Linkovi

Policija i dalje blokira ulaz u srpske institucije na severu Kosova


Policija isred Privremenog organa Kosovska Mitrovica, 3.septembar 2024. (VOA/Budimir Ničić)
Policija isred Privremenog organa Kosovska Mitrovica, 3.septembar 2024. (VOA/Budimir Ničić)

Radnici zaposleni u srpskim institucijama na severu Kosova i jutros su, kao i juče, pokušali da dođu do svojih radnih mesta, ali su sprečeni jer Kosovska policija od 30.avgusta ove godine drži te objekte pod blokadom.

Okupljeni radnici Privremenog organa (PO) Kosovska Mitrovica, koja radi u srpskom sistemu, razočarani su jer im i danas nije bilo dozvoljeno da uđu u zgradu.

“Došla sam danas, kao i moje kolege, da služim ovom narodu, za šta sam i plaćena. Kao što svi znate ovo nije javni servis samo Srba, već je u službi svih građana koji žive na teritoriji Kosmeta. Ja kao radnik opštinske uprave imala sam prilike da izađem u susret ne smao Srbima, nego i Albancima, muslimanima, Romima. Zatvaranjem opštine uskraćena su elementarna prava dece i svih građana Kosova i Metohije”, rekla je Vesna Savić zaposlena u PO Kosovska Mitrovica.

Saša Petković koji 17 godina radi u srpskoj opštini Kosovska Mitrovica, naveo je da ova institucija postoji od 1945. godine i da do sada nikad nije prestajala sa radom.

“Do petka (30.08.2024) pružala je usluge bez obzira na versku, nacionalnu i bilo kakvu pripadnost, ljudima. Mi smo radili bez ikakvih pometnji i problema. Možda je ovo prilika da se apeluje na međunarodnu zajednicu, na EU posebno koja u svojim postulatima ima pravo na rad, pravo na život, pravo na slobodu kretanja, što je nama u ovom slučaju sve onemogućeno. Tako da njima postavljam pitanje i apleujem da nam daju neko obrazloženje”, rekao je Petković.

Zaposleni u srpskim institucijama okupili su se jutros i ispred zgrade Kosovsko-mitrovačkog okruga, gde su bile prostorije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Fonda penzijsko invalidskog osiguranja i Centra za socijalni rad iz Vučitrna.

“Kao što možete da vidite i jutros smo došli na svoja radna mesta. Međutim, sačekao nas je kordon do zuba naoružane policije, vratio nas. Tako nam je onemogućio da dođemo na svoja radna mesta i da radimo svoje dnevne radne zadatke”, kazao je načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Vučina Janković.

Kosovska policija zatvorila opštine na severu koje su radile u sistemu Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Janković je da nisu u pitanju paralelne istitucije, već one koje su pružale usluge svim građanima bez ozbira na rasnu, versku ili nacionalnu pripadnost.

“Ono što mogu da im poručim to je da nas sasvim sigurno neće pokolebati u nameri da nastavimo da živimo ovde. Mi protestujemo na miran i civilizovan, demokratski način. Očekujemo da se vlasti u Prištini urazume i dozvole nam da se vratimo na svoja radna mesta”.

Dvodnevni pokušaj radnika da se vrate na svoja radna mesta usledio je nakon što su 30.avgusta ove godine pripadnici Kosovske policije ušli u zgrade srpskih institucija u sve četiri opštine na severu Kosova i zauzeli ih, uz obrazloženje da su te institucije paralelne i da je u toku istraga.

U međuvremenu na tim objektima su postavljene table sa nazivima kosovskih institucija.

XS
SM
MD
LG