Linkovi

Krov sa kojeg je pucano na Trampa nije obezbeđivao niko i to je "ogroman propust Tajne službe"


Obezbeđenje odvodi ranjenog Donalda Trampa sa bine, 14. jul 2024. (Rebecca DROKE / AFP)
Obezbeđenje odvodi ranjenog Donalda Trampa sa bine, 14. jul 2024. (Rebecca DROKE / AFP)

Napadač koji je nameravao da ubije Donalda Trampa pucao je sa krova zgrade koju je Tajna služba proglasila objektom van radijusa njene nadležnosti - i to je fatalan propust koji nije smela da napravi, rekla su za Rojters dvojica bivših članova te službe.

Dvojica lokalnih policajaca u Pensilvaniji koji su otišli da provere krov nakon što je neko pozvao policiju, suočili su se napadačem Tomasom Metjuom Kruksom, rekao je šerif policije okruga Batler, Majkl Slupe.

Sve to je na videlo iznelo veliki bezbednosni propust, kaže Kenet Valentajn, bivši agent Tajne službe.

"On nije smeo da se popne na taj krov", ističe Valentajn i dodaje da je neko takođe trebalo i da bude zadužen da nadgleda krovove i na taj način bude druga linija odbrane od pretnji.

Tajna služba, koja je odgovorna za obezbeđenje Trampa kao bivšeg predsednika i aktuelnog predsedničkog kandidata, nije odgovorila na brojne upite za komentar.

Pošto je zgrada bila udaljena oko 140 metara od bine na kojoj je stajao Tramp, nalazila se van obezbeđenog područja, a državna i lokalna policija u Pensilvaniji saopštile su da za to nisu nadležne.

To je omogućilo Kruksu da se neopaženo popne na krov i puca direktno u Trampa, rani ga u uho, ubije jednog i rani još dvoje učesnika mitinga.

"Tajna služba je saopštila da je zgrada bila van prstena njihovog obezbeđivanja. To nije tačno, trebalo je da bude unutar prstena. Ovo je ogroman propust", rekao je bivši agent Tajne službe.

Bivši agenti dodaju da je Tajna služba trebalo da identifikuje zgradu kao bezbednosni rizik i da preuzme odgovornost za to što je nije uključila u prsten obezbeđenja.

Predsednik Džo Bajden naredio je nezavisnu istragu o tome kako je napadač prišao tako blizu Trampu uprkos jakom obezbeđenju u Batleru, Pensilvaniji. Tajna služba će biti predmet istrage i u Kongresu.

Bajden: Moć biračima daje glasački listić, a ne metak
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Šef policije Slupe rekao je za Rojters da lokalni policajci nisu zaduženi za obezbeđenje ni unutar, ni van prstena koji se proceni.

I državna policija Pensilvanije, koja je učestvovala u obezbeđivanju događaja, takođe je saopštila da nije odgovorna za konkretnu zgradu, inače u vlasništvu kompanije AGR International.

Policija u mestu Batler, gde je bio miting, nije odgovorila na upit za komentar, kao ni kompanija AGR International.

Slupe je za Rojters kazao da su lokalni policajci iz Batlera izašli na teren po prijavi da se sumnjiva osoba kreće po tom području. Prosleđena im je i fotografija te osobe, ali je rečeno da nije naoružan.

Donald Tramp, republikanski predsednički kandidat
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Slupe objašnjava da Trampu ne bi bilo dozvoljeno da se popne na binu da se znalo da je na krovu sumnjivo lice.

"Vidite, da sam ja dobio informaciju da je na krovu neko sumnjiv, nikada ne bih dozvolio predsedniku da se popne na binu", rekao je on u telefonskom intervjuu.

Dodao je da je jedan od policajaca otišao da proveri krov, ali da je napadač uperio pušku u njega i da se policajac bacio dole na zemlju. Ubrzo potom, pucao je u Trampa.

XS
SM
MD
LG