Linkovi

Dugotrajna visoka inflacija utiče na raspoloženje Amerikanaca o ekonomiji pred izbore


Kupci u Volmartovoj prodavnizi u Vernon Hilsu u Ilinoju, 23. maja 2o21. godine.
(Foto: AP/Nam Y. Huh)
Kupci u Volmartovoj prodavnizi u Vernon Hilsu u Ilinoju, 23. maja 2o21. godine. (Foto: AP/Nam Y. Huh)

Čak i prije nego što su Federalne rezerve (američka centralna banka) prošle sedmice odobrile smanjenje kamatne stope od pola procenta, finansijska tržišta su počela da pojeftinjuju kredite za domaćinstva i biznise, smanjujući kamatne stope na hipoteke, prinose na korporativne obveznice, kao i na iznose koje potrošači plaćaju za lične kredite ili za kupovinu automobila.

Nije jasno koliko će se brzo i u kom smjeru taj proces nastaviti sada kada su Federalne rezerve preduzele prvi takav potez nakon pandemije koronavirusa. Konkreno, nepoznanica je da li će ublažavanje uslova za pozajmljivanje novca postati opipljivo za potrošače u toj mjeri da može promijeniti njihove stavove o ekonomiji prije američkih predsjedničkih izbora 5. novembra.

Skorašnja istraživanja pokazuju da je raspoloženje javnosti i dalje pod snažnim uticajem dvogodišnje visoke inflacije, iako je tempo povećanja cijena dramatično opao — čak i u situaciji u kojoj bi pad kamatnih stopa mogao signalizirati da je to ekonomsko poglavlje zatvoreno i da će ljudima postati jeftinije da pozajmljuju novac.

"Moja ćerka godinama pokušava da kupi kuću i ne može", rekla je Džuli Miler, koja radi u elektrokompaniji svog sina u Renu u Nevadi, državi u kojoj su cijene stanova brzo rasle tokom pandemije kovida. Za jednu od sedam ključnih država u predsjedničkoj utrci, Nevadu, u toku je oštra borba između potpredsjednice SAD Kamale Haris, koja je zamijenila predsjednika Džoa Bajdena kao demokratskog kandidata, te bivšeg predsjednika Donalda Trampa, kandidata republikanaca.

Ako troškovi stanovanja uznemiravaju Miler i njenu ćerku, više cijene u Tako belu dovele su do toga da je Miler umanjila učestalost uobičajenih odlazaka petkom uveče sa svojom unukom u ovaj restoran brze ishrane. Takođe, to ju je učinilo sklonijom da glasa za Trampa jer "ne misli da je Bajden uradio dobar posao sa inflacijom."

Simpatizeri Haris imaju sličnu zabrinutost zbog visokih cijena, iako kažu da je ona najbolja kandidatkinja za rješavanje problema.

Smanjenje troškova pozajmljivanja

Odluka Federalnih rezervi od 18. septembra o smanjenju kamatnih stopa za pola procenta, na vrijednost u rasponu od 4,75 do 5 odsto, vjerovatno će biti praćena dodatnim smanjenjem od najmanje četvrt procentog poena, kada lideri ove organizacije započnu svoj naredni dvodnevni sastanak o finansijskoj politici, dan nakon američkih izbora.

Baš kao što povećanje kamatnih stopa dovodi do viših troškova kredita za porodice i preduzeća, obeshrabrujući ih od zaduživanja, trošenja i ulaganja s ciljem slabljenja inflacije, smanjenje troškova pozajmljivanja mijenja računicu za potencijalne kupce stanova i firme, posebno za mala preduzeća koja žele finansiranje nove opreme ili proširenje proizvodnje.

Labavija monetarna politika, za koju su Federalne rezerve signalizirale da je na putu, već je pomogla Amerikancima. Primjerice, prosječna kamatna stopa na 30-godišnju stambenu hipoteku s fiksnom kamatnom stopom, što je najpopularniji stambeni kredit u SAD, približava se iznosu od 6 odsto, nakon što je bila blizu 8 odsto prije samo godinu dana.

