Linkovi

Izabrana porota za suđenje Bajdenovom sinu Hanteru po optužnici za posjedovanje oružja


Hanter Bajden stiže u sudnicu u Vilmingtonu, u Delaveru (Foto: AP/Matt Slocum)
Hanter Bajden stiže u sudnicu u Vilmingtonu, u Delaveru (Foto: AP/Matt Slocum)

Suđenje Hanteru Bajdenu po krivičnoj optužnici za posjedovanje oružja počelo je u ponedeljak u federalnom sudu u Delaveru, četiri dana nakon što je Donald Tramp postao prvi američki predsjednik koji je proglašen krivim za krivično djelo.

U ponedeljak je odabrana porota, nakon što su potencijalni porotnici ispitani kakva su im mišljenja o pravima na oružje, zavisnosti od droge, dok je prva dama posmatrala iz prvog reda sudnice. Uvodne reči trebalo bi da počnu u utorak, a porotnicima, među kojima je šest muškaraca i šest žena, plus četiri žene koje služe kao zamenice je sudija Merilen Noreika naložila da ne govore ili čitaju o slučaju.

Izbor porote je trajao jako kratko. Ispitano je otprilike 65 potencijalnih porotnika, a 29 je pušteno do kasnog popodneva. Sudija je pitala kandidate za porotu da li mogu biti fer i nepristrasni. Imena porotnika nisu objavljena u javnosti.

Pitani su o njihovom znanju o slučaju, o posedovanju oružja i da li se oni ili bilo ko njima blizak bori sa zloupotrebom supstanci ili zavisnošću. Druga pitanja usredsređena na ulogu koju je politika možda igrala u optužbama. Jedna potencijalna porotnica koja je poslata kući rekla je da ne zna da li može biti nepristrasna zbog mišljenja koje je stvorila o Hanteru Bajdenu na osnovu medijskih izveštaja.

Kada je upitana kakvo je njeno mišljenje o njemu, rekla je da nije dobro.

Drugi je poslat kući jer je bio upoznat sa slučajem i rekao da izgleda da politika igra veliku ulogu u tome ko će biti optužen za šta i kada.

Jedan čovek je takođe odbijen za porotu nakon što je sudiji rekao da je ranije prodavao oružje i da zna koje obrasce koje treba popuniti.

Iz porote je odbačena i žena koja je rekla da je njen muž prijatelj pokojnog sina Džoa Bajdena, Boa, i da misli da je Hanter dobar čovek.

Među izabranim porotnicima je žena čija je sestra osuđena pre oko 10 godina za prevaru sa kreditnim karticama i optužbe za drogu u Delaveru. Druga žena ima muža koji je vlasnik oružja i bio je pripadnik policije. Treći porotnik, takođe žena, saznaje vesti sa Jutjuba i kaže da je malo upoznata sa slučajem.

Hanter Bajden stigao je u sudnicu u Vilmingtonu gdje se održava istorijsko, prvo suđenje djetetu aktuelnog predsjednika. Optužen je za tri krivična djela zbog kupovine i posjedovanja revolvera 2018. dok je bio zavisnik od ilegalnih narkotika. Izjasnio se da nije kriv. Protiv njega je u Kaliforniji podignuta još jedna federalna krivična optužnica, za utaju poreza.

Suđenju prisustvuju prva dama SAD Džil Bajden, Hanterova supruga Melisa Koen i njegova polusestra Ešli Bajden.

"Džil i ja volimo našeg sina i ponosni smo na čovjeka kakav je danas", naveo je u saopštenju predsjednik Džo Bajden i dodao da mnoge porodice imaju voljene koji su pobijedili zavisnost.

Prethodno je porota u Njujorku Trampa proglasila krivim po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih dokumenata da bi prikrio isplate jednoj porno glumici kako bi ćutala o navodnoj aferi uoči izbora 2016. godine na kojima je osvojio predsjednički mandat.

Tramp je republikanski kandidat na ovogodišnjim izborima 5. novembra, a protivkandidat mu je ponovo Džo Bajden.

Suđenje Bajdenovom sinu Hanteru omogućiće republikancima da skrenu pažnju sa pravnih problema bivšeg predsjednika kojem bi kazna trebalo da bude izrečena 11. jula. Protiv Trampa su podignute još tri krivične optužnice za koje se izjasnio da nije kriv.

Specijalni tužilac Dejvid Vajs prošlog septembra je optužio Hantera Bajdena da je lagao o upotrebi nelegalnih narkotika kada je kupio revolver i da je nelegalno posjedovao oružje 11 dana u oktobru 2018. godine. Vajs, koji vodi istragu o Hanteru od 2019. godine, takođe je protiv njega podigao optužnicu zbog neplaćanja poreza.

Ako bude proglašen krivim po svim optužbama u slučaju u Delaveru, Bajdenovom sinu prijeti kazna do 25 godina zatvora, mada se osuđenicima obično izriču kraće kazne, prema podacima Sekretarijata za pravosuđe. Hanter je vikend proveo sa svojim ocem u Delaveru.

Očekuje se da suđenje traje do kraja naredne nedelja, a svih 12 porotnika moraju da donesu jednoglasnu odluku da Hantera Bajdena proglase krivim ili ga oslobode optužbi.

Očekuje se da slučaj bude usredsređen na višegodišnju zavisnost Hantera Bajdena od kokaina o čemu je javno govorio, uključujući i u svojoj autobiografiji iz 2021. Sutkinji je na prošlogodišnjem pretresu rekao da nije zavisnik od sredine 2019.

Tužioci će pokušati da dokažu da je Hanter znao da laže kada je na federalnom formularu za kupovinu oružja štrikirao "ne" pored pitanja da li je korisnik nedozvoljene supstance. Tužioci su naveli da će možda koristiti podatke prikupljene iz njegovog telefona, uključujući i fotografije kako puši krek i šalje poruke narko dilerima. Naveli su i da će možda pozvati njegovu bivšu suprugu Ketlin Bul da svjedoči. Ona ga je tokom brakorazvodne parnice 2017. godine optužila da je novac trošio na drogu, alkohol i prostitutke.

Bajdenovi advokati nagovijestili su da će možda pokušati da dokažu da je prošao kroz rehabilitacioni program prije nego što je kupio oružje i da je možda smatrao da je njegov odgovor na formularu bio istinit.

Optužnica protiv Bajdenovog sina je podignuta nakon što je poništen sporazum o priznanju krivice koji je prethodno sklopio sa tužiocima, a koji je sutkinja dovela u pitanje zbog predviđenog imuniteta. Hanterovi advokati su za neuspjeh sporazuma okrivili pritisak republikanaca.

Republikanci u Kongresu godinama bezuspješno pokušavaju da pronađu dokaze koji bi poslovanje Hantera Bajdena u inostranstvu, uključujući rad za ukrajinsku kompaniju Burizma, povezali sa političkim uticajem njegovog oca.

XS
SM
MD
LG