Linkovi

Sajam u Janjevu kao proslava kulturne raznolikosti i lokalnog preduzetništva


Sajam Janjevo
Sajam Janjevo

U Janjevu, multietničkom mestu na Kosovu, održan je sajam pod nazivom „Dobro došli u Janjevo“, koji je okupio lokalne proizvođače i zanatlije iz različitih etničkih zajednica. Iako je Janjevo najpoznatije po svojoj hrvatskoj zajednici, tu žive i Albanci, Romi i Turci.

Na događaju su se predstavili lokalni proizvođači i preduzetnici koji su već dobili grantove i pomoć za razvoj svojih biznisa kroz programe podrške UNDP-a, finansirane od EU i Ministarstva kulture, omladine i sporta. Ova podrška im je, kako ističu za Glas Amerike, omogućila da unaprede proizvodnju i prošire svoje poslovanje, čime su dodatno osnaženi lokalni preduzetnici i promovisani njihovi proizvodi.

Pomogli su nam da započnemo biznis da radimo, ajvar, džem, malo zelenog paradajza, papriku i zasad je dobar. Radimo već dugo, ali prvi put smo danas ovde. Radimo šest godina sa ovim, pomogli su nam prvi put“, navela je za Glas Amerike Olga Brkić.

Sajam lokalnih proizvođača i zanatlija u Janjevu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

Slučajno smo to dobili (grant), imamo i sertifikate po dva, tri sertifikata. Hvala im puno“, rekla je Dubravka Antić iz Janjeva.

Cima Glasnojević iz Janjeva, koji se bavi proizvodnjom sira, ukazao je na potrebu za dodatnom pomoći, naročito u pogledu poljoprivredne mehanizacije:

Izložio sam sir, to je naša stara tradicija i to čuvamo dugo godina. Treba nam još neka pomoć, imamo krave, ali treba nam traktor. Treba nam još veća pomoć. Radim njive, nemam traktor. Mehanizacija nam je potrebna“, kaže za Glas Amerike Glasnojević.

Učesnici sajma ističu važnost međusobnih odnosa i saradnje kao ključnih vrednosti ovog događaja. Navode da je sajam za njih prilika da se predstavi ne samo bogatstvo lokalnih proizvoda, već i skladan suživot između različitih zajednica.

Društvo, ljudi, međusobni odnosi su dobri, nemamo nikakve probleme Srbi, Albanci, Hrvati, Romi, Turci. Nemamo problem“, kaže Nebi Kondžeri.

Sajam je otvorio premijer Kosova Aljbin Kurti koji je tom prilikom istakao važnost podrške lokalnim preduzetnicima i zajednicama.

Ovde se dokazuje kako veštine kombinovane sa aktivnošću, napornim radom i hrabrošću donose ove proizvode koji se danas ovde vide. Kada se ulaganja vlade i međunarodnih partnera ujedine sa znojem preduzetnika, rezultati se jasno vide. Želim vam srećan rad i ostvarenje svih nada koje su ovde posađene u vašim domovima i biznisima”, rekao je Kurti.

Sajam su organizovali Kancelarija EU na Kosovu, Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova, i UNDP, kao deo šireg projekta “Kulturno nasleđe kao pokretač ekonomskog oživljavanja Janjeva”.

"Dok slavimo napredak koji smo zajedno postigli, takođe treba da priznamo da je put koji je pred nama jednako važan. Kontinuirana podrška Janjevu je ključna za njegovu transformaciju u prosperitetnu turističku destinaciju", rekao je šef Kancelarije EU na Kosovu Aivo Orav.

Glavni predstavnik UNDP-a na Kosovu Nuno Kejroš pohvalio je učesnike sajma, naglasivši važnost očuvanja kulturne raznolikosti.

"Današnji sajam nije samo događaj, već proslava kulturnog bogatstva i jedinstva. On pruža platformu lokalnim zanatlijama i proizvođačima da prikažu svoj izvanredan rad i jačaju veze unutar zajednice. Želim da čestitam svim učesnicima sajma na vašoj posvećenosti i kreativnosti. Od rukotvorina do ukusne lokalne hrane, svi vi pokazujete najbolje što ova zajednica može da ponudi”, naveo je Kejroš.

Sajmu su prisustvovali i ambasadorka Hrvatske na Kosovu Danijela Barišić i ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrulah Čeku.

XS
SM
MD
LG