Linkovi

Direktorka Tajne službe podnela ostavku


Kimberli Čitl, šefica Tajne službe, svedoči pred Odborom za nadzor u Predstavničkom domu, 22. jula 2024.
Kimberli Čitl, šefica Tajne službe, svedoči pred Odborom za nadzor u Predstavničkom domu, 22. jula 2024.

Direktorka američke Tajne službe Kimberli Čitl podnela je ostavku u utorak posle velikih kritika i preispitivanja rada njene agencije zbog neuspeha da spreči mladog napadača da rani bivšeg predsednika Donalda Trampa na političkom mitingu u Pensilvaniji, prenose mediji.

Tajna služba nije odmah odgovorila na pitanja novinara o ostavci Čitl.

Agencija odgovorna za zaštitu sadašnjih i bivših američkih predsednika je u krizi pošto je napadač pucao u Trampa sa krova obližnje zgrade za vreme mitinga u Batleru u Pensilvaniji, 13. jula.

Političari iz obe stranke su je kritikovali kada se pojavila pred Odborom za nadzor Predstavničkog doma i odbila da odgovori na pitanja frustriranih zakonodavaca o planu obezbeđenja Trampovog mitinga u Pensilvaniji, kao i o tome kako su agenti službe reagovali na sumnjivo ponašanje napadača.

Nekoliko republikanskih i demokratskih članova Predstavničkog doma pozvalo ju je da podnese ostavku.

U pucnjavi je mecima okrznuto desno uho republikanskog predsedničkog kandidata Trampa, dok je jedan od gledalaca ubijen. Snajperista Tajne službe je usmrtio napadača, koji je identifikovan kao 20-godišnji Tomas Kruks.

Čitl, koja se nalazila na čelu agencije od 2022. godine, rekla je članovima Kongresa da preuzima odgovornost za, kako je rekla, najveći propust Tajne službe od kada je pucano na tadašnjeg predsednika Ronalda Regana 1981.

Nekoliko kongresnih odbora, kao i interna agencija Sekretarijata za unutrašnju bezbednost vode istrage rada Tajne službe zbog događaja u Pensilvaniji. Predsednik Džo Bajden, koji je okončao svoju kampanju za reizbor, takođe je pozvao da se sprovede nezavisna istraga.

Posledice atentata na Donalda Trampa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Mnoge od kritika fokusirane su na propust da se obezbedi krov industrijske zgrade, gde se napadač postavio na oko 140 metara od bine na kojoj je govorio Tramp.

Za krov je određeno da ne potpada u prostor koji treba da osigura Tajna služba, što je odluka koju su kritikovali bivši agenti i članovi Kongresa.

Čitl je bila šefica obezbeđenja u korporaciji "PepsiKo" kada ju je Bajden imenovao za direktorku Tajne službe 2022. Pre toga je 27 godina služila u toj agenciji. Preuzela je ulogu direktorke posle serije afera kojima je oštećen imidž Tajne službe. Desetoro agenata Tajne službe je izgubilo posao posle otkrića da su dovodili žene, od kojih su neke bile prostituke, u svoje hotelske sobe pred posetu tadašnjeg predsednika Baraka Obame Kolumbiji 2012.

Agencija se takođe suočava sa optužbama da je izbrisala SMS poruke razmenjene na dan napada na Kapitol 6. januara 2021. Poruke je kasnije tražila kongresna komisija koja je istraživala taj napad.

XS
SM
MD
LG