Linkovi

Britanija i EU rešile trgovinski spor oko Severne Irske


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i britanski premijer Riši Sunak ispred hotela Fermont u Vindzoru u Engleskoj, 27. februara 2023.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i britanski premijer Riši Sunak ispred hotela Fermont u Vindzoru u Engleskoj, 27. februara 2023.

Britanija i Evropska unija su postigle dogovor o rešenju trgovinskog spora oko Severne Irske, koji je nastao posle Bregzita.

Premijer Riši Sunak i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen postigli su dogovor na sastanku u Vindzoru, blizu Londona. Sunak je objavio da počinje "novo poglavlje" u odnosima sa Evropskom unijom posle Bregzita.

Dogovor je postignut posle više od godinu dana napetih pregovora o takozvanom protokolu za Severnu Irsku, koji je izazvao nemire u pokrajini 25 godina posle istorijskog mirovnog sporazuma kojim su okončane tri decenije oružanih sukoba.

Dogovoren 2020. godine u okviru Bregzita, protokol je Severnu Irsku ostavio kao deo jedinstvenog evropskog tržišta za fizičku robu, i za nju su važila drugačija carinska pravila od ostatka Britanije, što je izazvalo gnev pro-britanskih unionista u Severnoj Irskoj, i evroskeptika u Londonu. Okvirni sporazum, postignut u Vindzoru, omogućio bi slobodan ulaz robe u Severnu Irsku iz drugih delova Britanije.

"Verujem da okvirni sporazum iz Vindzora označava prekretnicu za građane Severne Irske", izjavio je Sunak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ursulom fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je postignuti dogovor takođe opisala kao "istorijski" i rekla da su pronađena dugoročna rešenja, koja će odgovarati interesima svih u Severnoj Irskoj i štititi jedinstveno tržište Evropske unije.↓

Sunak se kasnije obraća donjem domu britanskog parlamenta kako bi izneo detalje dogovora. Rešenje spora je velika pobeda za britanskog premijera, ali ne i kraj njegovih problema. Nakon što je postigao dogovor sa fon der Lajen, sada treba da ubedi sopstvneu Konzervativnu stranku i njene saveznike u Severnoj Irskoj da ga podrže, što bi mogao da bude veći izazov.

Severna Irska je jedini deo Britanije koji ima kopnenu granicu sa nekom članicom EU, odnosno Republikom Irskom. Kada je Britanija napustila evropski blok 2020. godine, dve strane su se dogovorile da na granici u Irskoj ne budu postavljeni carinski punktovi, jer je otvorena granica stub mirovnog procesa za Severnu Irsku.

Umesto toga, postoje provere na određenu vrstu robe koja ulazi u Severnu Irsku iz ostatka Britanije. To je razgnevilo britanske unionističke političare u Belfastu, koji smatraju da novi trgovinski sporazum u Irskom moru podriva poziciju Severne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zbog protivljenja Demokratske unionističke partije (DUP) pre godinu dana se urušila protestantsko-katolička koaliciona vlada Severne Irske a unionisti odbijaju da se vrate u vladu dok se pravila severnoirskog protokola značajno ne promene.

Lider unionista, ser Džefri Donaldson, izjavio je da nema "ni pozitivan ni negativan" odnos prema sporazumu dok ne vidi njegove detalje, prenosi BBC.

Elementi okvirnog sporazuma iz Vindzora

Novi okvir podrazumeva otvaranje "zelenih" linija, oslobođenih carinskih provera, za robu koja dolazi iz ostatka Britanije sa namerom da ostane unutar Severne Irske a ne šalje se dalje u Irsku i jedinstveno tržište EU.

Lekovi odobreni u Britaniji biće u potpunosti dostupni u Severnoj Irskoj.

Sporazumom se takođe štiti suverenitet Severne Irske. Sunak je izjavio da će skupština Severne Irske moći da blokira zakone EU o prometu robe koji se primenjuju u toj britanskoj pokrajini. Fon der Lajen je naglasila da je u pitanju mehanizam za vanredne situacije, i da će Evropski sud pravde i dalje imati konačnu reč o pitanjima jedinstvenog tržišta.

XS
SM
MD
LG