Linkovi

Pensilvanija može da odluči izbore - kome su naklonjeniji birači posle debate?


Glasanje na biračkom mestu u Harisburgu, Pensilvaniji, arhiva (REUTERS/Mike Segar)
Glasanje na biračkom mestu u Harisburgu, Pensilvaniji, arhiva (REUTERS/Mike Segar)

Predsednička debata bila je finalni izazov za Rouzi Tores i njenu dosadašnju naklonjenost republikancima. Kaže da je njena vernost Donaldu Trampu već bila poljuljana njegovim stavom oko aborutsa, a da joj je duel sa Kamalom Haris "otvorio oči".

"Vreme je da se zemlja stavi na prvo mesto, a ne partija", rekla je Tores koja živi u Bristolu, predgrađu Filadelfije. Kaže da je frustrirana verbalnim okršajem koji su članovi Trampove kampanje nedavno imali sa zaposlenima na Arlingtonskom groblju, jer su snimali i fotografisali Trampa u delu gde to nije bilo dozvoljeno.

"Htela sam da glasam za Donalda Trampa, ali to što je uradio na groblju na kojem su sahranjeni ratni veterani, to je nepoštovanje. Deluje kao da ne poštuje našu zemlju", kaže Tores.

Okrug Baks se smatra ključnim područjem u ovoj kolebljivoj državi, a debata je mnoge naterala da razmisle kako će glasati u novembru. Milioni Amerikanaca su već odlučili, ali ne i u Pensilvaniji koja ume da ode i na stranu republikanaca i na stranu demokrata.

Asošiejted pres je razgovarao sa biračima u ključnim okruzima u Pensilvaniji posle debate i evo šta su rekli neki od njih.

Meri Nolan, 70 godišnja stanovnica Bensalema u Pensilvaniji, registrovana je republikanka više od 50 godina. Ipak, 2016. je glasala za Hilari Klinton, a 2020. za Trampa. Posle nedavne debate se premišlja šta da radi, jer je Haris impresionirala, ali i iznervirala.

"Nisam bila srećna izborom između Bajdena i Trampa. Ali, nisam sigurna ni da je izbor sada dobar. Želela bih da saznam više o Kamali Haris".

Imigracija, ekonomija i infrastruktura su za nju najvažnije teme.

"Dopada mi se kada Kamala Haris kaže da će biti predsednica svima, ne čujem to često od naših političara", kaže Nolan. Dodaje da će odluku o tome za koga će da glasa doneti do kraja oktobra, neposredno pred izbore. Do tada će da prikuplja informacije.

Na pitanje o tome kojoj ideologiji je bliska, kaže da se "svet prebrzo menja, a da ona ostaje u vrednostima iz 1960ih".

"Porodica, dom, moral. Znate, naša deca nisu vaspitavana kao mi, danas je situacija drugačija. Kada bi neko izneo plan šta će da radi da poboljša život u SAD, ja bih za tog glasala", kaže Nolan.

Smatra da je Haris bila dobra u debati, ali da je neke stvari propustila.

"Nije mi se dopalo što je izbegavala da odgovori na neka pitanja, okolišala je kada su je pitali oko abortusa, pa oko imigracije, bilo je par pitanja o tome zašto nije uradila ništa u vezi sa stvarima koje smatra važnim za tri i po godine koliko je na vlasti? Samo je brzo prešla preko toga i nije direktno odgovorila na pitanje".

Analitičar Jang: Haris se "podvukla pod kožu" Trampu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Ali, Haris je na nju ostavila dobar utisak. Tramp nije.

"Mislim da se Kamala Haris dobro predstavila, bila je dostojanstvena i mislim da bi bila dobra predstavnica naše zemlje. Tramp ima dobre politike, ali želim stabilnijeg, dostojanstvenijeg predsednika. Nekoga ko ne viče i ne vređa ljude".

Teri Kalton, star 68 godina iz Lenghorna u Pensilvaniji, je nastavnik engleske književnosti u penziji. To što podržava radnike, građanska i ljudska prava, približilo ga je demokratama.

Smatra da se Haris dobro držala protiv Trampa i da je lepo artikulisala svoje planove. Ono što je, međutim, ostavilo najjači utisak iz debate su Trampove lažne tvrdnje o imigrantima koji jedu kućne ljubimce u Ohaju.

"To je tolika budalaština da jednostavno ne mogu da verujem da je neko u stanju da tako nešto izjavi na nacionalnoj televiziji", kaže Kalton.

Dodaje da je imao osećaj, dok je gledao debatu, da prisustvuje nečem istorijskom.

"Demokratija protiv nečega što je blizu totalitarizmu. Mislim da je ovde suština u podršci demokratskim vladama nasuprot režimima kao što je Putinov, sa kojim Tramp nema problema - koliko mogu da primetim".

Keli Sarlin, 28-godišnja stanovnica Lenghorna koja ima verenika i malu ćerku, sebe je smatrala politčki neangažovanom - sve dok nisu skočile cene. Kaže da nije gledala debatu jer već zna za koga će da glasa.

"Za svojih 28 godina nisam videla da zemlja ovako loše stoji. Zato sam rešila da se registrujem i definitivno ću glasati za Trampa".

Priča o tome koliko joj je teško da živi bolje.

"Hteli smo da živimo zajedno", kaže dok pokazuje na svog 40-godišnjeg verenika. "Ali, nismo u mogućnosti da to priuštimo".

Sarlin živi sa svojom mamom i kaže da joj visoke cene život pretvaraju u svakodnevnu borbu.

Ron Soto, 86-godišnjak iz Levitauna u Pensilvaniji, dugo godina podržava Trampa. Ovaj penzionisani vozač kamiona i vojni veteran podržavao je demokrate do 1990-ih, kada ih je napustio jer se nije slagao sa stavovima Bila i Hilari Klinton.

Prebacio je kanal da posle utakmice vidi debatu, koju je gledao sa psom Semom.

Za njega je najvažnije pitanje ilegalna imigracija i Haris ga tu nije pridobila.

"Najveći problem je što mi se ona ne dopada, a ne dopada mi se ni Džo Bajden", kaže Soto.

Ističe da je služio vojsku od 1955. do 1963. i sada pita: "Zbog čega sam dođavola stavljao glavu u torbu? Da biste sve mogli da date? Demokrate otvore sve granice i kažu celom svetu - dobrodošli ste, uđite. Ti ljudi su unišili ovu zemlju."

Kristin Desuma, 50-godišnja vlasnica salona iz Bristola u Pensilvaniji, nekada je glasala za Trampa, a sada je frustriraju obe stranke i kaže da neće izaći na izbore u novembru.

Kaže da je plaćala manje poreze dok je Tramp bio na vlasti i setila se koliko su je oštetila zatvaranja tokom kovida.

Sada joj je dosta i društvenih mreža i rasprava na njima, koje su se prenele i u njenu kuću i rešila je da digne ruke od svega.

"Odlučila sam da neću glasati. Odabrala sam da ne gledam i da ne obraćam pažnju na to. Radim jogu i vratila sam se sebi", kaže Desuma.

XS
SM
MD
LG