Linkovi

Izraelske snage ubile najmanje pet ekstremista na Zapadnoj obali


Izraelski vojnici zauzimaju položaj tokom vojne operacije u Tulkarmu na severu okupirane Zapadne obale 29. avgusta 2024.
Izraelski vojnici zauzimaju položaj tokom vojne operacije u Tulkarmu na severu okupirane Zapadne obale 29. avgusta 2024.

Izraelska vojska saopštila je u četvrtak da je ubila pet ekstremista na okupiranoj Zapadnoj Obali dok je izvodila drugi dan zaredom svoju, kako navodi, protivterorističku operaciju.

Izraelske snage su ubile ekstremiste u džamiji u kojoj su se skrivali u gradu Tulkaremu, saopštila je vojska.

Izraelske odbrambene snage identifikovale su jednog od njih kao Mohameda Džabera, komandanta grupe Islamski džihad, i saopštile da je učestvovao u brojnim napadima na Izraelce.

Izraelske snage ubile su najmanje devet osoba u sredu tokom racija i vazdušnih napada na grad Dženin i okolinu. Ekstremistička grupa Hamas saopštila je da je ubijeno 10 njenih boraca.

Tokom izraelskog rata u Gazi protiv Hamasa, koji uživa podršku Irana, izraelske snage su u više navrata sprovodile racije na Zapadnoj obali za koje vojska navodi da imaju za cilj ometanje potencijalnih napada.

Izraelske trupe i naseljenici ubili su više od 640 Palestinaca na Zapadnoj obali od početka rata u Gazi prošlog oktobra, dok je u palestinskim napadima ubijeno najmanje 19 Izraelaca.

Hamas je pozvao Palestince na Zapadnoj obali da se pobune, nazivajući te racije delom šireg plana za proširenje rata u Gazi i okrivljujući za eskalaciju američku podršku Izraelu.

Nabil Abu Rudejneh, portparol predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa, osudio je racije kao "ozbiljnu eskalaciju" i pozvao Sjedinjene Države da intervenišu.

Muškarac pregleda uništeno vozilo posle upada izraelske vojske na putu između Dženina i Tubasa na severu okupirane Zapadne obale 28. avgusta 2024.
Muškarac pregleda uništeno vozilo posle upada izraelske vojske na putu između Dženina i Tubasa na severu okupirane Zapadne obale 28. avgusta 2024.

Sa druge strane, američki Stejt department objavio je u sredu saopštenje u kojem osuđuje ono što je okarakterisao kao "ekstremističko nasilje (jevrejskih) naseljenika na Zapadnoj obali".

To "prouzrokuje intenzivnu ljudsku patnju, šteti bezbednosti Izraela i podriva izglede za mir i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju. "Ključno je da izraelska vlada smatra odgovornim sve pojedince i entitete odgovorne za nasilje nad civilima na Zapadnoj obali".

SAD su u sredu najavile sankcije protiv izraelske nevladine organizacije Hašomer Još, koja je, prema zvaničnicima Stejt departmenta, sprečila povratak palestinskih stanovnika u svoje naselje na Zapadnoj obali ranije ove godine.

U odgovoru, kancelarija premijera Benjamina Netanjahua je saopštila: "Izrael s najvećom ozbiljnošću gleda na uvođenje sankcija građanima Izraela. Ovo pitanje je predmet oštre diskusije sa SAD".

Izrael je zauzeo Zapadnu Obalu, Gazu i istočni Jerusalim u bliskoistočnom ratu 1967. Palestinci žele sve tri teritorije za buduću državu.

Izraelski građani izgradili su mnoštvo naselja širom Zapadne Obale u kojima sada živi više od 500.000 jevrejskih doseljenika. Oni imaju izraelsko državljanstvo, dok tri miliona Palestinaca na Zapadnoj Obali živi pod izraelskom vojnom vlašću, a Palestinske vlasti imaju ograničenu kontrolu nad naseljenim centrima.

Šefica biroa Glasa Amerike u Ujedinjenim nacijama Margaret Bešir doprinela je pisanju ovog izveštaja. Korišćene su neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG