Linkovi

Izglasano skraćenje mandata podgoričkom parlamentu, izbori na jesen


Sednica skupštine Crne Gore (Foto: VOA)
Sednica skupštine Crne Gore (Foto: VOA)

Odbornici opozicije, predvođene Demokratskom partija socijlista (DPS), uz podršku URA, Pokreta za Podgoricu nastalog nakon raskola u Pokretu Evropa sad premijera Milojka Spajića, i jednog odbornika Pokreta za Promjene izglasali su u srijedu skraćenje mandata lokalnom parlamentu, čime su stvoreni uslovi da predsjedenik države Jakov Milatović raspiše vanredne izbore u glavnom gradu Crne Gore.

Iz opozicionog DPS, koji je jedan od inicijatora raspuštanja lokalnog parlamenta, poručili su da je "najpoštenije da političku snagu odmjere na izborima", jer je, kako je kazao, odbornik te partije Andrija Klikovac "jasno da u lokalnom parlamentu ne postoji većina koja može da upravlja Glavnim gradom".

Odbornik opozicionog SD-a Miloš Mašković rekao je da je "jasno da ova i ovakva parlamentarna većina više ne može da upravlja Podgoricom".

"Zato smo odlučili da iniciramo skraćenje mandata ovoj Skupštini. Vjerujem da ćemo, ako sve bude kako očekujemo, najkasnije krajem septembra, ili početkom oktobra ići na nove izbore", naveo je Mašković.


Odbornik PES-a Vasilije Čarapić nove izbore vidi kao, kako je rekao, "gaženje izborne volje građana", navodeći da su "građani u ogromnoj većini glasali protiv DPS-a".

Čarapićeva partijska koleginica, odbornica Branka Marković optužila je doskorašnjeg partiskog kolegu Jakova Milatovića, predsjednika Crne Gore, da, kako je kazala,"ne preza da sa DPS-om ruši vlast u Podgorici".

"Iako bi trebalo da bude predsjednik svih građana, bivši potpredsjednik PES-a ruši vlast sa DPS-om i GP URA. Počeo je sa opstrukcijom unutar partije i nepoštovanjem odluka Glavnog odbora, pa je dvije poslanice izvukao iz partije, a zatim opstruirao formiranje Vlade", navela je odbornica Marković.

Odbornica Pokreta za Podgoricu nastalog nakon što je pet odbornika napustilo PES, Nađa Ljiljanić, odbacila je optužbe doskorašnjih kolega iz PES-a i poručila da Pokret za Podgoricu neće ići u koaliciju sa DPS-om.

"Mi ćemo skratiti mandat Skupštini i vratiti mandat građanima. Nismo ušli u koaliciju sa opozicijom, ni ostali u vlasti sa većinom jer je to bilo nemoguće", kazala je Ljiljanić.

Milena Vuković Sekulović, odbornica URA kazala je da podržavaju skraćenja mandata lokalnom parlamenta jer, "skupštinska većina više ne postoji".

"Ukoliko ne skratimo mandat Skupštini, dolazimo u situaciju da imamo nefunkcionalnu Skupštinu koja ne može da zasijeda i donosi odluke. Želim da formiramo funkcionalnu većinu, nisam spremna na bilo kakve prekompozicije sa ljudima iz opozicije. Ne pristajem na manipulacije da se ovim formiraju koalicije sa DPS-om", navela je Vuković.

Kriza vlasti u glavnog gradu Crne Gore počela nakon raskola u vladajućem Pokretu Evropa sad, kada je je, krajem februara, zamjenik predsjednika PES-a i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, saopštio da je podnio ostavku na sve funkcije u partiji, a nakon čega je PES napustilo i pet odbornika bliskih Milatoviću.

Odbornici koji su napustili PES formirali su Pokret za Podgoricu. Oni su se sa GP URA i PzP-om dogovorili zajedničko djelovanje, a zajedno imaju 11 odbornika.

Na izborima 2022, u Skupštini Glavnog grada, koja ima 58 odborničkih mjesta, vladajuća većina osvojila je 34, a opozicija 24 odbornička mjesta, prije nego su se od većine odvojili odbornici Bloka 11, koji čine Pokret za Podgoricu, URA i Pokret za promjene.

Za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada glasao je 31 odbornik, dok glasanju nijesu prisustvovali odbornici doskorašnje većine iz redova Pokreta Evrope.

XS
SM
MD
LG