Linkovi

Turska bez objašnjenja blokirala pristup Instagramu, mediji objavili šta je verovatno razlog


ARHIVA - Simbol Instagrama prikazan na ekranu telefona
ARHIVA - Simbol Instagrama prikazan na ekranu telefona

Turska uprava za komunikacije blokirala je u petak pristup društvenoj mreži Instagram, što je poslednji u nizu slučajeva ukidanja pristupa veb sajtovima u toj zemlji.

Uprava za informacione i komunikacione tehnologije, koja reguliše internet, objavila je blokadu u petak rano ujutro, ali nije navela razlog.

List Sabah, koji je blizak vladi, saopštio je da je pristup blokiran kao odgovor na to što je Instagram uklonio postove turskih korisnika koji su izrazili saučešće zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

Potez je usledio nekoliko dana pošto je Fahretin Altun, predsednički direktor komunikacija i pomoćnik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kritikovao platformu u vlasništvu kompanije "Meta" zbog sprečavanja korisnika u Turskoj da objavljuju poruke saučešća Hanijeu.

Za razliku od svojih zapadnih saveznika, Turska ne smatra Hamas terorističkom organizacijom. Snažan kritičar izraelskih vojnih akcija u Gazi, Erdogan je tu grupu opisao kao "borce za oslobođenje".

Zemlja u petak obeležava Dan žalosti za Hanijehom, tokom kojeg će se zastave vijoriti na pola koplja.

Turska ima iskustvo u cenzuri društvenih medija i veb stranica. Stotine hiljada domena blokirano je od 2022. godine, navodi Udruženje za slobodu izražavanja, neprofitna organizacija koja pregrupisuje advokate i aktiviste za ljudska prava. Platforma za deljenje video sadržaja "Jutjub" (YouTube) bila je blokirana od 2007. do 2010. godine.

XS
SM
MD
LG