Linkovi

Dolazak aviona F-16 povećao nade u Ukrajini, šta će se promeniti u ratu?


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ispred američkog aviona F16, negde u Ukrajini, 4. avgust, 2024. (Foto: AP/Efrem Lukatsky)
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ispred američkog aviona F16, negde u Ukrajini, 4. avgust, 2024. (Foto: AP/Efrem Lukatsky)

Posle višestrukih kašnjenja, Ukrajina je ovog meseca saopštila da je počela da prima američke lovce F-16 od svojih evropskih saveznika. Nije jasno koliko ih je isporučeno, iako se očekuje da će oko 20 stići ove godine.

Dugo očekivani zapadni F-16 lovci stigli su do ukrajinskog neba. Video koji je 4. avgusta objavila kancelarija predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog služi kao prva zvanična potvrda isporuke F-16 aviona Ukrajini.


To je velika modernizacija ukrajinske avijacije koja se do nedavno sastojala samo od ratnih aviona iz sovjetskog vremena. Ali F-16 neće biti korišćeni protiv naprednih ruskih sistema, a general Džejms Heker, komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi, kaže da oni neće odmah promeniti situaciju na bojnom polju.

“To neće biti magično rešenje. To ne znači da Ukrajinci sada imaju F-16 i da će odjednom postati nadmoćni u vazduhu", kaže Heker.

Ali penzionisani pukovnik američkih vazduhoplovnih snaga Džefri Fišer kaže da su F-16 avioni velikih kapaciteta i da će imati uticaj kada se poveća njihov broj.

F16 avioni ključni u odbrani Ukrajine od ruskih vazdušnih napada
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00


“Kada ih bude 12, 24, 36, onda oni postaju problem za Rusiju. Jer Ukrajina će tada moći da ostvari cilj za koji mislim da želi da ga postigne, a to je nadmoć u vazduhu, mogućnost da se kontroliše vazdušni prostor nad svojom teritorijom a zatim projektuje moć u vazduhu u odnosu na ruske snage", ističe Fišer.

Ukrajini su zapadni saveznici obećali oko 65 aviona F-16. Međutim, još jedan izazov je manjak ukrajinskih pilota obučenih da upravljaju njima. Bivši pilot F-16 Den Hempton kaže da bi moguće rešenje moglo da bude pozivanje bivših zapadnih pilota F-16 da lete za Ukrajinu.

"Tu nastupaju ljudi poput mene. Ako se otklone birokratske prepreke, to će nam omogućiti da dođemo, volontiramo i pomognemo Ukrajini, i onda možemo da rešimo taj problem", kaže Hempton.

Ukrajinski zvaničnici za sada kažu da će F-16 imati važnu ulogu u zaštiti Ukrajine od ruskih projektila i napada dronovima.

XS
SM
MD
LG