Linkovi

Lideri zemalja sveta zabrinuti zbog hapšenja u Venecueli nakon spornih izbora


Građani Venecuele protestuju protiv rezultata predsedničkih izbora u svojoj zemlji, u Kitu, Ekvador, 3. avgusta 2024.
Građani Venecuele protestuju protiv rezultata predsedničkih izbora u svojoj zemlji, u Kitu, Ekvador, 3. avgusta 2024.

Širom sveta digli su se u nedelju glasovi koji izražavaju zabrinutost zbog sve većeg broja hapšenja u Venecueli posle spornih izbora prošlog vikenda.

Papa Franja je rekao u svom tradicionalnom nedeljnom govoru u Vatikanu da Venecuela "živi u kritičnoj situaciji", dodajući: "Apelujem na sve strane da traže istinu, da izbegavaju sve vrste nasilja".

Ove izjave usledile su nekoliko sati nakon što je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro u subotu objavio da je vlada uhapsila 2.000 protivnika. Na mitingu u glavnom gradu Venecuele Karakasu, Maduro je obećao da će privesti još ljudi i poslati ih u zatvor.

Zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Finer rekao je u nedelju za program CBS-a "Face the Nation" da je Bajdenova administracija zabrinuta da bi hapšenja mogla da izazovu šire nemire.

"Zabrinuti smo zbog mogućnosti nestabilnosti, ako i dalje bude ovih pritvora", rekao je Finer.

A u saopštenju, lideri nekoliko evropskih zemalja, uključujući Francusku, Španiju, Nemačku i Italiju, rekli su da "prava svih Venecuelanaca, posebno političkih lidera, treba da se poštuju tokom ovog procesa. Oštro osuđujemo bilo kakva hapšenja ili pretnje protiv njih".

Vlasti su proglasile Madura pobednikom na izborima prošle nedelje, ali tek treba da objave rezultate glasanja kojima bi dokazali da je pobedio. Opozicija tvrdi da ima zapisnike sa glasanja koji pokazuju da je pobedila.

Analiza Asošiejted presa o zapisnicima sa glasanja koje je objavila opoziciona koalicija pokazuje da je njihov kandidat Edmundo Gonzales osvojio znatno više glasova nego što vlada tvrdi, što dovodi u ozbiljnu sumnju zvaničnu objavu da je Maduro pobedio.

I bivši diplomata Gonzales, i opoziciona liderka Marija Korina Mačado — kojoj je vlada zabranila da se kandiduje — sakrili su se, rekavši da se plaše da će biti uhapšeni ili ubijeni. Maduro i njegovi kadrovi su pretili da će ih oboje zatvoriti.

Vlada je uhapsila stotine pristalica opozicije koji su izašli na ulice u danima nakon sporne objave.

Mačado je hrabro odgovorila na pretnje govoreći na masovnom mitingu opozicije u subotu u Karakasu, ali je nakon toga odvežena na zadnjem delu motocikla.

"Posle šest dana brutalne represije, mislili su da će nas ućutkati, zastrašiti ili paralizovati", rekla je Mačado na skupu. "Prisustvo svakog od vas danas ovde predstavlja najbolje od Venecuele".

Nekoliko sati kasnije, Maduro je ponovo zapretio da će uhapsiti Gonzalesa jer se nije pojavio na sastanku izbornog veća na koji je bio pozvan. Savet, kao i većinu delova vlasti Venecuele, u potpunosti kontroliše Maduro.

"Suočavate se sa ozbiljnim pravnim posledicama zbog nepoštivanja Ustava, sudova i zakona", rekao je Maduro o Gonzalesu.

Maduro je takođe obećao da će nastaviti da koristi tešku ruku u borbi protiv svojih protivnika, rekavši da je njih 2.000 već uhapšeno.

"Ovaj put neće biti pomilovanja, ovaj put će biti Tokoron", rekao je on, misleći na ozloglašeni zatvor.

U petak su maskirani napadači opljačkali štab opozicije i oteli
dokumenata i vandalizovali prostor.

U svom dugom, razuzdanom govoru, Maduro je uputio pretnje, ali i pozvao na pomirenje i mir, tvrdeći: "U Venecueli ima mesta za svakoga", rekao je on nazivajući Venecuelu "blagoslovenom zemljom mogućnosti".

Venecuela se nalazi na svetskom vrhu po najvećim dokazanim rezervama sirove nafte i nekada se hvalila time što je najnaprednija ekonomija Latinske Amerike, ali je započela slobodan pad obeležen hiperinflacijom od 130.000 odsto i široko rasprostranjenom nestašicom nakon što je Maduro preuzeo kormilo 2013. Više od 7,7 miliona Venecuelanaca je pobeglo iz zemlje od 2014. godine, što je najveći egzodus u novijoj istoriji Latinske Amerike.

Američke sankcije na naftu samo su produbile siromaštvo, a Bajdenova administracija — koja je ublažavala ta ograničenja — sada će verovatno ponovo da ih pojača osim ako Maduro ne pristane na neku vrstu tranzicije.

U petak kasno, viši sud Venecuele, Vrhovni sud pravde, naložio je Nacionalnom izbornom veću pod kontrolom Madura da za tri dana preda zapisnike sa glasanja. Bilo je poziva više vlada, uključujući Madurove bliske regionalne saveznike, da venecuelanske izborne vlasti objave rezultate na nivou okruga, kao što je to bilo nakon prethodnih izbora.

Maduro tvrdi da je pobednik izbora, opozicija odbacuje navode
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

AP je obradio skoro 24.000 fotografija zapisnika, što predstavlja rezultate sa 79 odsto glasačkih mesta.

Prema proračunima, Gonzales je dobio 6,89 miliona glasova, skoro pola miliona od onoga za šta vlada tvrdi da je Maduro osvojio. Objvljeni zapisnici takođe pokazuju da je Maduro dobio 3,13 miliona glasova.

Poređenja radi, Nacionalni izborni savet saopštio je u petak da je na osnovu podataka sa 96,87 odsto obraženih podataka, Maduro osvojio 6,4 miliona glasova, a Gonzales 5,3 miliona. Predsednik Nacionalnog izbornog veća Elvis Amoroso pripisao je kašnjenje u podnošenju kompletnih rezultata napadima na "tehnološku infrastrukturu".

Brazil, Kolumbija i Meksiko su uložili niz diplomatskih napora da ubede Madura da dozvoli nepristrasnu reviziju glasanja. Vlade tri zemlje objavile su u četvrtak zajedničko saopštenje u kojem su pozvale izborne vlasti Venecuele da "brzo napreduju i javno objave" detaljne podatke o glasanju.

XS
SM
MD
LG