Linkovi

Savet bezbednosti ponovo odložio glasanje o Gazi, pregovori šefova CIA, Mosada i Katara


Palestinci se okupljau na mestu izraelskog udara na zgradu u Rafi, jug Pojasa Gaze, 19. decembra 2023.
Palestinci se okupljau na mestu izraelskog udara na zgradu u Rafi, jug Pojasa Gaze, 19. decembra 2023.

Izraelske snage su u utorak napale razoreni Pojas Gaze, dok je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo odloženo glasanje o rezoluciji o prekidu vatre.

Izraelska kampanja za uništenje Hamasa koji je počinio masakr 7. oktobra ostavila je enklavu u ruševinama, donela glad i beskućništvo i odnela skoro 20.000 života stanovnika Gaze, saopštilo je lokalno ministarstvo zdravlja koje kontroliše Hamas. Navelo je da je u samo u napadima u utorak poginulo više od 100 ljudi, a da su desetine povređene.

Pod pritiskom inostranstva da se izbegne ubijanje civila, izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da rat neće prestati dok ne bude oslobođeno preostalih 129 talaca i dok Hamas ne bude uništen nakon što su njegovi borci ubili 1.200 Izraelaca.

Konflikt se proširio izvan Gaze, uključujući i Crveno more, gde su snage Huti pobunjenika, koje imaju podršku Iranom napale brodove raketama i bespilotnim letelicama.

To je podstaklo stvaranje multinacionalne pomorske operacije za zaštitu trgovine u toj oblasti, ali Huti su rekli da će svejedno nastaviti, verovatno sa pomorskom operacijom svakih 12 sati.

Najnovije borbe odvijale su se u utorak, u danu kada je Savet bezbednosti UN trebalo da glasa o rezoluciji kojom se poziva na pauzu u borbama u Gazi kako bi se olakšala isporuka humanitarne pomoći palestinskim civilima kojima su potrebni hrana, voda i lekovi.

Međutim, glasanje je ponovo odloženo usred tekućih pregovora o tekstu rezolucije jer su pristalice pokušavaju da pridobiju dovoljnu podršku za njeno usvajanje, prenosi AFP pozivajući se na izvore. Tri diplomatska izvora navela su da je glasanje o nacrtu rezolucije, u čijoj se najnovijoj verziji poziva na "suspenziju" neprijateljstava", odloženo za sredu.

Pokušaj izglasavanja rezolucije Saveta bezbednosti kojom se poziva na humanitarni prekid vatre propao je ranije ovog meseca, a Sjedinjene Države, kao jedna od članica Saveta koje imaju pravo veta, iskoristile su tu svoju moć i blokirale donošenje rezolucije.

Generalna skupština UN je prošle nedelje velikom većinom odobrila sličnu rezoluciju, ali te mere nisu obavezujuće.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin najavio je u utorak formiranje multinacionalne inicijative za pomorsku bezbednost za zaštitu vitalnih brodskih puteva u Crvenom moru.

Taj potez usledio je nakon ponovljenih napada pobunjenika Huti u Jemenu koji su obećali da će gađati brodove koji idu za Izrael. Muhamed Abdel Salam, glavni pregovarač i portparol Huta, objavio je na Eksu da nova inicijativa neće zaustaviti njihove napade, rekavši da su akcije Huta "legitimne operacije podrške Gazi".

Izraelski ministar odbrane Joav Galant, desno, sluša izlaganje svog američkog kolege, sekretara za odbranu Lojda Ostina, tokom zajedničke konferencije za štampu povodom izraelskih operacija u Gazi, u Tela Avivu, 18. decembra 2023.
Izraelski ministar odbrane Joav Galant, desno, sluša izlaganje svog američkog kolege, sekretara za odbranu Lojda Ostina, tokom zajedničke konferencije za štampu povodom izraelskih operacija u Gazi, u Tela Avivu, 18. decembra 2023.

Ostin je rekao da pored Sjedinjenih Država, druge zemlje koje pružaju zajedničke patrole ili obaveštajnu podršku uključuju Britaniju, Bahrein, Kanadu, Francusku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Sejšele i Španiju.

"Ovo je međunarodni izazov koji zahteva kolektivnu akciju", rekao je Ostin.

Pentagon je saopštio da su Huti izveli 100 napada koristeći bespilotne letelice i balističke rakete, ciljajući 10 trgovačkih brodova.

Napadi su naveli neke transportne kompanije da preusmere pošiljke, koristeći mnogo duže puteve oko Rta dobre nade u južnoj Africi.

Novi pregovori o oslobađanju talaca

Kao očigledan znak da razgovori o sporazumu o taocima postaju sve ozbiljniji, direktor CIA Vilijam Berns sastao se u Varšavi sa šefom izraelske obaveštajne agencije Mosad i premijerom Katara, rekao je američki zvaničnik za agenciju AP.

Bio je to prvi poznati sastanak njih trojice od kraja jednonedeljnog primirja krajem novembra, tokom kojeg je oslobođeno oko 100 talaca - uključujući brojne strane državljane - u zamenu za oslobađanje oko 240 Palestinaca koji su držani u izraelskim zatvorima.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da razgovori nisu došli do "tačke u kojoj je novi dogovor neizbežan". Kirbi je takođe naveo da je u zarobljeništvu još 8 Amerikanaca.

Palestinska ekstremistička grupa Islamski džihad u utorak je objavila snimak, kako tvrdi, dva taoca u zarobljeništvu u Gazi koji traže da se poveća pritisak na izraelske vlasti da osiguraju njihovo oslobađanje.

Sa ciljem da poveća pritisak javnosti na izraelsku vladu, Hamas je takođe u ponedeljak objavio video na kojem se vidi troje starijih izraelskih talaca kako sede u belim majicama i mole Izrael da ih odmah oslobodi.

Izjave su verovatno date pod prinudom, ali video je signalizirao da Hamas želi da pređe na razgovore o oslobađanju bolesnih i staraca iz zatočeništva. Izrael je saopštio da želi da se prvo oslobodi oko 19 žena i dvoje dece. Hamas kaže da su među ženama i vojnici, za koje se očekuje da će tražiti višu cenu u smislu oslobađanja zatvorenika.

U izveštaju su korišćene neke infomacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG