Linkovi

Kosovo dobilo još 34,5 miliona dolara od SAD


Šefica USAID-a na Kosovu, ambasador SAD i predsednica Kosova posle ozvaničenja donacije, 21. avgust 2024. (screenshot)
Šefica USAID-a na Kosovu, ambasador SAD i predsednica Kosova posle ozvaničenja donacije, 21. avgust 2024. (screenshot)

Sjedinjene Američke Države donirale su Kosovu 34,5 miliona dolara za razvojne ciljeve. Potpisivanju sporazuma o ovoj pomoći između predsednice Kosova i šefice USAID-a u Prištini prisustvovao je i američki ambasador Džefri Hovenijer koji je rekao da jednostrani potezi koje povlači aktuelna Vlada Kosova utiču na kvalitet odnosa i partnerstvo između Kosova i SAD.

Hovenijer je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani uputio apel vladi da se vrati konstruktivnom dijalogu i saradnji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima.

"Mnogi od vas su videli medijske izveštaje o trenutnim razlikama između SAD i drugih članica međunarodne zajednice sa Vladom Kosova, izazvane akcijama koje vodi ova vlada. Suočavamo se sa nekim izazovima sa aktuelnom Vladom Kosova koji su uticali na kvalitet našeg partnerstva. Kako je ranije rekao zamenik Stejt departmenta, američka vlada se nada da će se Vlada Kosova vratiti bliskom i konstruktivnom angažmanu sa SAD, EU, NATO-om i drugim bliskim međunarodnim partnerima Kosova", rekao je Hovenijer.

SAD donirale Kosovu 34,5 miliona dolara za razvojne ciljeve
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00


Predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je sporazum o bespovratnoj pomoći u iznosu od 34,5 miliona dolara potpisala sa šeficom USAID-a na Kosovu Meri Elijen Devit, rekla je da Kosovo uvek ima koristi kada radi zajedno sa SAD.

“Sporazum koji smo upravo potpisali sa SAD, konkretno sa USAID, je potvrda naše zajedničke vizije za bolju i stabilniju budućnost za naše građane bez razlike. Izmenom sporazuma u iznosu od 34,5 miliona dolara, što u ukupnom iznosu sporazuma doseže vrednost od 142,6 miliona dolara, podržaće se projekti usmereni na bolje usluge za naše građane od strane efektivnih institucija vlasti, kao i povećanje mogućnoti za inkluzivno, demokratsko, ekonomsko učešće ", rekla je Osmani.

Američki ambasador Džefri Hovenijer rekao je da je Amerika u poslednjih 25 godina dala više od milijardu dolara za podršku kosovskom narodu.

XS
SM
MD
LG