Linkovi

Kurti: Otvaranje mosta u Mitrovici simbol slobode kretanja


Kurti sa međunarodnim zvaničnicima razgovara o otvaranju mosta u Mitrovici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Kurti sa međunarodnim zvaničnicima razgovara o otvaranju mosta u Mitrovici

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da otvaranje glavnog mosta u Mitrovici simbolizuje slobodu kretanja - i da se radi o osnovnom pravu kako na Kosovu, tako i u Evropskoj uniji.

Kurti je na sednici Vlade Kosova ukazao da su nedavni sastanci sa međunarodnim zvaničnicima, ali i oni koje će održati u narednim danima, usmereni na razgovore o otvaranju mosta.

Tokom prethodnog perioda međunarodni partneri Kosova izražavali su neslaganje sa nastojanjima kosovskih vlasti da most u Mitrovici bude u potpunosti otvoren za saobraćaj.

Kosovski premijer trebalo bi u sredu da se sastane sa danskom delegacijom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Za četvrtak je najavio dolazak Tomasa Gofusa, pomoćnika generalnog sekretara za operacije NATO-a, a sledeće sedmice posetu dvojice ministara spoljnih poslova iz zemalja članica NATO-a.

Na svim ovim sastancima razgovaraće se i o pitanju glavnog mosta na reci Ibar u Mitrovici povodom čega vršimo sve potrebne kosultacije kao i naše domaće zadatke i poslove kao što je tretiranje preliminarnog nacrta o fizičkoj stabilnosti mosta. Dok čekamo finalni izveštaj vrši se uređenje i čišćenje okruženja", rekao je Kurti.

On je podsetio da je pre četiri dana navršeno 11 meseci od oružanog napada u Banjskoj koji je označio agresijom Srbije nad Kosovom.

"Kada je ubijen policijski narednik, a sada heroj Kosova Afrim Bunjaku”, rekao je Kurti - naponevuši da je tokom susreta u Sjedinjenim Državama prethodne sedmice tražio da Srbija bude odgovorna za napad u Banjskoj 24. spetembra prošle godine.

Povodom tog napada Srbija se još ne smatra odgovornom i nastavlja da ne predaje svog glavnog kriminalca Milana Radojičića našim vlastima. Tokom boravka u SAD na sastancima sa američkim senatorima i kongresmenima, na marginama Demokratske konvencije, tražio sam da bude veći pritisak zapadnog i demokratskog sveta, da se sprovede pravda, protiv terorističkih i destabilizujućih akata zvaničnog Beograda i odgovornih pojedinaca”, rekao je Kurti.

Odjeci napada u Banjskoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

Radoičić, bivši visoki funkcioner Srpske liste - partije kosovskih Srba direktno povezane sa u Srbiji vladajućom Srpskom naprednom strankom, priznao je da je organizovao napad.

Međutim, pred tužilaštvom je negirao optužbe - rekavši da ne smatra da je počinio krivično delo.

Kosovske vlasti iznele su tvrdnje o povezanosti organizatora sa vlastima Srbije – što zvanični Beograd odlučno negira.

Kurti se na sednici Vlade Kosova osvrnuo i na nedavnu posetu direktora američke Centralne obaveštajne agencije Vilijema Bernsa i komandanta združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju admirala Stjuarta Manča.

Rekao je da je njihova podrška nesporna, ozbiljna i produktivna u službi mira, bezbednosti, vladavini prava, kao i demokratskom i ekonomskom napretku.

XS
SM
MD
LG