Linkovi

Još se ne zna ko će u novu crnogorsku Vladu, Mandić i Knežević ipak prihvataju ponudu Spajića


Lideri koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić i Milan Knežević na konferenciji za novinare.
Lideri koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić i Milan Knežević na konferenciji za novinare.

Nakon što je u četvrtak ujutru iz Pokreta Evropa sad (PES) saopšteno da će novu Vladu Crne Gore formirati bez koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), jer je toj koliciji, kako je PES naveo u saopštenju, neprihvatljiva njihova ponuda, lideri ZBCG su kazali da su danas zvanično prvi put dobili ponudu za ulazak u izvršnu vlast i da prihvataju ono što je javno ponuđeno.

Iz Pokreta Evropa sad, čiji je predsjednik mandatar Milojko Spajić, kazali su da je “ponuđeno da ZBCG-u pripadne mjesto potpredsjednika Vlade, Ministarstvo prosvjete, Ministrastvo turizma, Ministarstvo sporta i mladih, potpredsjednik Skupštine iz parlamentarne većine, potpredsjednik Skupštine iz reda žena, 40% mjesta u upravnim odborima javnih preduzeća koja se dijele politički, 40% ambasadorskih mjesta od onih koja se dijele politički”.

To su, kako je navedeno u saopštenju PES-a, bile zvanične ponude, “ali su lideri ZBCG-a rekli da im i nijesu prihvatljive”.

Još traju pregovori o novoj Vladi Crne Gore
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

“Naš predlog je bio jednostavan - da se prvo sve dogovorimo, a onda zajedno izađemo u javnost. Međutim, liderima ZBCG nije bilo prihvatljivo, iako je to uobičajena praksa. Zato sad sumnjamo u njihovu iskrenost da formalno prihvate ponudu, a onda da se na dan glasanja predomisle”, kazali su iz PES-a.

Oni, takođe, navode da je ponuda važila dok nijesu, kako kažu, zaključili da nema promjena u stavu ZBCG.

Zato smo tek prije dva dana dogovorili većinu sa kolegama iz Demokrata, Civisa, partijama manje brojnih naroda, a nadamo se sa SNP-om i Ujedinjenom Crnom Gorom koji su dobrodošli u 44. Vladu”, zaključili su iz te partije.

Nakon saopštenja Pokreta Evropa sad, lideri koalicije ZBCG Andrija Mandić i Milan Knežević saopštili su, na konferenciji za novinare, da je tom savezu prihvatljiva ponuda Spajića za učešće u vladi.

“Ponuda je nama prihvatljiva ne zbog toga što smo mi slabi, nego zbog toga što mislimo da ova naredna vlada treba da spriječi povratak DPS-a na vlast, ili direktno, ili preko njihovih izaslanika koji treba da uđu u ovu vladu”, rekao je Mandić.

Mandić je naveo da su u vreme pregovora registrovali da je ono o čemu su razgovarali sa Spajićem nuđeno i drugim političkim opcijama, te da su zbog toga tražili da ponuda bude javna.

"Umjesto da dobijemo javnu ponudu dobili smo informaciju da smo mi odbili ponudu koju nam je dao Spajić", rekao je Mandić i dodao da je javnost tek danas mogla da čuje kakva je to ponuda mandatara za koaliciju ZBCG.

On je rekao da su konsultovali stranačke organe i donijeli odluku da prihvataju ponudu.

“Kada osjetimo da su ugrožene vrijednosti od 30. avgusta 2020. godine, reagujemo tako što nećemo tražiti ni ono što nam pripada. Pristajemo na mnogo manje, ali želimo da zaustavimo poratak DPS-a” , rekao je Mandić.

On je, takođe, kazao da su “spremni da narednih dana sjednu za sto i odbrane narodnu volju”.

“Imamo dovoljno vremena, još 75 dana da sve dogovorimo, a posebno sada u kontekstu našeg odgovora, odgovora koalicije Za budućnost Crne Gore, da mi prihvatamo ono što je danas saopšteno u medijima od strane mandatara Milojka Spajića i spremni smo da učestvujemo u njegovoj vladi", kazao je Mandić.

Jedan od lidera koalicije ZBCG Milan Knežević kazao je da je posljednji sastanak sa Spajićem bio u subotu veče i da su se tu "čvrsto dogovorili" da im mandatar u nedjelju pošalje pisanu ponudu o mogućem ulasku koalicije ZBCG u vladu.

Knežević tvrdi da su to tražili jer je, kako je kazao, “Spajić isto nudio i ostalim pregovaračkim ekipama”.

“Ministarstvo prosvjete je nuđeno i nama i Ujedinjenoj Crnoj Gori, Ministaratvo sporta i nama i SNP-u, Ministarstvo evropskih poslova nuđeno i nama i HGI, Ministarstvo poljoprivrede nuđeno je i nama i Bošnjačkoj stranci”, rekao je Knežević.

Knežević je poručio da "ako mu je zaista stalo da ima stabilnu većinu od 56 poslanika, Spajić nema nikakav izgovor, jer smo prihvatili svih 10 principa".

On je Milojku Spajiću i predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću poručio da su dobili jasan odgovor.

Danas ste poslali ponudu direktno od strane mandatara Spajića i Pokreta Evropa sad, mi je prihvatamo iako je na štetu naše koalicije, a sad da vidimo šta će da urade Spajić i Milatović”, kazao je Knežević.

PES: ZBCG prihvatio ponudu koju su više puta odbili, nećemo podleći ničijoj namjeri da opstruira proces formiranja nove Vlade

Iz Pokreta Evropa sad saopštili su, regujući na poruke koalicije "Za budućnost Crne Gore"da prihvataju ponudu mandatara Milojka Spajića za učešće u vladi”, da “neće podleći ničijoj namjeri da opstruira i odlaže proces formiranja nove Vlade i tako ugrožava implementaciju njihovog ekonomskog programa”.

"Nakon jutrošnjeg manipulativog saopštenja ZBCG-a i javne optužbe na račun PES-a kako Milojko Spajić fingira pregovore, te da nije poslao nikakvu ponudu za učešće u 44. Vladi, imamo priznanje lidera ZBCG-a da ponuda postoji, koja je danas navodno prihvaćena", navodeno je u saopštenju Pokreta Evropa sad.

Radi se, kako navode iz PES-a, o "jako neozbiljnom pristupu i dokazu da ZBCG olako etiketira i optužuje one sa kojima bi navodno da sarađuju u novoj Vladi”.

"Jako je interesantno da ovo prihvatanje dolazi nakon što su se naslutili prvi obrisi 44. Vlade, poslije višestrukog odbijanja ponude, te mogućnosti da se izvršna vlast sastavi sa onima koji neće odugovlačiti proces i koji nemaju isti stav kao DPS po pitanju podrške mandataru. Nećemo podleći ničijoj namjeri da opstruira i odlaže proces formiranja nove Vlade i tako ugrožava implementaciju programa Evrope sad 2", piše u saopštenju PES-a.

XS
SM
MD
LG