Linkovi

Raste pritisak na Bajdena, i Obama zabrinut zbog njegove kandidature


Predsednik SAD Džo Bajden se iskrcava iz predsedničkog aviona u vazduhoplovnoj bazi u Delaveru, 17. jul 2024. (REUTERS/Tom Brenner)
Predsednik SAD Džo Bajden se iskrcava iz predsedničkog aviona u vazduhoplovnoj bazi u Delaveru, 17. jul 2024. (REUTERS/Tom Brenner)

Kandidaturu predsjednika Džoa Bajdena za novi mandat u Bijeloj kući u četvrtak su dodatno potresli izvještaji da su demokratski lideri, iza zatvorenih vrata, vršili pritisak na njega da okonča kampanju.

Lideri većine u Senatu i manjine u Predstavničkom domu, Čak Šumer i Hakim Džefris, kao i bivša predsjedavajuća donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi su proteklih dana - direktno u razgovoru sa Bajdenom - izrazili duboku zabrinutost ne samo da će aktuelni predsjednik izgubiti na izborima 5. novembra, već i da će stranka zbog njega izgubiti svaku šansu da osvoji većinu u Predstavničkom domu, prema izvještaju više američkih medija.

Asošiejted pres je objavio da je i bivši predsednik Barak Obama u privatnim razgovorima preneo da je zabrinut zbog Bajdenove kandidature, pozivajući se na izvore upoznate sa privatnim razgovorima koji žele da ostanu anonimni.

Bajden (81) odbio je javne pozive 20 demokrata u Kongresu da izađe iz trke, posle lošeg nastupa na debati sa Trampom 27. juna.

Problemi demokratskog kandidata dodatno su se pogoršali nakon pozitivnog testa na kovid 19 tokom predizborne posjete Nevadi. To ga je primoralo da se vrati u Delaver i da radi u izolaciji.

Demokratski senator Džon Hikenluper rekao je u jednom intervjuu da Bajden razmatra odluku o reizboru.

"Džou Bajdenu je zemlja uvijek bila na prvom mjestu. Uradio je ono što je najbolje za Ameriku...Mislim da će nastaviti da to radi", rekao je Hikenluper, ali je odbio da kaže da li vjeruje da bi Bajden trebalo da odustane od kandidature.

Tramp prihvata nominaciju

U međuvremenu, Tramp će se obratiti na republikanskoj konvenciji u Milvokiju, četvrtog i poslednjeg dana. To mu je prvo obraćanje u javnosti od kako je preživio atentant na mitingu u Pensilvaniji u subotu, kada mu je metak okrznuo uvo.

Iz njegove kampanje saopšteno je da je zbog tog iskustva odlučio da promijeni govor, tokom kojeg će formalno prihvatiti predsjedničku nominaciju, da bi naglasio inkluzivnost a ne napadao demokrate.

Gledaoci "će možda večeras vidjeti drugačiju, možda mekšu verziju Trampa. Ne možete da prođete kroz ono kroz šta je on prošao u subotu, kada je u stvari bio blizu smrti, a da ne budete pogođeni", rekla je za CBS u četvrtak Trampova snaha Lara Tramp.

Na republikanskoj konvenciji isticano je jedinstvo u stranci, u poređenju sa podjelama među demokratama.

XS
SM
MD
LG