Linkovi

Kenedijev bratanac obustavio kampanju i podržao Trampa


ARHIVA - Nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert F. Kenedi mlađi na konferenciji o kriptovalutama u Nešvilu, 26. jula 2024. (Foto: Reuters/Kevin Wurm)
ARHIVA - Nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert F. Kenedi mlađi na konferenciji o kriptovalutama u Nešvilu, 26. jula 2024. (Foto: Reuters/Kevin Wurm)

Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi mlađi obustavio je kampanju i podržao republikanca Donalda Trampa, iako je trku započeo kao demokratski kandidat, koji se oslanjao na jedno od najpoznatijih prezimena u američkoj politici.

Stratezi kažu da je neizvesno da li će Kenedijeva podrška pomoći Trampu, koji je u nezivesnoj trci za Belu kuću sa demokratskom potpredsednicom Kamalom Haris. Izbori su 5. novembra.

Kenedi je rekao da se sastao sa Trampom i njegovim savetnicima nekoliko puta i shvatio da se slažu u vezi sa pitanjima kao što su bezbednost granice, sloboda govora i okončanje ratova.

"Postoji još mnogo pitanja i pristupa u kojima nastavljamo da imamo vrlo ozbiljne razlike. Međutim, slažemo se o drugim ključnim pitanjima", rekao je Kenedi na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, planira da povuče svoje ime sa glasačkih listića u 10 saveznih država u kojima je ishod neizvestan i koje će po svemu sudeći odlučiti ishod izbora, ali planira da ostane kandidat u drugim državama.

Advokat u oblasti životne sredine, aktivista protiv vakcina i sin i bratanac dvojice velikana demokratske politike, koji su ubijeni u atentatima tokom turbulentnih 1960-ih godina, Kenedi je ušao u trku u aprilu 2023, kao izazivač aktuelnog predsednika Džoa Bajdena za demokratsku nominaciju.

Pošto su birači u to vreme osećali odbojnost i prema Bajdenu - zbog poodmaklih godina, ali i prema Trampu, koji je imao - i ima ih i dalje - nevolje sa zakonom, interesovanje za Kenedija bilo je na vrhuncu.

Ubrzo je promenio plan i odlučio da se kandiduje kao nezavisni kandidat, a anketa Rojtersa i Ipsosa u novembru 2023 pokazala je da u trci njih trojice 20 odsto Amerikanaca podržava Kenedija.

Tokom Superboula, koji je najveći godišnji sportski događaj u SAD, u februaru 2024, Kenedi je objavio politički oglas u kojem se pozvao na svog oca nekadašnjeg senatora Roberta F. Kenedija i svoj strica, bivšeg predsednika Džona F. Kenedija, čime je izazvao veliki bes kod mnogih članova svoje poznate porodice.

Njegova sestra Keri Kenedi rekla je u petak da je njegova odluka da podrži Trampa izdaja porodičnih vrednosti.

"Ovo je tužan kraj jedne tužne priče", poručila je na društvenim mrežama.

U jednom periodu, i Bajdenova i Trampova kampanja su davale naznake da su zabrinute da bi Kenedi mogao da privuče dovoljno podrške da bi promenio ishod izbora.

Međutim, trka se znatno promenila u poslednja dva meseca. Tramp je preživeo atentat, dok je 81-godišnji Bajden popustio pod pristiskom svoje stranke i predao štafetu u predsedničkoj trci Kamali Haris, a interesovanje birača za 70-godišnjeg Kenedija je utihnulo.

Istraživanje Ipsosa ranije ovog meseca pokazalo je da mu je podrška na nacionalnom nivou pala na 4 procenta, što je veoma mala brojka, koja bi i dalje mogla da ima značaj u neizvesnoj trci kakva je trenutno ona između Trampa i Haris.

Tramp je proslavio podršku Roberta Kenedija mlađeg na političkom skupu u Nevadi.

"Želim da se zahvalim Bobiju. To je bilo lepo od njega", rekao je Tramp. "On je sjajan tip, i svi ga poštuju".

Demokrate nisu pridale veliki značaj Kenedijevoj objavi.

"Donald Tramp ne dobija podršku koja će mu pomoći da izgradi veću koaliciju, on nasleđuje teret neuspešnog kandidata s kraja političkog spektra. Daleko mu lepa kuća", navela je u pisanom saopštenju visoka savetnica Demokratskog nacionalnog komiteta Meri Bet Kejhil.

Uticaj na predsedničku trku

Profesor političkih nauka na Dreksel univerzitetu Vilijam Rozenberg rekao je da ovaj potez Kenedija verovatno neće imati uticaj na predsedničku trku, s obzirom na malu podršku koju ima.

"Da je ovo uradio pre tri meseca, možda bi to imalo drugačiji uticaj", rekao je Rozenberg.

Istraživač javnog mnjenja u Trampovoj kampanji Toni Fabricio izneo je argument da će više Kenedijevih pristalica podržati Trampa nego Kamalu Haris u odlučujućim državama.

"Ovo je dobra vest za predsednika Trampa i njegovu kampanju", napisao je u memorandumu.

U zamenu za podršku Trampu, Kenedi se nada funkciji u potencijalnoj Trampovoj administraciji, rekli su Rojtersu u Komitetu za političku akciju (super PAC), koji podržava Kenedija, pre dva dana.

XS
SM
MD
LG