Linkovi

Suđenje pritvorenom američkom novinaru u Rusiji zatvoreno za javnost


ARHIVA - Novinar Vol strit žurnala Evan Gerškovič tokom izlaska iz sudnice u Moskvi, 26. januara 2024.
ARHIVA - Novinar Vol strit žurnala Evan Gerškovič tokom izlaska iz sudnice u Moskvi, 26. januara 2024.

Rusija će kasnije ovog meseca održati suđenje za špijunažu pritvorenom američkom novinaru Evanu Gerškoviču iza zatvorenih vrata, saopštio je u ponedeljak sud u gradu Jekaterinburgu.

Gerškoviča (32) je pritvorila Federalna služba bezbednosti (FSB) 29. marta 2023. u restoranu u Jekaterinburgu pod optužbom za špijunažu, za koju je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Gerškovič, prvi američki novinar koji je uhapšen zbog optužbi za špijunažu u Rusiji od Hladnog rata, pre više od tri decenije, poriče da je prikupljao tajne za Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA).

FSB, glavni naslednik KGB-a iz sovjetske ere, saopštio je da je Gerškovič prikupljao tajne o Uralvagonzavodu, moćnom ruskom odbrambenom preduzeću koje je jedan od najvećih svetskih proizvođača tenkova.

"Prema istražnim organima, američki novinar Vol strit žurnala Gerškovič je, po nalogu CIA-e, u martu 2023. godine prikupljao tajne informacije u Sverdlovskoj oblasti o aktivnostima odbrambenog preduzeća JSC NPK Uralvagonzavod za proizvodnju i popravku vojne opreme", saopštio je Sverdlovski regionalni sud.

"Proces će se odvijati iza zatvorenih vrata".

Prvo ročište zakazano je za 26. jun, saopštio je sud.

Gerškovićevo hapšenje šokiralo je mnoge zapadne novinske organizacije i sada gotovo da nema američkih izveštača u Rusiji, koju Stejt department rangira kao zemlju u kojoj je situacija teška kao u Fritaunu, Mogadišu, Damasku i Kabulu.

Rusija je saopštila da je Gerškovič uhvaćen "sa rukom u tegli".

Predsednik Vladimir Putin rekao je da je postojao kontakt sa Vašingtonom o potencijalnoj razmeni Gerškoviča za nekog zatvorenog na Zapadu, ali da bi takvi pregovori trebalo da budu držani podalje od medija.

Bela kuća je nazvala optužbe "smešnim", a predsednik Džo Bajden je rekao da je Gerškovićev pritvor "potpuno nezakonit".

Vol strit žurnal i Dau Džons tvrde da je Gerškovič jednostavno radio svoj posao u Rusiji i negiraju optužbe za špijunažu. Džurnal i Dau su u više navrata zahtevali da ga Rusija oslobodi, do sada bezuspešno.

Uralvagonzavod, sa sedištem u Nižnjem Tagilu, nalazi se u srcu regiona Urala, gde Rusija drži neke od svojih najtajnijih linija proizvodnje i istraživanja oružja. Deo je Rosteca, ogromne ruske odbrambene korporacije, koju vodi Putinov saveznik Sergej Čemezov.

Gešrkovič tečno govori ruski, roditelji su mu bili sovjetski emigranti, odrastao je u Nju Džersiju, a u Moskvu se preselio krajem 2017. da bi se pridružio listu "Moskva tajms" na engleskom jeziku. Potom je radio za Agenciju Frans pres (AFP).

Gerškovič se nekoliko puta žalio na pritvor, pojavljujući se u staklenim kavezima koji se koriste za osumnjičene u ruskim sudovima. Sve žalbe su odbijene.

XS
SM
MD
LG