Linkovi

Izrael napao Bejrut, meta bio komandant Hezbolaha


Lebanon Israel Palestinians
Lebanon Israel Palestinians

Izrael je izveo vazdušni udar na Bejrut u kojem je ciljan jedan od komandanata Hezbolaha, što zvaničnici nazivaju uzvraćanjem na raketiranje Golanske visoravni u kojem je pre tri dana poginulo 12-oro dece i tinejdžera.

U južnom predgrađu Bejruta, gde je uporište libanske ekstremističke grupe Hezbolah, čule su se eksplozije i mogao se videti gust dim, rekli su svedoci za Rojters.

Viši zvaničnik libanske bezbednosne službe potvrdio je da je meta bio komandant Hezbolaha, ali nije zvanično rečeno šta se dogodilo. Dva izvora rekla su za Rojters da je Muhsin Šukr preživeo izraelski napad.

Asošiejted pres javlja da je poginula najmanje jedna osoba.

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bou Habib rekao je da libanska vlada osuđuje napad i da planira da se žali UN. On je dodao da se nada da odgovor Hezbolaha neće izazvati eskalaciju.

Hamas i Iran su osudili napad.

Bejrut je danima bio u iščekivanju napada Izraela posle raketne paljbe na Golanskoj visoravni u subotu, u kojoj je poginulo 12-oro dece i tinejdžera. Izrael i Sjedinjene Države su saopštile da Hezbolah stoji iza tog napada, dok je ekstremistička organizacija negirala umešanost.

Izraelska vojska je saopštila da je izvela "ciljani napad na komandanta odgovornog za ubistvo dece i brojnih izraelskih civila". Ranije je objavljeno da su rakete iz Libana u utorak ubile civlla u kibucu na severu Izraela.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je na Eksu napisao da je "Hezbolah prešao crvenu liniju".

Diplomate pokušavaju da spreče eskalaciju, a američki sekretar za odbranu Lojd Ostin kaže da ne misli da je borba Izraela i Hezbolaha neizbežna, ali da ostaje zabrinut zbog mogućnosti eskalacije.

Hezbolah i Izrael, koji su ratovali 2006. godine, razmenjuju vatru otkako je počeo rat u Gazi, pošto je Hezbolah počeo da ispaljuje rakete na Izrael u znak podrške Palestincima.

Neprijateljstva su uglavnom bila ograničena na deo oko granice i obe strane su ranije rekle da ne žele širu konfrontaciju - iako je konflikt pokrenuo strahovanja da se ide ka širem ratu.

U poslednjoj razmeni vatre u utorak, izraelska vojska je saopštila da je iz Libana ispaljeno 10 raketa i jedna je pogodila kibuc Hagošrim i ubila jednog 30-godišnjeg civila.

Izrael je, kako je rečeno, pogodio 10 ciljeva u južnom Libanu tokom noći i ubio jednog borca Hezbolaha, a ta grupa je takođe potvrdila da je jedan član ubijen.

XS
SM
MD
LG