Linkovi

Obeležena 21 godina od ubistva dečaka u Goraždevcu za koje niko nije odgovarao


Parastos u Goraždevcu, 13. avgust 2024. (VOA/Budimir Ničić)
Parastos u Goraždevcu, 13. avgust 2024. (VOA/Budimir Ničić)

U Goraždevcu kod Peći danas je obeležena 21 godina od ubistva Ivana Jovovića i Pantelije Dakića, koji su ubijeni dok su se kupali u reci Bistrici. U tom napadu, za koji niko još uvek nije odgovarao, ranjeno je još četvoro dece. EULEKS je pre više od deset godina obustavio istragu zbog nedostatka dokaza.

Nepoznati napadači su na današnji dan 2003. godine, iz kalašnjikova pucali na grupu srpske dece usmrtivši Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (13). Teško su ranili Marka Bogićevića, Draganu Srbljak, Bogdana Bukumirića i Đorđa Ugrenovića.

Počinioci još uvek nisu otkriveni, a istraga o ovom zločinu zatvorena je pre 14 godina od strane EULEKS-a koji je 2018. godine dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem predao kosovskim organima.

Parastos ubijenima služen je ispred crkve Svetog Jeremije u Goraždevcu, a službu je predvodio mitropolit raško-prizrenski Teodosije. On je u svojoj besedi istakao hrabrost i odlučnost Srba u Goraždevcu da ostanu na Kosovu uprkos strašnim zločinima koji su nad njima počinjeni.

Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije, kaže da posle 21 godine ne očekuje da će ubice biti pronađene od strane kosovskih organa, ali još uvek očekuje da će to uraditi Srbija.

“Bilo je oko stotinak dece, ispaljeno je 87 metaka, to je zločin nad zločinima. To se nije desilo slučajno, kada sam kasnije otišao na mesto zločina, video sam da je bio utaban put, znači da su ubice ranije dolazile proveravale, gledale i izvršile zločin. Od ovih ovde ništa ne očekujem, ali se nadam da će to ipak da ispliva, ja se držim i čuvam snagu da ostvarim svoj amanet”, rekao je Milisav Dakić.

Godišnjica ubistva dečaka u Goraždevcu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić rekao je da je zločin na reci Bistrici jedan od najtežih koji su se dogodili od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo.

“Zatvarajući istragu o stradanju naše dece i mučeništvu mnogih drugih mi se na taj način i ovom prilikom obraćamo međunarodnoj zajednici da sve što se desilo u Goraždevcu, i u svim drugim mestima stradanja srpskog naroda, sve što je do danas nekažnjeno, mora biti procesuirano. Istrage moraju biti nastavljene, i porodice moraju naći mir. Bezakonje i sistematsko nasilje nad Srbima koje je nastupilo nakon usvajanja Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 malo koga je tako pogodilo, kao što je pogodilo porodice u Goraždevcu", poručio je Tajić.

Parastosu u Goraždevcu prisustvovao je i poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Tomica Stojanović.

“Mi smo iz Bijeljine, kao grad pobratim opštine Goraždevac, došli ovde da se pre svega pomolimo gospodu za duše nevino nastradalih momaka i da se upoznamo sa ambijentom u kojem srpski narod ovde živi. Obići ćemo srpske svetinje – Dečane i Pećku patrijaršiju. Učestvujemo na memorijalnom turniru u malom fudbalu i na neki način želimo da se povežemo sa ovdašnjim ljudima, da vidimo kako žive, da se upoznamo sa situacijom ovde, i da, kroz druženje i razgovor, damo podršku svima vama koji živite u teškim uslovima. Na nama i svim Srbima je da vam pomognemo, a naravno, kroz institucije i vlast to je najlakše učiniti”, rekao je Tomica Stojanović.

Parastosu su prisustvovali i predstavnici grada Bijeljine, meštani Goraždevca i drugih srpskih sredina sa Kosova, kao i predstavnici Srpske demokratije na čelu sa Aleksandrom Arsenijevićem.

XS
SM
MD
LG