Linkovi

Eljšani za Glas Amerike: Slučaj zatvaranja filijala Pošta Srbije u domenu privrednog kriminala


Poslovnica Pošte Srbije u Severnoj Mitrovici (Foto: Budimir Ničić/VOA)
Poslovnica Pošte Srbije u Severnoj Mitrovici (Foto: Budimir Ničić/VOA)

Zamenik regionalnog komandira policije Kosova Veton Eljšani rekao je za Glas Amerike da se slučaj zatvaranja filijala Pošta Srbije na severu sada tretira kao "oblast privrednog kriminala".

“Mi smo otišli na svih ovih devet lokacija i zatekli smo ove operatere. Nisu bili licencirani, nisu bili registrovani i uz konsultacije sa tužiocem zatvorili smo sve. Uzeli smo neke dokaze kako bi pokazali tužiocu šta smo našli na tim mestima. Sada se ovaj slučaj istražuje kao oblast privrednog kriminala“, rekao je Eljšani.

Policija Kosova zatvorila je devet poslovnica Pošte Srbije na severu Kosova, jer nisu imale licencu za rad. Dan kasnije, na prelazu Jarinje zaustavljeno vozilo srpske pošte sa pismima, koje redovno saobraća na relaciji Raška - Gračanica.

“Negde je bilo novca, pečati neki. Uzeli smo malo od svih dokaza kako bi dokazali da su bili na tom mestu“, objasnio je Eljšani.

On je potvrdio da je policiji za sutra prijavljen protest građana u Severnoj Mitrovici.

“Dobili smo najavu građana da će sutra u 11 sati biti održan protest povodom aktuelnih dešavanja. Mi smo uvek za slobodu kretanja i protesta. Dobro je što smo dobili najavu, mi ćemo biti oko skupa, ne očekujemo neki problem, a ako dođe do toga mi smo tu da reagujemo ako treba”, naveo je Eljšani.

Eljšani za Glas Amerike objasnio razloge zatvaranja filijala Pošta Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:41 0:00

Američka ambasada u Prištini saopštila je da je “Vlada Sjedinjenih Američkih Država duboko razočarana jednostranim i nekoordinisanim akcijama koje je Vlada Kosova preduzela protiv filijala srpske pošte na severu Kosova.

Reagovao je i nemački ambasador koji je poručio da su jednostrani i nekoordinisani koraci u suprotnosti sa sporazumima u dijalogu. Najnovijom akcijom razočarani su i Srbi na severu Kosova, a za sutra je najavljen protest u Severnoj Mitrovici .

Novinar Branislav Krstić smatra da najnovija akcija prištinskih vlasti nije nikakvo iznenađenje. Tvrdi i da “mlaka” reakcija zvaničnog Beograda pokazuje da Priština i Beograd imaju isti cilj.

“Ljudi se nalaze u kolektivnoj depresiji, imamo svakodnevno napuštanje Kosova, iseljavanje, ako je to maksima, onda to znači da i Kurti i Vučić rade na istom planu - na iseljavanju Srba. Za onog diktatora u Beogradu što manje Srba, onda je izdaja srpskih interesa na Kosovu manja, a za zvaničnu Prištinu donekle i mogu da razumem, jer se radi o državnom potezu koji želi da protera ne samo srpske institucije, već i Srbe sa severa Kosova”, rekao je Krstić.

Glavna urednica portala Kossev Tatjana Lazarević takođe smatra da najnovija akcija policije nije nikakvo iznenađenje i da je zatvaranje poslovnica Pošte Srbije urađeno na isti način, kao i sa drugim srpskim institucijama na Kosovu.

“Kad kažem na isti način, na način na koji postupa Priština, ali takođe način na koji postupa Beograd i međunarodna zajednica. Iz Beograda stigne neka vrsta mlakog saopštenja u kojem se zapravo nastavi sa teškim rečima na račun Aljbina Kurtija. Iz međunarodne zajednice osude jednostrane poteze. Ispod radara ostaje ono što se zovu takoznvani tehnički pregovori u Briselu. I čitava ova akcija zatvaranja pošta takođe, sa druge strane treba da se posmatra i u nečemu što se sada već naziva predizborna kampanja Aljbina Kurtija”, rekla je Lazarević za Glas Amerike.

Građani Severne Mitrovice danas uglavnom nisu bili raspoloženi za razgovor u vezi sa zatvaranjem poslovnica Pošte Srbije. Ipak, pojedini kažu da je zatvaranje bilo očekivano.

“Nije ništa neočekivano, čim su upali u Poštansku štedionicu očekivali smo upad i u Poštu. Nažalost, mi ovde trenutno nismo u nikakvoj poziciji da se branimo, tako da ćemo sačekati. Videli smo da su međunarodne organizacije i ambasade osudile, ali mislim da neće ići dalje od toga jer one samo prećutno kažu da osuđuju, a u stvari podržavaju Kurtija”, rekao je građanin Severne Mitrovice.

“Ne vidim tu u čemu je problem, kao sa tablicama, da građani na kraju ispaštaju. Ja idem do Raške za primanja, mogu misliti kako je penzionerima”, navela je građanka Severne Mitrovice.

Reakcije ambasada, EU, UN

Zatvaranje poslovnica Pošte Srbije na Severu Kosova izazvalo je reakciju i međunarodnih zvaničnika.

Američka ambasada saopštila je na Fejsbuku da su u pitanju jednostrane i nekoordinisane akcije kosovske vlade, koje dovode građane Kosova i vojnike KFOR-a u veći rizik. Upućen je i poziv Prištini da “prekine sve dalje jednostrane akcije i da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz podršku EU kako bi se rešila pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije“.

Saopštenje Američke ambasade podržao je i nemački ambasador Jorn Rode. On je na društvenoj mreži Eks napisao da „jednostrani i nekoordinisani koraci ne samo da su u suprotnosti sa sporazumima o dijalogu, već , što je još gore, rizikuju da aplikacija Kosova za članstvo u EU ostane zaglavljena u prijemnom sandučetu.

Portparol Evropske unije Peter Stano posredno je nagovestio da bi nedavne akcije kosovskih vlasti na severu Kosova mogle negativno uticati na mogućnost ukidanja kaznenih mera, preneo je danas Radio Slobodna Evropa.

"Činjenica da je EU prošle godine uvela mere protiv Kosova je odraz koraka koji su doveli do eskalacije. Sada vidimo više jednostranih koraka i više nekoordinisanih akcija. Ovo zapravo nije deeskalacija. Ovo dovodi do dalje eskalacije. Ovo treba jasno da razumeju oni koji donose odluke u Prištini", izjavio je Stano.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica misije UN na Kosovu Karolin Zijade takođe je izrazila zabrinutost zbog situacije na severu Kosova.

"Misija UN konstatuje da ovakav razvoj situacije loše utiče na svakodnevni život i socio-ekonomska prava pogođene zajednice, uključujući i zatvaranje devet ekspozitura Pošte Srbije od strane vlasti u Prištini", rekao je portparol Zijade, Faran Hak.

Zijade je pozvala na odgovorno liderstvo kako bi se očuvali mir i bezbednost u svom zajednicama. Ona je takođe pozvala da se sva pitanja rešavaju u dijalogu pod okriljem EU i apelovala na uzdržavanje od jednostranih poteza.

XS
SM
MD
LG