Linkovi

Putin i Ši tvrde da rade u interesu Rusije i Kine, a ne protiv drugih država


Ši Đinping i Vladimir Putin (Foto: AFP/Sergei GUNEYEV)
Ši Đinping i Vladimir Putin (Foto: AFP/Sergei GUNEYEV)

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je kineskom lideru Ši Đinpingu da države koje predvode deluju u skladu sa sopstvenim interesima – i da to nije usmereno protiv bilo koje druge zemlje.

Dvojica državnika razgovarala su i o Ukrajini i saglasili se da su mirovni pregovori bez prisustva Rusije uzaludni, izjavio je predstavnik za medije ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

U kontekstu Ukrajine, primećena je beskorisnost bilo kakvih formata bez ruskog učešća“, rekao je on.

Ši i Putin susreli su se na Samitu evroazijskog bezbednosnog i odbrambenog bloka koji Moskva i Peking vide kao sredstvo suprotstavljanja uticaju Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Reč je o organizaciji nastaloj kao Šangajska organizacija za saradnju, osnovanoj 2001, koju čine Rusija, Kina i centralnoazijske države.

Osim Šija, Putinu u kazahstanskoj prestonici razgovara i sa državnicima Turske, Azerbejdžana, Mongolije i Pakistana.

Lideri zemalja članica razgovaraće o aktuelnom stanju i izgledima za produbljivanje saradnje i unapređenje njenih aktivnosti“, saopštio je Kremlj.

Susretima ne prisustvuje indijski premijer Narendra Modi – već tu državu predstavlja šef diplomatije.

Organizacija se zalaže za formulisanje zajedničkih pristupa spoljnim bezbednosnim pretnjama, usredsređena je na suzbijanje unutrašnjih nestabilnosti i širenje uticaja svog uticaja širom Azije.

Belorusija samitu prvi put prisustvuje kao punopravna članica organizacije, saopštio je Kremlj.

Države koje učestvuju u razgovorima su Bahrein, Kambodža, Egipat, Kuvajt, Mjanmar, Nepal, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kina i Rusija proglasile su takozvano bezgranično partnerstvo februara 2022, kada je Putin posetio Peking. Dogodilo se to nekoliko dana pošto je otpočela agresija na Ukrajinu. Od tada su Ši i Putin produbili partnerstvo. Dvojica lidera veruju da se ruši posthladnoratovska era kojom, kako veruju, dominiraju Sjedinjene Države.

Sa druge strane, Sjedinjene Države Kinu smatraju najvećim konkurentom, a Rusiju pretnjom.

Američki predsednik Džo Bajden ocenio je da će tekući vek definisati nadmetanje demokratija i autokratija.

Sjedinjene Države Šija i Putina vide kao autoritarne vladare koji su suzbili slobodu govora, vršeći strogu kontrolu nad medijima. Takođe, smatraju i da čvrsto kontrolišu državne institucije poput sudova.

Bajden se čak usudio Šija da označi diktatorom, a Putina ubicom.

Peking i Moskva kritikovali su američkog predsednika zbog tih komentara.

XS
SM
MD
LG