Linkovi

Bajden ponovo upozorava: Tramp je opasan po američku demokratiju


Američki predsednik Džo Bajden u Beloj kući, oktobar 2023. (Foto: Rojters/Leah Millis)
Američki predsednik Džo Bajden u Beloj kući, oktobar 2023. (Foto: Rojters/Leah Millis)

Predsednik SAD Džo Bajden počinje kampanju ove godine na mestima na kojima će se truditi da pokaže koliko je važna sudbina američke demokratije.

Bajden će u subotu putovati u Veli fordž u Pensilvaniji, gde su Džordž Vašington i kontinentalna vojska proveli celu zimu pre 25o godina. Tamo će kritikovati bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog upada njegovih pristalica u Kongres 6. januara 2021. u pokušaju da spreče potvrdu izborne pobede Džoa Bajdena.

Dva dana kasnije, planirano je da Bajden ode u crkvu u Čarlstonu, Severnoj Karolini, gde je devetoro Afroamerikanaca ubijeno u napadu belačkog rasiste u junu 2015.

Ovakav start kampanje - evociranje najmračnijih momenata američke istorije umesto isticanja pozitivnih pomaka aktuelne administracije - ima za cilj da glasačima jasno predoči koji su rizici uoči predsedničkih izbora u novembru 2024. Bajden će pokušati da svog prethodnika Donalda Trampa predstavi kao pretnju za sve principe na kojima SAD počivaju i koje bi on mogao da podrije ako osvoji drugi mandat.

"Vodimo kampanju kao da od toga zavisi sudbina naše demokratije, jer i jeste tako", rekla je menadžerka Bajdenove kampanje Džuli Čavez Rodrigez.

Tramp, koji se suočava sa 91 tačkom optužnice zbog pokušaja da preokrene izbore u svoju korist i drugih krivičnih dela, tvrdi da Bajden i demokrate podrivaju demokratiju jer koriste pravosuđe kako bi se obračunali sa njim.

"Džo Bajden i njegovi saradnici su pretnja za našu demokratiju", napisali su savetnici u Trampovoj kampanji Kris Laćivita i Suzi Vajls. "Zapravo, nikada do sada nismo videli tako nešto u istoriji, oni vode rat protiv nas".

Bajdenovo evociranje lične i nacionalne traume je jedan od glavnih aduta u kampanji. Njegov život obeležile su tragedije - od saobraćajne nesreće 1972. u kojoj su poginule njegova supruga i ćerka, do smrti sina Boa koji je preminuo od tumora na mozgu 2015.

Bajden je 2020. pobedio na izborima obećavajući da će "izlečiti dušu nacije". Danas, više nego na prevazilaženju partijskih podela, Bajden insistira na tome kako Tramp i njegove pristalice predstavljaju pretnju za Ameriku.

Bajdenova kampanja je objavila da Tramp oponaša Hitlera u retorici kada je rekao da imigranti koji ilegalno ulaze u SAD "truju krv cele zemlje", a istakli su i njegovu izjavu kada je u šali rekao da će "biti diktator samo jedan dan kada dođe na vlast".

"Vodeći kandidat jedne velike stranke u SAD se kandiduje za predsednika kako bi mogao sistematski da uništi demokratiju", poručili su iz Bajdenove kampanje.

Čak i ako neko drugi od republikanaca osvoji predsedničku nominaciju, Bajdenov tim tvrdi da će se ponašati slično kao bivši predsednik.

"Onaj ko osvoji republikansku predsedničku nominaciju će to uspeti jedino zahvaljujući tome što ističe najekstremnije momente u američkoj istoriji", kaže Majkl Tajler iz Bajdenove kampanje.

Većina Amerikanaca je zabrinuta za budućnost demokratije uoči narednih izbora, iako u zavisnosti od pripadnosti partiji drugačije i definiše ko je tačno pretnja.

Bajdenova kampanja je obećala da će obeležiti i godišnjicu ukidanja presude Ro protiv Vejda, od strane Vrhovnog suda. Oni tvrde da su pitanja prava na abortus i demokratije povezana.

XS
SM
MD
LG