Linkovi

Izrael nastavlja sa vazdušnim udarima na Gazu


Izraelski tenk kreće se duž granice Pojasa Gaze i južnog Izraela, 27. decemba 2023, tokom nastavka borbi između Izraela i militantne grupe Hamas.
Izraelski tenk kreće se duž granice Pojasa Gaze i južnog Izraela, 27. decemba 2023, tokom nastavka borbi između Izraela i militantne grupe Hamas.

Izraelske snage izvele su u sredu nove vazdušne napade na Pojas Gaze, dan nakon što su komentari izraelskih zvaničnika o proširenju kopnenih borbi izazvali zabrinutost Ujedinjenih nacija zbog bezbednosti civila.

Borbe u sredu obuhvatale su izraelske kopnene operacije i vazdušne napade u gradu Gazi, u severnom delu Pojasa Gaze, gde je Izrael prvobitno fokusirao svoju kampanju za eliminaciju militantne grupe Hamas.

Nakon što su fokus premestili na jug u oblast Kan Junisa, izraelski zvaničnici ove nedelje su nagovestili prodor u delove centralne Gaze, uključujući oblasti u kojima se nalazi više izbegličkih kampova.

Veliki deo stanovništva Gaze je bio primoran da napusti svoje domove zbog borbi, a ljudi se gomilaju u preopterećenim skloništima i pokušavaju da se sklone nakon što je Izrael upozorio na predstojeću vojnu akciju. Isporuke humanitarne pomoći takođe su ograničene, što je dovelo do nestašice hrane, vode i goriva.

"Ne postoje prečice u rasformiranju terorističke organizacije", rekao je u utorak načelnik izraelske vojske Herci Halevi, govoreći o Hamasu.

Širenje borbi u centralnoj Gazi navelo je Ujedinjene nacije u utorak da oglase uzbunu zbog izraelskih napada u kojima je ubijeno više od 100 Palestinaca u periodu od dva dana ove nedelje.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog kontinuiranog bombardovanja Centralne Gaze od izraelskih snaga, koje je od Badnje večeri odnelo više od 100 života Palestinaca", rekao je u utorak portparol Kancelarije UN za ljudska prava Seif Magango.

"Izraelske snage moraju da preduzmu sve dostupne mere da zaštite civile. Upozorenja i pozivi na evakuaciju ih ne oslobađaju čitavog spektra njihovih obaveza iz međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Magango.

Dim se diže iznad Kan Junisa, gledano iz Rafe, na jugu Pojasa Gaze tokom izraelskog bombardovanja, u ratu Izraela protiv Hamasa, 27. decembra 2023.
Dim se diže iznad Kan Junisa, gledano iz Rafe, na jugu Pojasa Gaze tokom izraelskog bombardovanja, u ratu Izraela protiv Hamasa, 27. decembra 2023.

Stanovnici su prijavili vazdušne napade i granatiranje u oblastima izbegličkih kampova Nuseirat, Magazi i Bureij u centralnoj Gazi.

Radvan Abu Šejta, koji živi u Bureiju, rekao je za Asošijeted pres telefonom: "Bombardovanje je bilo veoma intenzivno".

Šef izraelske vojske Halevi rekao je novinarima u televizijskoj izjavi u utorak sa granice sa Gazom da će rat trajati "mnogo meseci".

"Ne postoje magična rešenja, ne postoje prečice u razbijanju terorističke organizacije, samo odlučna i uporna borba", rekao je Halevi. "Doći ćemo i do vođstva Hamasa, bilo da je za to potrebno nedelju dana ili više meseci".

Bela kuća je saopštila da su američki predsednik Džo Bajden i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Tani razgovarali o povećanju pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi u telefonskom razgovoru u utorak.

"Dvojica lidera su razgovarala o hitnim naporima da se obezbede oslobađanje svih preostalih talaca koje drži Hamas, uključujući američke građane", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Katar i Egipat su posredovali u kratkom prekidu vatre i razmeni talaca između Izraela i Hamasa krajem novembra. Međutim, novi diplomatski napori su propali.

Bela kuća je saopštila da se izraelski ministar za strateška pitanja Ron Dermer sastao u utorak sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivanom radi razgovora o nekoliko pitanja u vezi sa sukobom u Gazi.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da su Salivan i Dermer razgovarali o prelasku na drugu fazu rata kako bi se fokusirali na Hamasove mete visoke vrednosti i planiranju za period nakon završetka borbi, uključujući upravljanje i bezbednost u Gazi.

Dana 7. oktobra, militanti Hamasa prešli su granicu sa Izraelom i napali južne izraelske zajednice, ubivši oko 1.200 ljudi, prema podacima koje je objavio Izrael. Hamas, kojeg su SAD i druge zemlje proglasili terorističkom grupom, takođe je uzeo oko 240 talaca, od kojih se 129 još nalazi u Gazi.

Kao odgovor, Izrael je obećao da će slomiti Hamas i pokrenuo je vazdušni, kopneni i pomorski napad na Gazu. Izraelska ofanziva ostavila je ogromne delove Gaze u ruševinama i ubila skoro 21.000 Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Borbe su takođe raselile većinu od 2,3 miliona stanovnika Gaze, a mnogi pokušavaju da nađu sigurnost u prenatrpanim skloništima pod kontrolom UN u južnoj Gazi.

Izraelska vojska saopštila je u utorak da je 158 izraelskih vojnika ubijeno unutar Gaze od početka borbi u oktobru.

Mihajlo Komadovski iz Glasa Amerike doprineo je pisanju ovog izveštaja. Korišćeni su neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG