Linkovi

Osmani: Redovni parlamentarni izbori u januaru ili februaru 2025.


Konsultacije o izborima na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Konsultacije o izborima na Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da će redovni parlamentarni izbori na Kosovu biti održani januara ili februara 2025.

Osmani je održala konsultativni sastanak sa većinom lidera političkih partija zastupljenih u Skupštini Kosova u vezi sa određivanjem datuma glasanja.

Nakon susreta je poručila da se nije uverila u to da postoji politička volja za vanredne, pa će sprovoditi pripreme za redovne izbore.

Ukazala je da su mogući termini za održavanje redovnih izbora 26. januar, 2, 9. ili 16. februar.

“Kada je reč o vanrednim izborims, mogućnost zakonski i dalje postoji. Međutim, za to su potrebne dve trećine glasova u Skupštini i raspoloženje političkih partija. U slučaju raspuštanja skupštine, rok je veoma kratak. Trenutno se spremamo za redovne izbore. Koliko sam videla, nije bilo raspoloženja da se ide na vanredne izbore. Svi znamo datume, od 26. januara do 16. februara. Planiranje je veoma važno, pa ću kao predsednik nastojati da što pre objavim datum izbora“, rekla je Osmani.

Sastanku nisu prisustvovali predsednik Pokrata Samoopredeljenje i premijer Aljbin Kurti, kao ni lideri Srpske liste Zlatan Elek i Nove demokratske inicijative Eljbert Krasnići.

Osmani je istakla da su predsednici svih parlamentarnih stranaka pozvani na sastanak.

“Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) nije bio prisutan. Ne znamo razloge, verujem da ga možete direktno pitati, pretpostavljam da je u kancelariji. Dakle, možete otići i pitati ga. Takođe prisutna nije biloa ni Srpska lista, niti su odgovorili, mada tako nešto od njih nismo ni očekivali i stranka (Nova demokratska inicijativa) Eljberta Krasnićija, iako je potvrdila svoje učešće”, navela je kosovska predsednica.

U vreme trajanja konferencija za medije predsednice Kosova, iz Kurtijevog kabineta stiglo je obaveštenje da je kosovski premijer bio jedna od zvanica ručka koji je priredio ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog.

XS
SM
MD
LG