Linkovi

Stoltenberg i Spajić razgovarali o saradnji Crne Gore i NATO-a


Premijer Crne Gore Milojko Spajić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. (Foto: Vlada Crne Gore)
Premijer Crne Gore Milojko Spajić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. (Foto: Vlada Crne Gore)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je u petak, nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem, u sjedištu Alijanse u Briselu, da je Crna Gora je veoma cijenjen NATO saveznik i da je zahvalan što doprinosi važnim NATO misijama.

"Rasporedili ste trupe u naše borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji i tako pomažete u odvraćanju ruske agresije. U Iraku, Crna Gora doprinosi izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih bezbjednosnih snaga, kao dio misije obuke NATO-a", naveo je Stoltenberg nakon susreta sa Spajićem.

On je dodao da “Crna Gora igra važnu ulogu na Zapadnom Balkanu, regiji od strateškog značaja za NATO”.

Milojko Spajić i Jens Stoltenberg razgovarali u Briselu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

"Dakle, premijeru, pozdravljam vašu snažnu posvećenost reformama i putu Crne Gore ka punim evroatlantskim integracijama. Ovo je još važnije jer stabilnost u širem regionu ostaje krhka. Prošlogodišnja izbijanja nasilja na Kosovu bila su neprihvatljiva, a NATO je brzo odgovorio, rasporedivši 1.000 dodatnih vojnika i teško naoružanje”, kazao je Stoltenberg.

On je pozdravio podršku Crne Gore Ukrajini i poručio da “NATO saveznici i Evropska unija moraju da pojačaju i obezbijede još više sredstava za Ukrajinu u ovom kritičnom trenutku”.

Jer ako Putin pobijedi u Ukrajini, postoji realan rizik da će ponovo upotrebiti silu”, zaključio je Stoltenberg.

Premijer Crne Gore kazao je da Crna Gora ostaje pouzdan saveznik NATO-a:

“Zajednički smo zaključili da Crna Gora aktivno doprinosi ključnim zadacima NATO-a i kolektivnoj odbrani uopšte. Potvrdili smo naše prisustvo na istoku, u Letoniji, u Bugarskoj, u Iraku i na Kosovu. Takođe sam ponovo potvrdio našu čvrstu posvećenost da nastavimo da podržavamo Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno u njenoj borbi za suverenitet i sprovođenju reformi važnih i za put u EU i za NATO”.

Spajić je rekao da je u budžetu za 2024. predviđeno 2,0 odsto BDP-a za odbranu, od čega 35,24 procenta za modernizaciju vojske.

Upitan o mogućnosti da Crna Gora pojača svoje prisustvo u misijama u regionu i istočnom krilu Alijanse, crnogorski premijer je naveo da je stabilnost Balkana od najveće važnosti za Crnu Goru.

“Apsolutno je jasno zašto naglašavamo i zašto mislimo da je to toliko važno za Crnu Goru, jer se nalazimo u srcu Zapadnog Balkana. Okruženi smo zemljama Zapadnog Balkana i u našem dubokom nacionalnom interesu je da Zapadni Balkan bude miran, prosperitetan, da nema strani maligni uticaj i da ima priliku da postane pravi dio NATO i EU i drugih organizacija koje su demokratske i pomažu regionu da iskorači u ekonomskom i demokratskom smislu”, naveo je Spajić, dodajući da je Crna Gora "već veoma prisutna na Kosovu".

Spremni smo da ojačamo našu poziciju na Kosovu. Mislimo da se situacija u posljednje vrijeme smirila, ali kao što smo razgovarali, uvijek smo spremni da pomognemo, a u našem je dubokom nacionalnom interesu da održimo mir na Kosovu. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu. Naša nepokolebljiva posvećenost teritorijalnom integritetu i miru Bosne i Hercegovine je od najveće važnosti za Crnu Goru. Dijelimo veliku granicu sa Bosnom i Hercegovinom, tako da smo definitivno spremni da budemo kredibilan saveznik u NATO-u u bilo kom obliku”, poručio je Spajić.

Stoltenberg i Spajić su pozdravili nedavnu ratifikaciju sporazuma o pristupanju Švedske NATO-u u turskom parlamentu i iskazali očekivanje da će Švedska uskoro postati punopravna članica Alijanse.

XS
SM
MD
LG