Linkovi

Američko-turska aktivistkinja ubijena na Zapadnoj obali; Turska krivi Izrael, SAD traže istragu


Ekipe hitne pomoći prebacuju telo američke državljanke koja je upucana na Zapadnoj obali (Foto: AFP)
Ekipe hitne pomoći prebacuju telo američke državljanke koja je upucana na Zapadnoj obali (Foto: AFP)

Sjedinjene Države u petak su saopštile da su od Izraela zatražile da sprovede istragu o smrti američke državljanke koja je učestvovala u protestima protiv širenja naselja na Zapadnoj obali, koja je pod izraelskom okupacijom.

Palestinski i turski zvaničnici saopštili su da su aktivistkinju - koja je imala dvojno američko i tursko državljanstvo - upucale izraelske snage. Dva lekara rekla su za agenciju Asošijeted pres da je 26-godišnja žena upucana u glavu i da je preminula ubrzo po dolasku u bolnicu.

Fuad Nafa, šef bolnice u Nablusu, rekao je za Rojters da je žena došla u bolnicu u kritičnom stanju sa ozbiljnom povredom glave.

"Pokušali smo reanimaciju, ali je nažalost preminula", rekao je Nafa.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler identifikovao je žrtvu kao Ajšenuš Ezgi Ajdži, i ocenio da je njena smrt "tragična", ali nije naveo ko je odgovoran.

"Izražavamo najdublje saučešće njenoj porodici i voljenima. Hitno prikupljamo više informacija o okolnostima pod kojima je umrla", rekao je Miler.

Državni sekretar Entoni Blinken osudio je smrt američke državljanke i obećao da će biti preduzeti mere "kad to bude potrebno". Bela kuća saopštila je da je duboko uznemirena zbog ovog slučaja i od Izraela zatražila da ga istraži.

"Stupili smo u kontakt za izraelskom vladom da bi tražili više informacija i zahtevali istragu incidenta", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su Ajdži, koja je imala i tursko državljanstvo, ubili izraelski vojnici u Nablusu.

"Sa dubokim žaljenjem smo saznali da su našu državljanku Ajšenuš Egzi Ajdži ubile izraelske okupacione snage", navodi se u saopštenju ministarstva i osuđuje "ubistvo" za koje je okrivljena vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je "izraelsku varvarsku intervenciju" na protestima protiv okupacije na Zapadnoj obali i dodao da se moli za Ajdži koja je "izguubila život u napadu".

Izraelska vojska saopštila je da su njene trupe pucale na muškarca koji je predstavljao pretnju jer je bacao kamenice na vojnike. U saopštenju se dodaje da vojska ispituje "izveštaje o stranoj državljanki koja je poginula kao rezultat ispaljenih metaka u tom području".

"Detalji incidenta i okolnosti pod kojima je pogođena se ispituju", navodi se u saopštenju.

Svedoci i palestinski mediji preneli su da su ženu upucali izraelski vojnici dok je prisustvovala propalestinskim protestima protiv širenja jevrejskih naselja u Beiti, gradu blizu Nablusa, prenosi AP.

Protesti se održavaju redovno i u prošlosti i postajali nasilni. Pre mesec dana, američki državljanin Amado Sison naveo je da su ga izraelske snage upucale u nogu dok je pokušavao da pobegne od suzavca i metaka.

Takođe, porast nasilnih napada izraelskih naseljenika na palestinska sela na Zapadnoj obali izaziva sve veliko nezadovoljstvo zapadnih saveznika Izraela, uključujući i SAD koje su uvele sankcije brojnim pojedincima, prenosi Rojters.

Pre nekoliko nedelja, oko 100 naseljenika napalo je selo na severu Zapadne obale što je izazvalo osude širom sveta dok je izraelska vlada obećala da će kazniti sve krivce za nasilje. Palestinci i grupe za ljudska prava redovno optužuju izraelske snage da ignorišu napade, i da čak u učestvuju u njima.

