Linkovi

Razlike u stavovima Izraela i Hamasa su premostive, tvrdi Bela kuća


Palestinci u prometnoj ulici u Rafi, u pozadini se vidi dim od eksplozije posle izraelskog vazdušnog udara (Foto: AFP)
Palestinci u prometnoj ulici u Rafi, u pozadini se vidi dim od eksplozije posle izraelskog vazdušnog udara (Foto: AFP)

Izrael i Hamas bi trebalo bi da budu u stanju da prevaziđu preostale razlike u stavovima kako bi postigli sporazum o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, saopštila je u utorak Bela kuća.

„Verujemo da te razlike mogu da se prevaziđu“, rekao je novinarima Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, dok su pregovarači počeli da se okupljaju u Kairu radi nove runde razgovora.

Kirbi je rekao da je palestinska ekstremistička grupa Hamas u ponedeljak ponudila amandmane na originalni izraelski predlog koji ima za cilj okončanje ćorsokaka u pregovorima.

Tekst sporazuma, iako je izmenjen, sugeriše da preostale prepreke "apsolutno mogu da se reše", rekao je on.

U utorak ujutru izraelska vojska je zauzela glavnog graničnog prelaza između Egipta i južne Gaze u Rafi, što je izazvalo bojazan da bi Izrael mogao da počne ofanzivu od koje su svi strahovali.

Kirbi je rekao da su Izraelci uverili američke zvaničnike da je operacija ograničenog obima i trajanja i da nije invazija velikih razmera.

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je u utorak da opasnost od antisemitizma raste u Sjedinjenim Državama, uključujući i univerzitetske kampuse, jer njegova podrška izraelskom napadu na Gazu deli demokrate i otuđuje neke mlade glasače.

U govoru u znak sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu, Bajden se pridružio žestokoj američkoj debati o jevrejskoj bezbednosti, cionizmu, slobodi govora i podršci Izraelu, u zemlji sa najvećom jevrejskom populacijom posle Izraela.

Obraćajući se demokratskoj i republikanskoj publici na godišnjoj komemoraciji američkog Memorijalnog muzeja Holokausta, on je upozorio na rizik da će istina o sistematskom ubijanju Jevreja tokom Drugog svetskog rata biti izgubljena.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da bi napad na Rafu bio "strateška greška, politička nesreća i humanitarna noćna mora" u vreme kada se glad nadvija nad severnom Gazom.

„Bilo bi tragično da sedmice intenzivne diplomatske aktivnosti za mir u Gazi ne dovedu do prekida vatre; nema oslobađanja talaca; i razornu ofanzivu u Rafi“, rekao je on novinarima u Ujedinjenim nacijama.

Tokom protekle nedelje intenzivirani su napori da se obezbedi prekid vatre, uključujući i put državnog sekretara SAD Entonija Blinkena u region koji je u više navrata poručivao Hamasu da je Izrael napravio kompromise i da Hamas treba da prihvati predlog.

Izraelski zvaničnici rekli su medijima, međutim, da plan koji je odobrio Hamas nije ono na šta je Izrael pristao, ali da nije jasno šta se - ako se bilo šta - promenilo u vezi sa predlogom o prekidu vatre koji će Hamas prihvatiti, a Izrael ne.

Palestinska strana graničnog prelaza Rafa, između Pojasa Gaze i Egipta, na jugu Pojasa Gaze, na fotografiji kou su objavile Izraelske odbrambene snage, 7. maja 2024.
Palestinska strana graničnog prelaza Rafa, između Pojasa Gaze i Egipta, na jugu Pojasa Gaze, na fotografiji kou su objavile Izraelske odbrambene snage, 7. maja 2024.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila da se u Rafi nalazi oko 1,2 miliona ljudi. Mnogi od njih došli su iz drugih delova Gaze, bežeći u potrazi za sigurnošću i skloništem, jer je izraelska kampanja protiv Hamasa ostavila veći deo Pojasa Gaze u ruševinama.

Rat Izraela protiv Hamasa -pokrenuo je Hamasov teroristički napad na južni Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi i zarobljeno oko 250 talaca, podraci su izraelskih zvaničnika. Oko 100 talaca je oslobođeno u jednonedeljnom primirju krajem novembra.

U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je više od 34.600 Palestinaca, od kojih su oko dve trećine žene i deca, prema ministarstvu zdravlja u Gazi.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG