Linkovi

Za Niki Hejli, uzrok Građanskog rata nije ropstvo - i nije joj prvi put da to kaže


Republikanska kandidatkinja za mesto predsednika SAD, Niki Hejli (Foto: AP/Charlie Neibergall)
Republikanska kandidatkinja za mesto predsednika SAD, Niki Hejli (Foto: AP/Charlie Neibergall)

Kandidatkinju za republikansku predsedničku nominaciju Niki Hejli u sredu je pitao jedan glasač iz Nju Hempšira o uzrocima američkog Građanskog rata, a ona u odgovoru nije spomenula ropstvo - što je navelo glasača da kaže da je "začuđen" njenim propustom.

Upitana tokom javne diskusije u Berlinu u Nju Hempširu, šta veruje da je izazvalo rat - u kojem su prvi pucnji ispaljeni u njenoj matičnoj državi Južnoj Karolini - Hejli je govorila o ulozi vlade, da se radi o „slobodi šta su ljudi mogli, a šta nisu mogli“.

Zatim je ona postavila isto pitanje tom biraču, koji je odgovorio da se on ne kandiduje za predsednika i umesto toga je želeo da zna njen odgovor.

Pošto je Hejli ušla u opširnije objašnjenje o ulozi vlade, individualnoj slobodi i kapitalizmu, činilo se da je birač opomenuo Hejli, rekavši: „U 2023. za mene je zapanjujuće da ste odgovorili na to pitanje bez pominjanja reči ropstvo”.

„Šta hoćete da kažem o ropstvu”, uzvratila je Hejli, pre nego što je naglo prešla na sledeće pitanje.

Hejli, koja je šest godina bila guvernerka Južne Karoline, takmiči se za drugo mesto, iza Donalda Trampa u borbi za republikansku predsedničku nominaciju 2024. Često je tokom kampanje govorila da će se takmičiti u prve tri države pre nego što se vrati „u divnu državu Južnu Karolinu, a mi ćemo završiti posao“ na predizborima 24. februara.

Iz štaba Hejli nisu odmah odgovorili na zahtev u kojem se traži komentar na njen govor. Iz štaba guvernera Floride Rona Desantisa, još jednog od republikanskih rivala Hejli, ponovo su objavili video snimak govora na društvenim mrežama, dodajući komentar „Joj”.

Pitanja oko uzroka građanskog rata i njegovog nasleđa i dalje su u velikoj meri sastavni deo rasprave u matičnoj državi Hejli, a ona je i ranije bila pod pritiskom. Kada se kandidovala za guvernerku 2010, Hejli je u intervjuu za sada ugašenu aktivističku grupu tada poznatu kao The Palmetto Patriots, opisala rat kao sukob dve različite strane koje se bore za „tradiciju“ i „promenu“ i rekla da zastava Konfederacije "nije nešto što je rasističko."

Tokom te iste kampanje, ona je odbacila zahtev da se ta zastava ukloni ispred institucija te savezne države, prikazujući nastojanje njenog demokratskog rivala za njeno uklanjanje kao očajnički politički trik.

Pet godina kasnije, Hejli je pozvala zakonodavce da skinu zastavu sa mesta u blizini spomenika vojniku Konfederacije nakon masovne pucnjave u kojoj je beli naoružani napadač ubio osam vernika crnačke crkve. Hejli je tada rekla da je napadač zastavu „oteo” od onih koji su smatrali da ona simbolizuje „žrtvu i nasleđe”.

Uredba o secesiji Južne Karoline - proklamacija državne vlade iz 1860. u kojoj se navode njeni razlozi za otcepljenje od Unije - pominje ropstvo u uvodnoj rečenici i ukazuje na „sve veće neprijateljstvo država koje ne priznaju ropstvo prema instituciji ropstva“ kao razlog da država izađe iz Unije.

U sredu uveče, Kristal Spajn — izabrana ove godine za prvu crnkinju koja će predsedavati Demokratskom strankom Južne Karoline - rekla je da je odgovor Hejli „zao, ali ne iznenađujući“.

„Ista osoba koja je odbila da skine zastavu Konfederacije sve do tragedije u Čarlstonu, i pokušala da opravda mesec istorije Konfederacije“, napisala je Spejn na društvenoj mreži Eks o Hejli. „Ona je MAGA kao i Tramp“, dodala je Spejn, misleći na Trampov slogan „Učinimo Ameriku ponovo velikom“.

Džejmi Harison, sadašnji predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta i predsednik partije u Južnoj Karolini tokom dela mandata Hejli na mestu guvernerke, rekao je da njen odgovor „nije zapanjujući ako ste bili crni stanovnik Južne Karoline, dok je ona bila guvernerka“.

„Ista osoba koja je rekla da se zastava Konfederacije odnosi na tradiciju i nasleđe i kao žena iz manjinske grupe, ona je bila prava osoba koja brani da se zadrži na zemljištu skuštine“, objavio je Harison u sredu uveče na Eksu. „Neki su možda zaboravili, ali ja nisam . Vreme je da skinemo ružičaste naočare kada gledamo Niki Hejl, narode."

XS
SM
MD
LG