Linkovi

Džej Di Vens donosi mladost u trku za Belu kuću, ali i pitanja o nedovoljnom iskustvu


Republikanski kandidat za potpredsednika Džej Di Vens drugog dana Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju, 16. jula 2024. (Foto: AP/Carolyn Kaster)
Republikanski kandidat za potpredsednika Džej Di Vens drugog dana Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju, 16. jula 2024. (Foto: AP/Carolyn Kaster)

Posle više meseci spekulisanja, Donald Tramp je saopštio ime svog potpredsedničkog kandidata. Džej Di Vens je jedan od najmlađih kandidata za potpredsednika od Ričarda Niksona 1952. Vens nema mnogo iskustva u politici, i naredni meseci kampanje će predstavljati ispit njegove političke veštine.

39-godišnji senator iz Ohaja, koji služi prvi mandat u Kongresu, izabran je za republikanskog kandidata za potpredsednika prvog dana nacionalne konvencije te stranke u Milvokiju.

U objavi na mreži “Istina”, Tramp je naveo da je Vens napodesnija osoba za položaj potpredsednika.

Vensov politički identitet zasnovan je na njegovim vezama sa industrijskim osiromašenim regionom SAD, a njegove populističke težnje su u skladu sa Trampovim porukama koje privlače belačku radničku klasu.

Od svih opcija koje je bivši predsednik Tramp imao na raspolaganju, senator Vens je taj koji je možda najtešnje povezan sa Trampovim MAGA stilom i filozofijom”, kaže Džoel Goldstin, istoričar i stručnjak za biografije američkih potpredsednika.

Goldstin kaže da je izbor Vensa neobičan po tome što se potpredsednici uglavnom biraju tako da privuku nove birače, koji nisu deo baze koja već podržava predsedničkog kandidata.

“Mislim da se predsednik Tramp nada da će senator Vens pomoći da se motivišu neki glasači koji u protivnom možda ne bi glasali, i da će se dopasti ljudima sličnog porekla kao što je Vensovo”.

Vens se proslavio 2016. godine kada je objavio svoje memoare “Elegija brđana”(Hillbilly Elegy), u kojima je detaljno pisao o svom detinjstvu u siromaštvu, industrijskom i ekonomskom opadanju svog rodnog grada Midltauna u Ohaju.

Vensovi roditelji su se razveli dok je bio mali i pretežno su ga odgojili deda i baka, dok se majka borila sa zavisnošću od droge. Posle srednje škole, Vens se prijavio da služi kao marinac, a potom je diplomirao na državnom univerzitetu Ohaja i završio studije prava na Jejlu. Radio je kao investitor u San Francisku za preduzetnika iz Silicijumske doline Pitera Tila, koji je takođe donirao 10 miliona dolara super PAC-u, odnosno komitetu za političku akciju, koji je podržao Vensovu kandidaturu za Senat.

Nekadašnji kritičar Trampa, Vens je jednom prilikom rekao da se “gnuša bivšeg predsednika” i nazvao ga je “američkim Hitlerom”. Kasnije je postao veliki Trampov pristalica, ali i dalje ima najmanje političkog iskustva od svih ljudi koji su bili u konkurenciji za Trampovog potpredsednika.

“Mislim da će se na potpredsedničke kandidate obraćati posebna pažnja na ovim izborima zbog poodmaklih godina dvojice predsedničkih kandidata, ali i nedavnog atentata na predsednika Trampa, i da će se, zbog toga, neki birači pitati da li je senator Vens spreman da, u slučaju potrebe, prvog dana zameni predsednika, budući da ima relativno malo iskustva na visokim pozicijama u vladi”.

U sve više podeljenom političkm okruženju, dok Tramp poziva na jedinstvo u zemlji, ostaje da se vidi da li će njegov potpredsednički kandidat pomoći da se podele ublaže, ili će im, pak, doprineti.

Nekoliko sati posle pokušaja ubistva Trampa, Vens je ocenio da je Bajdenova retorika u kampanji direktno doprinela napadu.

Džej Di Vens - put od oštrog kritičara do Trampovog potpredsednika
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
XS
SM
MD
LG