Linkovi

Funkcioneri Srpske demokratije pušteni nakon saslušanja u Kosovskoj policiji


Policija Kosova u Prištini, arhiva (AP Photo/Visar Kryeziu)
Policija Kosova u Prištini, arhiva (AP Photo/Visar Kryeziu)

Predsednik i potpredsednik Srpske Demokratije Aleksandar Arsenijević i Stefan Veljković, koji su privedeni u Severnoj Mitrovici pušteni su nakon obavljenog intervjua, saopštila je Policija Kosova.

U saopštenju policije se navodi da su oni privedeni zbog ometanja i sprečavanja radova, kao i izazivanja i podsticanja tenzija.

“Danas, 08.08.2024 oko 11:00, na lokaciji kod mosta u Severnoj Mitrovici okupilo se više lica srpske nacionalnosti i isti su počeli da sprečavaju radnike koji su ugovoreni i angažovani od nadležnog organa, da očiste neke grafite sa nacionalističkim natpisima mržnje kao što su "severna brigada" itd. koji su bili na trgu kod mosta. Dotične osobe su više puta upozoravane da ne ometaju rad i odlaze, ali su isti nastavili da ometaju i sprečavaju izvođenje radova, kao i da izazivaju i podstiču tenzije. Relevantne policijske jedinice, u cilju smirivanja situacije i stvaranja mogućnosti za zapošljavanje, prinuđene su da deluju i isprate dve osobe u policijsku stanicu. Lica su puštena nakon intervjua”, saopštila je Policija Kosova.

Predsednik i potpredsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević i Stefan Veljković privedeni su danas na Trgu braće Milić u Severnoj Mitrovici, gde su radnici prefarbali oslikane zastave Srbije na zidu i druge grafite.

Kako se vidi na snimku koji je objavljen na Fejsbuk profilu Stefana Veljkovića, aktivisti Srpske demokratije prišli su radnicima koji su prefarbavali zid sa pitanjima „ko su i ko ih je poslao da to rade“. Radnici nisu odgovarali i sklonili su se. Njima je potom prišla grupa muškaraca, među kojima su bili policajci u civilu. Nekoliko minuta kasnije stigli su i uniformisani pripadnici policije, a pre nego što su uhapšeni, Veljković i Arsenijević pokušali su da od policajaca dobiju odgovor zašto ne spreče prefarbavanje srpske zastave.

Nakon hapšenja građani Severne Mitrovice okupili su se ispred policijske stanice u ovom gradu, a među njima su bili i predstavnici Srpske liste.

Partija kosovskih Srba: Policija izgubila multietnički karakter

Partja kosovskih Srba saopštila je da je „odluka Kosovske policije da uhapsi Aleksandra Arsenijevića predsednika Srpske demokratije, još jedan dokaz da je to politička policija, koja hapsi po principu političke i etničke pripadnosti”.

“Policija Kosova je davno izgubila svoj multietnički karakter, a posebno na severu Kosova i Metohije, gde živi 95% Srba. Ne samo da toj policiji smetaju Srbi sa kojima se na dnevnom nivou obračunava, već toj policiji smetaju i simboli na koje Srbi po Ustavu i zakonu imaju pravo. Najoštrije osudjujemo privodjenje Aleksandra Arsenijevića i zahtevamo od kosovske policije da hitno i bezuslovno prestane sa maltretiranjem i terorisanjem Srba na severu Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju Partije Kosovskih Srba.

Reakcija NVO sa severa Kosova

Nakon što su Arsenijević i Veljković privedeni, organizacije civilnog društva iz srpske zajedice na severu Kosova zahtevle su njihovo hitno i neodložno puštanje na slobodu. NVO su osudile i „prekomernu upotrebu sile od strane policije u uniformi i civilu“.

Eljšani za Glas Amerike objasnio razloge zatvaranja filijala Pošta Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:41 0:00

„Krečenje nacionalnih simbola, čija je upotreba garantovana zakonom i ustavom, u pratnji policije ukazuju da je namera vlasti bila samo provokacija i uznemiravanje javnosti pred navodnu javnu diskusiju sa građanima koju organizuje Opština Severna Mitrovica sa Vladom Kosova kako bi simulirala dijalog sa zajednicom“, navedeno je u kratkom saopštenju nekoliko NVO koje je dostavljeno medijima.

Saopštenje su potpisale Nova društvena inicijativa (NSI), Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Centar za afirmativnu društvenu akciju (CASA) i Aktiv.

Kancelarija za KiM: Isticanje simbola civilizacijska i demokratska tekovina

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je povodom haapšenja Aleksandra Arsenijevića i Stefana Veljkovića da „Kurti nastavlja sa hapšenjem Srba dok i poslednjeg ne uhapsi stvarajući svakodnevno nemoguće uslove za život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ne bi li ih raznovrsnim pritiscima naterao da napuste prostor KiM.

„To je deo njegove politicke agende stvaranja etnički čistog Kosova i Metohije u kom nema mesta za srpski narod, već samo za njegove velikoalbanske ideje. Isticanje simbola jednog naroda civilizacijska je i demokratska tekovina koja je dozvoljena svuda u svetu, samo nije u fašističkom provizorijumu koji stvara Aljbin Kurti naočigled međunarodne zajednice. Uništavanjem simbola srpskog naroda, čije je isticanje i upotreba dozvoljena čak i prema propisima same Prištine, Kurti pokazuje da je do srži ogrezao u mržnji prema Srbima i da to nikakvim lažima ne može da sakrije“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

XS
SM
MD
LG