Linkovi

EU diplomate o napretku Crne Gore, Spajić poručuje - Spremni smo da iskoristimo trenutak


Evropske diplomate u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Evropske diplomate u Crnoj Gori

Diplomate iz 27 država članica Evropske unije (EU), članovi radne grupe Savjeta EU za proširenje – KOELA, borave u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori, gdje imaju sastanke sa državnim zvaničnicima i predstavnicima ključnih institucija zaduženih za proces pristupanja države Uniji, saopšteno je u četvrtak iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Iz Delegacije EU najavljeno je da će se diplomate će tokom radne posjete, sastati i sa predstavnicima organizacija civilnog društva, a novoimenovani ambasador EU u Crnoj Gori Johan Satler rekao je da je riječ o "prvoj velikoj posjeti", svega nekoliko dana od početka njegovog mandata.

Satler je naveo je da je riječ o diplomatama zaduženima za proces proširenja, koji nadgledaju proces pridruživanja Crne Gore Uniji i prate napredak na reformskom putu, ali i kvalitet zakona i propisa.

Prema njegovim riječima, posjeta je važna zbog dvije stvari, a prva je to što je Crna Gora pokazala da može da napreduje.

“Bio sam srećan što sam mogao da vidim, i prije nego što sam stigao u Crnu Goru, da ste prošli takozvani IBAR test. IBAR (Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila), sada to ovdje svi znaju, bio je vrlo važan test jer se radi o vladavini prava, pravosuđu i veoma važnim zakonima koji su doneseni”, kazao je Satler.

Satler je ponovio stav EU da je "sada dobar trenutak i pozvao sve donosioce odluka u državi, Vladu, ali i opoziciju, da taj trenutak iskoriste jer je, kako je naveo, članstvo u EU proces cjelokupnog društva".

“Druga važna stvar je da je EU spremna za nove države članice. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govori o istorijskom pozivu da se EU kompletira. A to je nešto u čemu Crna Gora može da posluži kao primjer“, rekao je Satler.

Premijer Milojko Spajić rekao je, tokom sastanka sa evropskim diplomatama, da je Crna Gora "spremna da iskoristi istorijski trenutak i priključi se Evropskoj uniji, a u tom procesu trebalo bi da učestvuje cjelokupno društvo".

„Dobijanje IBAR-a je izgledalo kao nepremostiv izazov za brojne prethodne Vlade. Mi smo to zajednički uspjeli, uz vašu podršku. Znamo da je ovo proces koji zahtijeva dvije strane i jako cijenimo veliki doprinos koji nam dajete na svakodnevnoj osnovi“, poručio je Spajić, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

On je u Podgorici primio članove Radne grupe Savjeta EU za proširenje (COELA), sa kojima je razmijenio mišljenje o napretku, koji je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu i daljim obavezama usmjerenim na završetak procesa i pristupanje EU.

Premijer je rekao da je dobijanje IBAR-a samo početak i dodao da "znamo da je to minimalni nivo za priključenje EU".

"Mi sa tim nismo zadovoljni. Nastavljamo sa zahtjevnim reformama u poglavljima 23 i 24. Možete računati na punu posvećenost Crne Gore vladavini prava, do samog kraja“, rekao je Spajić i najavio da će Reformska agenda biti uskoro usvojena.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je kazala da je Vlada, od stupanja na dužnost, napravila izuzetan napredak u pristupnim pregovorima, posebno kada je u pitanju ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

Gorčević je podsjetila na rješavanje najosjetljivijih pitanja iz oblasti pravosuđa, što je, kako je istakla, bio jasan signal da je Crna Gora opredijeljena da učini sve što je potrebno da ubrza pregovore sa EU.

"S obzirom na to da naša procjena korespondira sa stavovima Evropske komisije, mogu konstatovati da će do kraja godine Crna Gora biti spremna da zatvori najmanje četiri pregovaračka poglavlja: 7 – Pravo intelektualne svojine, 10 – Informaciono društvo i mediji, 20 –Preduzetništvo i industrijska politika i 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika“, rekla je Gorčević.

Ministarka evropskih integracija je kazala da, "stoprocentna usklađenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, korišćenje eura, 80% javne podrške članstvu u EU, članstvo u NATO-u, odsustvo otvorenih sporova sa susjednim državama, status lidera u pregovorima o pristupanju EU, jasno pokazuju spremnost Crne Gore da postane sljedeća država članica EU i na taj način dodatno doprinese daljoj stabilnosti i snažnijim aspiracijama regiona Zapadnog Balkana ka EU".

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Jozef Neđeši, poručio je da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU i da je ključno da ona ostane zasnovana na zaslugama, da bude izbalansirana i kredibilna.

"Crna Gora želi da zatvori brojna poglavlja tokom mađarskog predsjedavanja. Mi možemo da pomognemo Crnoj Gori dosta u narednom periodu, međutim, morate znati da se ovaj uspjeh može ostvariti samo zajedno. Zadatak i odgovornost crnogorskih političara, države i političkih lidera je da očuvaju političku stabilnost koja omogućava EU da otvori svoja vrata Crnoj Gori poslije dugog niza godina", rekao je, pored ostalog, mađarski ambasador.

On je naglasio da je važno pokazati da je Crna Gora stabilna NATO članica koja tretira pristupanje EU kao nacionalni interes.

"Tražim od vas da budete partneri Mađarske u predsjedavanju EU i osigurate da Crna Gora ostvari značajan napredak u procesu pristupanja EU“, kazao je ambasador Neđeši.

XS
SM
MD
LG