Redfin, kompanija za nekretnine, nedavno je procijenila da je srednji iznos novca isplaćenog za kuće prodate ili stavljene na prodaju u četiri sedmice prije 15. septembra bio 300 dolara niži od rekordnog maksimuma u aprilu i skoro 3 odsto niži nego prije godinu dana.

Ipak, imajući u vidu da je to prilagođavanje već učinjeno, "hipotekarne stope će vjerovatno ostati relativno stabilne u narednih nekoliko sedmica", napisao je Čen Zao, ekonomista u Redfinu, na veb stranici te kompanije.

Prema osnovnim procjenama Federalnih rezervi, hipotekarne stope će vjerovatno dostići iznos od oko 5 odsto, što znači da je većina olakšanja već nastupila.

Banke su počele da smanjuju "specijalne stope" koje naplaćuju svojim kreditno najsposobnijim korisnicima kredita kako bi odgovorile na smanjenje kamatnih stopa Federalnih rezervi. Drugi oblici potrošačkih kredita – poput onih za kupovinu automobila – do sada su se samo neznatno promijenili, a bankama će možda trebati više vremena da odustanu od naplate većih troškova.

Investitori i ekonomisti smatraju da je prošlosedmično smanjenje kamatne stope manje važno od poruke koju je to prenijelo o centralnoj banci koja je spremna da popusti uslove za pozajmljivanje novca, uvjerena da se nedavna visoka inflacija neće ponoviti.

Inflacija je zapravo zabilježila jedan od najbržih padova ikada, pri čemu je godišnji rast indeksa potrošačkih cijena pao sa više od 9 odsto u junu 2022. na 2,6 odsto na godišnjem nivou prošlog mjeseca.

Negativno raspoloženje

Američka ekonomija pokazuje prilično dobre rezultate, uprkos zabrinutosti da bi tržište rada moglo biti na rubu slabljenja.

Nova potraživanja za naknade za nezaposlene i dalje su niska i neočekivano su pala u protekloj sedmici, dok je stopa nezaposlenosti od 4,2 odsto u avgustu porasla u odnosu na prije godinu dana, ali je oko nivoa za koji Federealne rezerve smatraju da je održiv bez stvaranja prekomjernih plata i pritisaka na cijene.

Ali ni to ni drugi slični pokazatelji nisu doveli do značajne promjene u raspoloženju javnosti.

Udio Amerikanaca koji smatraju da ekonomija ide u pravom smjeru porastao je na 25 odsto u avgustu, sa 17 odsto u maju 2022. godine, prema anketi Rojtersa/Ipsosa. Udio onih koji vide ekonomiju na pogrešnom putu smanjio se sa 74 odsto na 60 odsto u istom periodu.

Istraživanje Njujorških federalnih rezervi koje je početkom ove godine pokazalo da se ljudi osjećaju bolje nego prije godinu dana i da očekuju više poboljšanja u narednoj godini, od tada se kretalo u drugom smjeru, iako je inflacija dodatno usporila, a smanjenje kamatnih stopa je postajalo sve vjerovatnije.

Indeks potrošačkog raspoloženja Univerziteta u Mičiganu se poboljšavao, ali je potom pao posljednjih mjeseci i ostao je ispod nivoa prije pandemije.

Na konferenciji za novinare nakon prošlosedmičnog smanjenja kamatne stope, predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je da je njegov cilj da održi ekonomiju na pravom putu između dva cilja centralne banke: stabilne inflacije i zdravog tržišta rada. U tom kontekstu, kamatne stope će biti ublažene, ali bez zagarantovanog tempa.

"Ovo je početak tog procesa", rekao je Pauel. "Smjer... je prema osjećaju neutralnosti, a mi ćemo se kretati onoliko brzo ili sporo koliko mislimo da je prikladno u realnom vremenu."

XS
SM
MD
LG