Linkovi

Kasanof: Projekat litijum pomaže Srbiji, SAD žele napredak u dijalogu sa Kosovom


Aleksandar Kasanof, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan (Foto: VOA/Milan Nešić)
Aleksandar Kasanof, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan (Foto: VOA/Milan Nešić)

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof izjavio je da Sjedinjene Države žele da prodube saradnju sa Srbijom, ocenjujući da je projekat rudarenja litijuma višestruko koristan, kao i da Vašington želi da vidi napredak u dijalogu Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Kasanof, koji je na funkciji od sredine jula, kada je zamenio Gabrijela Eskobara, govorio je na panelu Pupin inicijative održanom u Vašingtonu.

"Građani Srbije su skeptični zbog ranijeg pristupa SAD. Želimo da produbljujemo saradnju sa Srbijom, na Zapadnom Balkanu i evroatlantskom prostoru. Na Zapadnom Balkanu postoje savezi koje SAD podržavaju, a Srbija predvodi te inicijative. Projekat litijuma može da bude veoma značajan u smislu novih investicija. Pomoći će Srbiji, ali i drugim državama, jer će povezati ekonomije regiona. To je od koristi za više strana", rekao je Kasanof u razgovoru, koji je moderirao Vuk Velebit iz Pupin inicijative, organizacije usmerene na osnaživanje odnosa Srbije i Sjedinjenih Država.

Kao jedan od izazova u narednom periodu, Kasanof je naveo dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

"Tu želimo da vidimo napredak. SAD žele saradnju sa Kosovom i Srbijom kako bismo uvideli na koji način može da se ostvari napredak koji će doprineti i regionu. Postoje dva vida perspektive odnosa Balkana i SAD. Jedan je zasnovan na narativu, a drugi na činjenicama. Među nevladinim organizacijama postoji narativ da je Srbija antizapadno orijentisana i ruski poslušnik, a sa druge strane je narativ prema kojem je Srbija izdala Rusiju", ističe Kasanof.

On je istakao da Srbija treba da nastavi put ka "evroatlantskom prostoru" - na obostranu korist.

"Brojne su koristi tog puta za Srbiju, ali i za evroatlanstki prostor. To su područja energetike, bezbednosne saradnje, podrška Ukrajini, ta pitanja su veoma važna za nas i to su načini srpske integracije, ali i načini da SAD osnaže saradnju sa Srbijom", naveo je Kasanof.

Zvaničnik Stejt Departmenta istakao je da je veoma važno da Srbija, u saradnji sa Evropskom unijom (EU) i SAD, pazi da "ne dođe do povratka nacionalizma".

"Potrebno je da budemo na oprezu od takvih scenarija. To bi moglo da ugrozi potencijale saradnje. Partnerstvo sa Srbijom i iskren dijalog mogu da doprinesu prevazilaženju tih izazova i ostvare viziju evroatlantske saradnje", upozorio je on.

Kasanof je igrao važnu ulogu u američkoj diplomatiji u Ukrajini - bio je politički savetnik tokom Majdanske revolucije 2014, kao i na početku ruske invazije u februaru 2022. On je naveo da Sjedinjene Države "veoma cene podršku Srbije Ukrajini".

Srbija i SAD potpisale su u sredu sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike i to je prvi sporazum o strateškoj saradnji uopšte između dve zemlje. Nije poznato na šta se konkretno odnosi sporazum, na kojem se, kako je rečeno, "radilo više godina".

"Tu možemo da delimo agendu čiste energije u budućnosti. To je veliki pomak u odnosu na prošlo vreme. Takođe, to znači i podršku evrointegracijama Srbije, ali i regiona. Jer energetika ima veliki značaj, a čista energija je pobeda za sve", ocenio je Kasanof.

Dodao je da Srbija pokazuje veliki ekonomski potencijal, da nezaposlenost opada, a "sistem vrednosti se menja, pogotovo u IT sektoru".

"Važna je stvar saradnja u smislu otklona od ratova devedesetih i da se ostane na pozitivnoj putanji. Nastavićemo da podržavamo integracije, ali i blisko ćemo sarađivati sa partnerima iz Srbije", objasnio je Kasanof.

Najavio je i da će mu glavni grad Srbije biti jedna od prvih stanica tokom posete regionu Zapadnog Balkana.

"Beograd će biti jedna od prvih stanica u regionu. Istaći ću značaj bliske saradnje i partnerstva. Govorićemo o razvoju naših odnosa, kao i o tome dokle bismo želeli da ide naše partnerstvo. Od ekonomskih do političkih tema. Objavili smo preporuke i mapu puta o načinima za ostvarenje strateškog partnerstva Srbije i SAD", zaključio je Kasanof.

XS
SM
MD
LG