Linkovi

Obeleženo četvrt veka od osnivanja Policije Kosova


Četvrt veka Policije Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Četvrt veka Policije Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Policija Kosova štiti građane i bezbednost i da su njeni pripadnici spremni da daju i živote za Kosovo.

Kurti je na obeležavanju 25 godina od osnivanja kosovske Policije rekao da je njen profesionalizam posebno iskazan na severu Kosova.

Postupci naše policije tokom napada kriminalnih grupa predvođenih Srbijom, a posebno u terorističkom napadu 24. septembra prošle godine u Banjskoj i Zvečanu, dokazuju da se profesionalizmom i strašću rezultati postižu uz primenu zakonom. Banjska je skrenula pažnju svakome da će, bez obzira na bilo kakve neobuzdane težnje bilo koga nad našom voljenom Republikom, naša teritorija biti odbranjena životima“, rekao je Kurti.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da su kosovske policijske nage jedna od najpouzdanijih i najpoštovanijih institucija na Kosovu.

Šesti septembar označava važan trenutak za našu policiju, dan koji nije samo praznik ove institucije, već i odavanje počasti za žrtve žena i muškaraca koji su služili i nastavljaju da služe kao čuvari našeg reda, bezbednosti i suvereniteta. Policija, tokom poslednjih četvrt veka, ostaje jedna od najpouzdanijih i najvažnijih institucija našeg društva. Vaš rad bio je ključan za izgradnju društva u kojem vladaju red i mir“, rekla je predsedica Osmani.

Ona je podsetila i na policajce koji su poginuli na dužnosti.

Među 23 poginula policajca, poslednji je Afrim Bunjaku, čija nas hrabrost sve inspiriše. On je, zajedno sa mnogima, dao najveću žrtvu za našu zemlju. Nasleđe svih onih koji su dali život za slobodu živi kroz vrednosti koje vi, pripadnici Policije Kosova, nosite svakog dana“, rekla je Osmani.

Direktor Kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da je ta institucija model uspeha za region, ali i šire. Naveo je da se poštuje rodna i etnička raznolikost i da rukovodstvo Kosovske policije pridaje poseban značaj zapošljavanju žena i pripadnika nevećinskih zajednica.

Kosovska policija nije samo institucija. Simbol je posvećenosti miru i bezbednosti, kao i njegove nezamenljive uloge u izgradnji bolje budućnosti za generacije koje dolaze. Danas je ova institucija snaga koja se poštuje i uživa poverenje građana“, rekao je Hodža.

Kosovska policija osnovana je 6. septembra 1999.

U poslednjih 25 godina obuku je završilo 60 generacija policajaca.

XS
SM
MD
LG