Linkovi

U Prištini počelo suđenje optuženima za slučaj Banjska, odloženo pripremno ročište


U Osnovnom sudu u Prištini počelo je suđenje optuženima u slučaju Banjska, 25. septembra 2024. (Foto: Glas Amerike / Budimir Ničić)
U Osnovnom sudu u Prištini počelo je suđenje optuženima u slučaju Banjska, 25. septembra 2024. (Foto: Glas Amerike / Budimir Ničić)

U Osnovnom sudu u Prištini u sredu je počelo suđenje u slučaju Banjska, na osnovu optužnice koju je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo protiv 45 osoba za terorizam i druga teška krivična dela. Međutim, sud je na zahtev odbrane trojice okrivljenih, pripremno ročište odložio za 9. oktobar.

Na početku ročišta sudija je pročitao imena svih optuženih, a u sudnici su se nalazila samo trojica, koji su uhapšeni tokom sukoba kosovske policije i naoružane grupe Srba 24. septembra prošle godine - Blagoje Spasojević, Vladimir Tolić i Dušan Maksimović.

Početak suđenja za slučaj Banjska
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Tužilac Naim Abazi je naveo da trenutno nije moguće prisustvo ostalih optuženih i za njih predložio suđenje u odsustvu. Advokat Blagoja Spasojevića, Ljubomir Pantović rekao je da predlog tužilaštva za suđenje u odsustvu za 42 lica nije moguće uvažiti, ali da ostavlja sudu da odluči o tome.

Sudija Arben Hoti rekao je da će zatražiti pravno mišljenje od Vrhovnog suda da li se u ovom slučaju može održati suđenje u odsustvu.

Branioci trojice okrivljenih Ljubomir Pantović, Jovana Filipović i Miloš Delević zatražili su odlaganje pripremnog ročišta, jer im, kako su naveli, optužnica nije dostavljena na vreme. Uprkos protivljenju tužioca, sud je prihvatio zahtev i odložio ročište za 9. oktobar.

"Specijalno tužilaštvo je odbranu dovelo u nepovoljnu situaciju time što je podiglo optužnicu sa 158 stranica i više hiljada stranica materijala gotovo samo dan i po pre početka ovog pripremnog pretresa. To nije nevažna faza krivičnog postupka, naprotiv, veoma je važna, i jednostavno nam nije bilo moguće da se za tako kratko vreme pripremimo oko jednog važnog pitanja koje se danas trebalo raspravljati. Takođe ste čuli da optuženicima, kojima se sudi i kojima preti visoka kazna, optužnica nije dostavljena do današnjeg dana, tako da oni praktično ni ne znaju šta se njima neposredno stavlja na teret", rekao je advokat Ljubimir Pantović.

Napad u Banjskoj - još jedna prepreka normalizaciji Srbije i Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Odluku suda o odlaganju ročišta pozdravila je i advokatica Jovana Filipović, koja zastupa Dušana Maksimovića.

"U odnosu na Dušana Maksimovića, njegovo izjašnjavanje o krivici, kao što sam danas rekla, nije sporno, on zna kako će se izjasniti. Međutim, najveći problem je što nam kao odbrani od ovog trenutka teče rok za ulaganje prigovora na dokaze i zahteva za odbacivanje optužnice. Naravno, nismo mogli da nastavimo sa ovim postupkom danas i smatram da je sud doneo pravednu odluku, kada je prekinuo postupak, odnosno odložio ga na određeno vreme", navela je Filipović.

Advokat Miloš Delević prokomentarisao je zdravstveno stanje okrivljenog Vladimira Tolića koji je ranjen u sukobu u Banjskoj, a potom uhapšen.

"Znate da je on ranjen 24. Septembra prošle godine. Teško je ranjen, imao je dve operacije. Druga operacija je bila u junu mesecu ove godine. Ona je bila uspešna. Trenutno ide uz pomoć štake, ali će brzo ići bez štake", naveo je Delević.

Optužnicu u slučaju Banjska podiglo je protiv 45 osoba Specijalno tužilatvo Kosova 11. septembra ove godine. U sukobu kosovske policije i naoružane grupe Srba u selu Banjska 24.septembra prošle godine poginuli su policajac Afrim Bunjaku i trojica Srba.

XS
SM
MD
LG