Izraelske snage se povukle iz Dženina

Izgleda da su se u petak izraelske snage povukle iz izbegličkog kampa Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon više od nedelju dana duge vojne operacije iza koje su ostale posledice razaranja i na desetine mrtvih.

Tokom noći, izraelski oklopni transporteri su viđeni kako napuštaju kamp sa kontrolnog punkta postavljenog na jednom od glavnih puteva, a izveštač Asošijeted presa u kampu u svitanje u petak nije video nikakve dokaze o trupama koje su preostale unutra.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala navode, ali je najavila da će objaviti saopštenje kasnije tokom dana. Nije za sada jasno da li je očigledno povlačenje samo privremena mera za pregrupisavanje snaga.

Stotine izraelskih vojnika bilo je uključeno više od nedelju dana u najsmrtonosniju operaciju na okupiranoj Zapadnoj obali od početka rata između Izraela i Hamasa, sprovodeći ono što su Ujedinjene nacije nazvale "smrtonosnom ratnom taktikom".

Njihov fokus je bio izbeglički kamp Dženin, uporište palestinske militantnosti koje je poraslo od napada Hamasa na Izrael koji je započeo rat u Gazi pre skoro 11 meseci.

U borbama u Dženinu ubijen je 21 od ukupno 39 Palestinaca koliko ih je prema tvrdnjama lokalnih zdravstvenih vlasti ukupno ubijeno tokom izraelskog napada na Zapadnu obalu. Većina su, kako pak tvrdi vojska, bili militanti.

Borbe su imale razoran efekat na palestinske civile koji žive u Dženinu.

Snabdevanje vodom i strujom je prekinuto, porodice su zatvorene u svoje domove, a kola hitne pomoći koja evakuišu ranjene bila su usporavana na putu do obližnjih bolnica dok su izraelski vojnici tražili ekstremiste.

U petak, u tiho jutro, stanovnici Dženina iskoristili su zatišje da pregledaju ruševine uništenih zgrada i sagledaju štetu.

Tokom operacije, izraelski vojni zvaničnici govorili su da ciljaju ekstremiste u Dženinu, Tulkaremu i izbegličkom kampu Al-Fara kako bi obuzdali nedavne napade na izraelske civile za koje kažu da su postali sofisticiraniji i smrtonosniji.

Nije odmah bilo jasno da li Izrael povlači trupe i iz druga dva logora.

Rat u Gazi je počeo kada su Hamas i drugi militanti izveli iznenadni napad na Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi, prvenstveno civila. Veruje se da Hamas i dalje drži više od 100 talaca. Izraelske vlasti procenjuju da je oko trećina zarobljenih mrtva.

U izraelskoj ofanzivi odmazde ubijeno je više od 40.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja u Gazi pod kontrolom Hamasa, koje u svojim brojevima ne pravi razliku između civila i boraca. Ministarstvo saopštava da je od početka rata ranjeno više od 94.000 ljudi.

Izrael je pod sve većim pritiskom Sjedinjenih Država i drugih saveznika da postigne sporazum o prekidu vatre u Gazi, ali premijer Benjamin Netanjahu insistira na zahtevu koji se pojavio kao glavna prepreka u pregovorima - nastavak izraelske kontrole Koridora Filadelfija, uskog pojasa duž cele granice Gaze i Egipta, preko kog se prema tvrdnjama Izraela krijumčari oružje u Gazu. Egipat i Hamas to poriču.

Hamas je optužio Izrael da odugovlači višemesečne pregovore postavljajući nove zahteve, uključujući trajnu izraelsku kontrolu nad Koridorom Filadelfija i drugim koridorom koji prolazi preko Gaze.

Hamas je ponudio da oslobodi sve taoce u zamenu za okončanje rata, potpuno povlačenje izraelskih snaga i oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika, uključujući visokorangirane ekstremiste - što su uglavnom uslovi koji se traže u okviru okvirnog sporazuma koji je u julu predložio američki predsednik Džo Bajden.

XS
SM
MD
LG