Linkovi

Istorijska odluka: Kamala Haris objavljuje ime kandidata za potpredsednika


Potpredsednica SAD i predsednička kandidatkinja demokrata Kamala Haris na aerodromu u Teksasu (REUTERS/Kevin Lamarque)
Potpredsednica SAD i predsednička kandidatkinja demokrata Kamala Haris na aerodromu u Teksasu (REUTERS/Kevin Lamarque)

Kandidatkinja demokrata za predsednika Kamala Haris intervjuisala je u nedelju trojicu kandidata koji bi mogli da budu njeni potpredsednici, u procesu pred izbore 5. novembra na kojima se trka protiv republikanca Donalda Trampa i njegovor potpredsednika Džej Di Vensa.

Haris se sastala sa guvernerom Timom Volcom iz Minesote, guvernerom Pensilvanije Džošom Šapiom i senatorom iz Arizone Markom Kelijem, u rezidenciji potpredsednice u Vašingtonu. Ranije je razgovarala sa sekretarom za saobraćaj Pitom Butidžidžem, guvernerom Džej Bi Prickerom iz Ilinoisa i guvernerom Endijem Beširom iz Kentakija.

Njeni saradnici su opisali te intervjue kao "probu da se vidi da li ima hemije" i šansu da Haris bolje upozna kandidate koje već poznaje manje ili više.

Demokratska strateškinja Dona Brazile rekla je za televiziju ABC da će Haris birati kandidata iz grupe "talentovanih ljudi, od kojih su neki bolji od drugih".

"Znam da će napraviti zaista dobar, istorijski izbor", rekla je Brazile.

Od utorka, Haris kreće u kampanju u sedam država koje mogu da odluče izbore, a počinje je u Filadelfiji, Pensilvaniji. Ta država je jedna od kolebljivih, pa i Haris i Tramp pokušavaju da pridobiju glasače jer ishod glasanja može biti odlučujući u trci za Belu kuću.

Rok za izbor potpredsednika značajno je manji za Kamalu Haris nego što je bio u drugim slučajevima, jer je i sama tek nedavno ušla u trku posle povlačenja predsednika Džoa Bajdena.

Demokrate su ubrzo podržale Kamalu Haris, prvu crnkinju i prvu ženu indijskog porekla koja će biti kandidatkinja za predsednika SAD.

Bajden je u istraživanjima javnog mnjenja na nacionalnom nivou bio oko šest procenata iza Trampa, a Haris je tu prednost smanjila i negde se čak izjednačila sa Trampom.

I dalje nije izvesno da li će Tramp i Haris sučeliti stavove u televizijskoj debati.

Tramp i Bajden imali su dogovor da debatuju u septembru na televiziji ABC njuz, ponovo bez publike, kao što je bio slučaj u debati na CNN-u 27. juna.

Međutim, Tramp se sada povlači, iako je Haris rekla da će se ona pojaviti na debati. Republikanac traži da se duel izmesti na Foks njuz - konzervativnu televiziju koja izveštava više po njegovom ukusu. Haris nije voljna da promeni originalni plan koji je Tramp dogovorio sa Bajdenom.

Republikanski kandidat i dalje ima pravne procese koji se protiv njega vode. Tramp je u maju proglašen krivim po 34 tačke optužnice zbog falsifikovanja dokumentacije kako bi sakrio isplatu novca porno glumici. Kazna će u tom slučaju biti izrečena 18. septembra. Mogao bi da dobije uslovnu kaznu ili do četiri godine u zatvoru.

U međuvremenu, Tramp i Haris nastavljaju međusobne napade.

"Bila sam tužilac i gonila sam svakakve učinioce krivičnih dela. Predatore koji zlostavljaju žene, prevarante koji su pljačkali potrošače, varalice koje su kršile pravila u svoju korist. I zato, znajte kad vam kažem - poznajem tipove kao što je Donald Tramp", poručuje Haris.

Tramp, sa druge strane, namerno pogrešno akcentuje ime Kamale Haris. Takođe je naziva "ludačom radikalne levice", "glupačom sa niskim koeficijentom inteligencije".

XS
SM
MD
LG