Linkovi

Bajdenov izborni štab: Svesni smo padova, ali predsednik apsolutno ostaje u trci


Predsednik SAD Džo Bajden na NATO samitu u Vašingtonu (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Predsednik SAD Džo Bajden na NATO samitu u Vašingtonu (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Izborni štab predsednika Džoa Bajdena saopštio je da se on ne povlači iz trke za predsednika, dok se istovremeno nastavlja pritisak mnogih demokrata sa najvišeg nivoa koji od Bajdena traže da razmotri moguće odustajanje i pusti nekog drugog kandidata na svoje mesto.

Bajden je u izolaciji jer ima kovid, i provodi vreme sa porodicom u kući na plaži u Delaveru. Predsednik koji insistira da može da pobedi rivala Donalda Trampa razgovara sa porodicom i najbližim saradnicima o tome da li da istrpi pritiske ili da izađe iz trke.

Šefica njegove kampanje Džen O'Meli Dilion priznala je da postoje "padovi" u podršci predsedniku, ali instira da on "apsolutno" ostaje u trci i da izborni štab i dalje vidi nekoliko načina na koje može da pobedi Trampa.

"Moramo mnogo da radimo na tome da ponovo uverimo Amerikance - jeste, on je star, ali može da pobedi", rekla je Dilion za kablovsku TV mrežu MSNBC i dodala da birači zabrinuti za Bajdenovo stanje ne glasaju za Trampa.

"Imaju pitanja, ali ostaju uz Džoa Bajdena", dodala je.

Iz njegovog izbornog štaba je saopšteno i da će se Bajden sledeće nedelje vratiti događajima u kampanji.

Ogranak Demokratskog nacionalnog komiteta, koji odlučuje o pravilima, održaće sastanak u petak i pokušava da izdejstvuje da se delegati u državama izjasne na virtuelnom sastanku o svojim preferencijama za predsedničkog kandidata - pre nego što počne nacionalna konvencija stranke 19. avgusta u Čikagu.

"Predsednik Bajden zaslužuje da održi važne razgovore sa kolegama u Senatu i Predstavničkom domu, a ne da odgovara na saopštenja i informacije procurele u medije", rekao je senator iz Delavera Kris Kuns, jedan od najbližih saradnika predsednika.

Dok traju previranja, većina demokrata misli da bi potpredsednica Kamala Haris bila dobar izbor na mesto predsednika. Anketa Asošijeted presa i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC pokazala je da 6 od 10 demokrata veruje da bi Haris dobro obavljala taj posao.

Poslednji među kongresnim demokratama koji je Bajdena javno pozvao da se povuče je senator iz Montane Džon Tester. Broj demokrata iz Kongresa koji žele drugog kandidata sada je veći od 20.

Međutim, iz kampanje poručuju da je Bajden "sve odlučniji da ostane u trci, iako ga sve više ljudi poziva da odstupi". Saradnici Bajdena iz Bele kuće kažu da nije bilo internih diskusija o njegovom izlasku iz trke.

Sa druge strane, Bajden je rekao saradnicima u kampanji da ima problema sa prikupljanjem novca, a uticajne demokrate to što je predsednik sada u izolacijii zbog kovida, vide kao priliku da ga ohrabre da se ne kandiduje.

Ove informacije su za Asošijeted pres dali izvori koji su upućeni u situaciju, ali su želeli da ostanu anonimni.

Bajden je trentuno u izolaciji zbog kovida, a pre nego što je otkriveno da je pozitivan, bio je u kampanji u Las Vegasu gde je radio stanici dao intervju. U razgovoru za Univision, Bajden je odbacio ideju da je prekasno da se politički oporavi, te da glasači o izborima u novembru počinju da razmišljaju tek u septembru.

"Sve vreme se priča o tome ko je u prednosti i gde, a pokazalo se do sada da smo Tramp i ja maltene na istom", rekao je Bajden u intervjuu.

Ali, u demokrate u Kongresu u privatnim razgovorima pominju potencijalno grupisanje iza Kamale Haris kao kandidatkinje, dok drugi razmatraju da se pridruže grupi koja poziva Bajdena da ode. Treći žele da proces izbora kandidata bude otvoren.

"Jasno je da problem neće sam od sebe nestati", kaže senator iz Vermonta Piter Velč, koji je takođe javno pozvao Bajdena da se povuče i trenutno stanje u kojem demokrate paniče, a donatori se bune - ocenjuje kao "neodrživo".

Šta kažu analitičari?

U razgovoru za Glas Amerike, pojedini analitičari ocenjuju kao "sumornu" situaciju u kojoj se Bajden nalazi.

“Demokrate ne mogu da odluče ni da je li Bajden zaista u problemima ili nije. I ako jeste, kako ga podstaći da izađe iz trke. I ako izađe iz trke, ko bi trebalo da ga zameni i kako. To su prilično suštinske stvari. U međuvremenu, republkanci su se sabrali, imali odličnu konvenciju. I Donald Tramp, delom i zbog atentata, verovatno ima veću podršku javnosti nego ikada ranije”, ocenjuje Leri Sabato iz Centra za politiku Univerziteta Virdžinije.

Da li će se Bajden povući iz izborne trke?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Prema anketi AP-a, 65 odsto demokrata kaže da bi Bajden trebalo da se povuče.

“Vrhunac je ludosti i neznanja tvrditi da znate, na osnovu anketa koje se stalno menjaju, ko će pobediti a ko izgubiti. I da naterate kandidata da izađe iz trke, samo zato što mislite da ne može da pobedi”, ocenjuje Alen Lihtman, profesor na Američkom univerzitetu.

Istoričar Alen Lihtman je zahvaljujući svom sistemu “Ključevi za Belu kuću” tačno predvideo sve, osim jednog izbornog rezultata, od 1984. godine (2000. je prognozirao pobedu demokrate Ala Gora, koji je tek zahvaljujući odluci Vrhovnog suda u vezi sa ponovnim prebrojavanjem glasova na Floridi izgubio od republikanca Džordž Buša mlađeg, prim.nov). On smatra da bi demokrate trebalo da ostanu uz Bajdena.

Lihtmanov sistem ne uzima u obzir ankete koje, između ostalog, pokazuju da 70 odsto Amerikanaca nije uvereno da Bajden ima mentalne kapacitete za drugi mandat. Za Trampa je to reklo 51 odsto građana.

Ako Bajden pak pristane da izađe iz trke, najmanje haotičan scenario bio bi da podrži drugog kandidata. Potpredsednica Kamala Haris bila bi logičan izbor, barem finansijski, s obzirom na to da kao deo aktuelnog predizbornog tima demokrata, nasleđuje novac uložen u kampanju.

XS
SM
MD
LG