Linkovi

Kako je atentat na Trampa preoblikovao dve predsedničke kampanje


ARHIVA - Kombinacija fotografija republikanskog predsedničkog kandidata i bivšeg predsednika SAD Donada Trampa i predsednika Džoa Bajdena, 9. marta, odnosno 27. januara 2024.
ARHIVA - Kombinacija fotografija republikanskog predsedničkog kandidata i bivšeg predsednika SAD Donada Trampa i predsednika Džoa Bajdena, 9. marta, odnosno 27. januara 2024.

Predsednik Džo Bajden i bivši predsednik Donald Tramp u ponedeljak su imali gostovanja visokog profila i svaki je na svoj način priznao kako je pokušaj ubistva Trampa tokom vikenda preoblikovao obe predsedničke kampanje.

Tramp se nakratko pojavio na bini Republikanske nacionalne konvencije kasno u ponedeljak, sa belim zavojem zalepljenim preko desnog uha, u koje ga je metak ranio u subotu, dok je govorio na mitingu u Pensilvaniji. Bajdenova administracija je u ponedeljak najavila odvojenu, nezavisnu istragu o pucnjavi, pošto Federalni istražni biro (FBI) vodi glavnu istragu.

Oštre razlike između dve glavne predsedničke kampanje dodatno su bile vidljive u ponedeljak. Tramp nije izgovorio ni reč, već je ušao na stadion u Milvokiju propraćen burnim aplauzima i stojećim, navijačkim ovacijama koje su se održavale tokom veoma, veoma proširene verzije himne Trampove kampanje "Bože, blagoslovi SAD".

U međuvremenu, Bajden je hladnim, odmerenim tonom razgovarao sa Lesterom Holtom sa TV mreže En-Bi-Si (NBC), rekavši da se i dalje duboko ne slaže sa Trampom i sa "zapaljivim" i "opakim" načinom na koji Tramp i njegova baza saopštavaju svoje prigovore.

Biden, Trump call for unity in aftermath of Trump assassination attempt
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Upitan da li misli da će pucnjava promeniti putanju predsedničke trke, odgovorio je:

"Ne znam. Ne znate ni vi".

Ali čini se da su događaji tokom vikenda razrešili poslednju političku prekretnicu - nacionalnu debatu o tome da li je Bajdenova loša, posrnula junska debata protiv Trampa bila znak da treba da se povuče.

"Očekujem da je Džo Bajden preživeo oluju i ovo pitanje o tome da li bi trebalo da odustane je uglavnom iza nas", rekao je Džim Kesler, izvršni potpredsednik organizacije "Treći put" (Third Way).

"Ali on mora dobro da se ponaša", dodao je Kesler.

Bajdenov cilj u podužem intervjuu datom u Beloj kući, pošto je otkazao planirano putovanje u Ostin u ponedeljak, bio je da se oštro razlikuje od svog rivala.

"Vidite, ja nisam tip koji je rekao da želim da budem diktator prvog dana", rekao je on. "Ja nisam tip koji je odbio da prihvati ishod izbora. Nisam tip koji je rekao da neće prihvatiti ishod ovih izbora".

Obojica su pozvali na jedinstvo posle atentata na Trampa.

Ali analitičari kažu da ta reč možda ne znači ono što bi u prvi mah moglo da se pomisli da znači.

"Obojica pozivaju na jedinstvo", rekao je Džon Gir, ugledni profesor političkih nauka na Univerzitetu Vanderbilt. "Ali mislim da su njihove razlike u vrsti koncepta fundamentalne. I tu mislim da će se problem prelomiti. I zato pozivaju na to, ali u stvari, to bi mogla biti prikrivena partijska pristrasnost".

A politička podela između Amerikanaca je toliko oštra da nevladine organizacije upozoravaju da nisu samo kandidati ti koji to treba da se ohlade, već da to moraju da urade i birači.

"Ostanite strastveni u vezi sa ciljevima do kojih vam je stalo i ostanite angažovani", rekao je Vil Fuler iz Common Ground USA sa sedištem u Pensilvaniji, u smernicama poslatim novinarima u ponedeljak.

"Suočavamo se sa značajnim izazovima koji zahtevaju da ispunimo obećanje o mogućnostima za sve Amerikance. Ali u tom poslu je od suštinskog značaja da se napravi razlika između zalaganja za svoja uverenja i borbe jednih protiv drugih".

XS
SM
MD
LG