Linkovi

Hovenijer: SAD posvećene normalizaciji, krajnji cilj međusobno priznanje Kosova i Srbije


Džefri Hovenijer, ambasador SAD na Kosovu, na trećem izdanju Kosovskog samita mira i demokratije u Prištini.
Džefri Hovenijer, ambasador SAD na Kosovu, na trećem izdanju Kosovskog samita mira i demokratije u Prištini.

Američki i nemački ambasadori na Kosovu - Džefri Hovenijer i Jern Rode - naveli su na trećem izdanju Kosovskog samita mira i demokratije u Prištini da dijalog između Kosova i Srbije nije samo nužnost, već jedini put ka trajnoj stabilnosti i miru, dodajući da nema čarobnih rešenja, niti zaobilaznih puteva za probleme.

Ambasador SAD Hovenijer naglasio je da SAD ostaju čvrsto posvećene normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, s krajnjim ciljem međusobnog priznanja.

Za one koji su već neko vreme na Kosovu, verovatno ste upoznati sa porukama iz SAD o tome kako vidimo okolnosti u naporima da se unapredi normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, s krajnjim ciljem uzajamnog priznanja. To ostaje cilj SAD, jednostavno i jasno. Ne mislim da treba da trošim vreme izlažući zabrinutosti koje imamo u vezi sa politikama koje su donesene u Beogradu i Prištini. Te zabrinutosti su realne i zabeležene su. Očekujemo da obe vlade deluju u potpunoj usklađenosti sa svim obavezama koje su preuzele u dijalogu. Očekujemo da dijalog shvate ozbiljno”, naveo je Hovenijer.

Hovenijer: Krajnji cilj uzajamno priznanje Srbije i Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Dodao je da ne vidi kako Kosovo može da postane član Evropske unije i NATO bez njihove saglasnosti, a to znači saglasnost država svih njenih članica.

Kao što znate, neke od tih država još nisu zvanično prihvatile stvarnost nezavisnog, demokratskog, multietničkog Kosova, kao što smo mi. Morate ih uveriti. Želimo da pomognemo. To podrazumeva rad u okviru procesa koji su uspostavile različite institucije. Moj deda je imao jednu izreku, i izvinjavam se na malo grubom karakteru: ako želite da se pridružite klubu, nemojte piškiti na vrata kluba”, naveo je on.

Nemački ambasador Rode naglasio je da je dijalog ključan za postizanje stabilnosti u regionu. Posebno je istakao značaj formiranja Zajednice srpskih opština.

"Postoji novi tim u Briselu koji će preuzeti poglavlje o proširenju. I ponavljam to iznova i iznova, Kosovo treba da bude aktivno u vezi sa ZSO, jer to je jasan put da se integriše srpska manjina na Kosovu i da se na taj način pokaže da je ovaj sporazum za njih živ", rekao je Rode.

Rode je kritikovao stalnu upotrebu ekstremnih izraza u političkom govoru i u Beogradu i u Prištini, koji prema njegovim rečima samo dodatno otežavaju situaciju.

Ne pomaže stalna upotreba ekstremnih izraza, etničko čišćenje, represija, pri opisivanju situacije na severu, kao ni zabrana nevladine inicijative festivala ’Mirdita, dobar dan’ u Srbiji. Vidim slične izraze kada kosovski političari opisuju situaciju u preševskoj dolini. Jasno je da se dešavaju stvari koje nisu od pomoći“, naveo je Rode.

On je dodao da je ključna prepreka za normalizaciju odnosa potpuni nedostatak političke volje za taj proces:

Srbija u suštini brani status kvo, a Kosovo želi da ga promeni. I rekao bih s pravom. Takođe, hoćemo suvereno Kosovo i želimo da postignemo da Kosovo bude član NATO, EU, Saveta Evrope...“.

Jovana Radosavljević, direktorka Nove društvene inicijative, istakla je važnost okupljanja predstavnika civilnog društva, međunarodnih organizacija i stručnjaka iz regiona, sa ciljem otvorenog dijaloga o ključnim pitanjima normalizacije odnosa i evropskih integracija.

Cilj ovog samita jeste da dovede na jedno mesto civilno društvo sa Kosova i iz regiona, ali i različite tink tenkove i ljude koji se bave temama i normalizacije i evropskih integracija, kako bismo zajedno otvoreno razgovarali o ovim temama i sa međunarodnim predstavnicima koji rade na Kosovu u cilju formulisanja nekih ključnih poruka koje potencijalno mogu da utiču na donosioce odluka na evropskom putu, a i u cilju normalizacije odnosa”, izjavila je Radosavljević za Glas Amerike.

Dvodnevni samit organizuju Nova društvena inicijativa, Kosovski centar za bezbednosne studije i S-bunker, uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) i Fonda braće Rokfeler.

XS
SM
MD
LG