Linkovi

Stanovnici severa Kosova uoči objave mera iz Beograda: Potrebna diplomatska ofanziva


Građani u Severnoj Mitrovici, arhiva (REUTERS/Ognen Teofilovski)
Građani u Severnoj Mitrovici, arhiva (REUTERS/Ognen Teofilovski)

Povodom najava da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštiti mere koje će Beograd preduzeti u vezi sa događajima na severu Kosova, građani Severne Mitrovice imaju različita očekivanja.

Ne očekujem ništa konkretno. Da će se osvrnuti na sve što je Kurti do sada uradio – ugasio je srpske institucije ovde na severu Kosova. Sada konkretne korake koje Srbija u ovom trenutku može da načini nisam sigurna ni šta može da uradi. Verujem da će se obratiti međunarodnoj zajednici i od nje tražiti verovatno neke sankcije protiv Kurtija ili tome slično”.

“Pa trebalo bi da se utiče više na međunarodnu zajendicu, na zapad, na Ameriku, Britaniju, Nemačku, da traži pomoć Rusije, Kine”.

“Ništa ne očekujem, ništa, može da se obraća 100 puta ništa ne očekujem”, kažu za Glas Amerike građani Severne Mitrovice.

“Da sačuva ovaj narod na Kosovu, dosta je više provokacija”.

Građani i analitičari na Kosovu o najavljenim merama iz Beograda
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

Srđan Simonović iz Humanog centra Mitrovica očekuje da Beograd pokrene, kako je naveo “jaku diplomatsku ofanzivu” prema međunarodnoj zajednici. On smatra da je “država Srbija poslednjih godina dovela sebe u situaciju da nema mnogo prostora na raspolaganju da bilo šta konkretno uradi na terenu”

To što smo imali prilike da svedočimo – da se ljudi prvo integrišu u kosovske institucije, a zatim izlaze iz kosovskih institucija, jednostavno govori o odsustvu jedne strategije koja bi na neke duže staze jednostavno dovela do spuštanja ili smirivanja tenzija i stvaranja uslova za kakav-takav normalan život”, rekao je Simonović za Glas Amerike.

Predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević smatra da, sem apela međunarodnoj zajednici da utiče na Prištinu u cilju smirivanja tenzija na seveu Kosova, Beograd nije u mogućnosti da na drugi način reši trenutni položaj Srba na Kosovu.

“Ne znam direktno šta on (Vučić) može da uradi - može da uvede neke recipročne mere, sa uvozom robe i blokadom prelaza i granica. Jedino mi to pada na pamet. S druge strane, može da vrši pritisak na međunarodnu zajednicu, jer na Prištinu ne može, kako bi Priština popustila u nekim segmentima, kako bi se nama olakšalo život. Jer, ovo što se sada desilo, a čuje na svim medijima da je to blokada institucija – ne, to je zauzimanje institucija, gde su postavljene nove table i čekaju da profunkcionišu nove kosovske institucije u tim prostorima”, rekao je Arsenijević za Glas Amerike.

Analitičar Nedžmedin Spahiu očekuje pre svega diplomatski napad na Prištinu od strane Beograda. Međutim prema njegovim rečima jedino rešenje trenutne situacije je “da obe strane implementiraju dogovore koje su postigli u Briselu i Ohridu”.

“Kosovska strana je pismeno obećala Savetu Evrope da će sprovesti Zajednicu opština sa srpskom većinom, ali istovremeno i Srbija mora da napravi svoj korak, a to je prećutno priznanje preko otvaranja stalnih diplomatskih predstavništava Kosova u Beogradu i Srbije u Prištini. Tako da su to dve glavne stvari koje treba da se implementiraju kako bi bio mir i spokoj na Kosovu i u regionu”, naveo je Spahiu za Glas Amerike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je pre tri dana, nakon sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom da će se u naredna 72 sata obratiti javnosti povodom onoga što Srbija zahteva, zbog, kako je naveo, “suštinskog i brutalnog napada pre svega na srpsko stanovništvo na severu Kosova i Metohije, šta je to što takozvana međunarodna zajednica nije ispunila, šta je to što Srbija traži i šta je to što će Srbija da učini”.

XS
SM
MD
LG