Linkovi

Kandidati izjednačeni u anketama, Haris u potencijalnom problemu zbog muslimanskih birača


Gosti bara u San Antoniju, Teksasu, gledaju predsedničku debatu 10. septembra (AP Photo/Eric Gay)
Gosti bara u San Antoniju, Teksasu, gledaju predsedničku debatu 10. septembra (AP Photo/Eric Gay)

Demokratska predsednička kandidatkinja Kamala Haris i njen republikanski rival Donald Tramp skoro su izjednačeni u istraživanjima javnog mnjenja nekoliko nedelja pred izbore, a trka je veoma tesna i u Pensilvaniji, državi koja može da odluči ishod.

Prema istraživanju Njujork tajmsa, Filadelfija inkvajerera i Sijena koledža koje je sprovedeno od 11. do 16. septembra, Haris i Tramp su imali jednaku podšrku od po 47 odsto. Margina greške u ovom istraživanju je plus/minus 3 odsto.

U Pensilvaniji je Haris u prednosti od 4 odsto prema istom istraživanju, ali je margina greške 3,8 odsto.

I istraživanje Vašington posta pokazalo je da je u Pensilvaniji veoma tesna trka - Haris ima 48 odsto podrške, a Tramp 46 odsto, dok je margina greške 3,6 odsto.

Pensilvanija, uz Arizonu, Džordžiju, Mičigen, Nevadu, Severnu Karolinu i Viskonsin može da odluči ishodi izbora.

Većina ispitanika u anketi Vašington posta rekla je da je "ekstremno motivisana" da glasa i da je "ekstremno važno" zaštititi američku demokratiju. Ali, ispitanici su podeljeni po pitanju ko će bolje zaštititi slobode: 48 odsto smatra da je to Haris, a 45 odsto misli da je to Tramp.

Anketa Njujork tajmsa i Sijena koledža je pokazala je američka demokratija važno pitanje za glasače, uz ekonomiju, pravo na abortus i imigraciju.

Muslimanski birači se okreću trećoj kandidatkinji

Amerikanci arapskog porekla i muslimanski glasači ljuti su na vladu SAD zbog podrške izraelskoj ofanzivi na Gazu i okreću se trećoj kandidatkinji Džil Stajn u brojevima koji bi mogli da utiču na potencijalnu pobedu Kamale Haris 5. novembra.

Savet za američko-islamske odnose (CAIR) objavio je rezultate istraživanja sprovedenog u avgustu u Mičigenu, državi sa velikom arapskom zajednicom, koje pokazuje da bi 40 odsto muslimanskih birača podržalo Stajn, kandidatkinju Zelene stranke.

Džil Stajn na mitingu u Čikagu, avgust 2024.
Džil Stajn na mitingu u Čikagu, avgust 2024.

Prema istom istraživanju, Tramp je dobio 18 odsto podrške, a Haris 12 odsto.

Stajn takođe vodi među muslimanima u Arizoni i Viskonsinu, državama koje imaju značajnu muslimansku populaciju i gde je Bajden pobedio sa malom razlikom 2020. godine.

Haris je, pak, prvi izbor muslimana iz Džordžije i Pensilvanije, dok Tramp vodi u Nevadi sa 27 odsto u odnosu na 26 odsto koje ima Haris, pokazuju podaci istraživanja CAIR-a.

Bajden je 2020. dobio više glasova muslimana od Trampa, ali je podrška te zajednice demokratama značajno opala zbog rata u Gazi.

Oko 3,5 miliona Amerikanaca se, prema popisu iz 2020. godine, izjasnilo da je poreklom sa Bliskog istoka. Iako čine samo 1 odsto populacije SAD, njihov glas može biti ključan jer istraživanja pokazuju da su Tramp i Haris skoro izjednačeni.

Lideri protesta usmerenog protiv demokrata su, iako je podržavaju Kamalu Haris, apelovali da se ne glasa za Trampa u novembru, prenosi AP.

Pokret "neopredeljenih", koji su na primarnim izborima zbog neslaganja sa politikom oko Gaze apelovali da se glasa protiv tadašnjeg kandidata Džoa Bajdena, kritikuju "nevoljnost Haris da promeni politiku bezuslovnog davanja oružja Izraelu, čime se krše i američki i međunarodni propisi o ljudskim pravima".

Međutim, u saopštenju su naveli i da se snažno protive glasanju za Trampa ili kandidata treće stranke koji bi "pomogli Trampu da pobedi".

"Naša najbolja šansa je da ojačamo anti-ratne snage, koje bi bile znatno oslabljene u Trampovoj administraciji", rekli su lideri pokreta.

XS
SM
MD
LG