Linkovi

Majka tinejdžera u Džordžiji neposredno pre pucnjave upozorila školu na ponašanje sina


Učenici škole u Vajnderu posle pucnjave, 6. septembar 2024. (AP Photo/Mike Stewart)
Učenici škole u Vajnderu posle pucnjave, 6. septembar 2024. (AP Photo/Mike Stewart)

Majka tinejdžera Kolta Greja koji je optužen da je ubio četvoro i ranio devetoro u srednjoj školi u Džordžiji, kaže da je upozorila školu da je njen sin u krizi i da je pucnjava mogla biti sprečena.

"To je propust škole, oni su mogli da spreče ubistva, a to nisu uradili. Zaista tako mislim", rekla je za AP Rabeka Sajarat, majka jedne od učenica koja je išla u razred sa optuženim tinejdžerom.

Njena ćerka Lajla je na dan pucnjave u srednjoj školi Apalači u Vajnderu, Džordžiji, rekla da je neko iz školske uprave došao da traži Greja pre nego što se pucnjava desila, ali nije jasno da li su ga i pronašli.

Grej je optužen da je ubio učenike Kristijana Angula i Mejsona Šermerhorna, stare 14 godina, i nastavnike Ričarda Espinvola (39) i Kristinu Irimi (53).

Eni Braun, tetka Kolta Greja, je za Vašington post rekla da je njena sestra zvala školu i upozorila školskog psihologa na "ekstremno vanrednu situaciju" pre nego što se pucnjava desila. Marsi Grej ih je zamolila da "smesta" nađu njenog sina i provere šta radi, kaže Braun.

Braun je Vašington postu pokazala fotografije iz telefona na kojima se vidi da je Marsi Grej zvala školu u 9.50 ujutro, a pucnjava se desila u 10.20 po lokalnom vremenu.

Marsi Grej je u izjavama za Vašington post i Njujork post rekla da joj je žao zbog svega što se desilo.

"Jako mi je žao i ne mogu ni da zamislim bol i patnju kroz koje prolaze porodice. Apsolutno užasno", rekla je ona za Njujork post i Vašington post. Ona se inače nalazi u mestu Ficdžerald u Džordžiji, na oko 150 kilometara južno od Atlante.

Čarls Polamus, deda dečaka, je za nekoliko medija izjavio da je njegov unuk majci poslao poruku "da mu je žao". Polamus je za CNN rekao da je njegova ćerka Marsi Grej odmah posle pucnjave sela u auto i odvezla se u Vajnder, koji je na oko 320 kilometara od Ficdžeralda.

Vašington post je takođe objavio da su rođaci dečaka kontaktirali školu u vezi sa njegovim mentalnim zdravljem nedelju dana pre pucnjave, a dečakova tetka je rekla da je on "imao sucidne i ubilačke misli".

Memorijal za žrtve masovnog ubistva u srednjoj školi Apalači u Džordžiji, 7. septembar 2024. (AP Photo/Mike Stewart)
Memorijal za žrtve masovnog ubistva u srednjoj školi Apalači u Džordžiji, 7. septembar 2024. (AP Photo/Mike Stewart)

List je objavio da se dečakova baka sastala sa školskim psihologom kako bi tražila pomoć.

Potom je njegovoj tetki poslala SMS poruku: "Dečak sutra počinje sastanke sa terapeutom".

Istražitelji nisu objavili šta bi moglo da motiviše Greja i da li je namerno ciljao svoje žrtve.

Nadležni kažu da je otac dečaka, Kolin Grej, dao sinu pristup oružju u stilu automatske puške AR-15. Nije poznato kako je dečak oružje uneo u školu, niti šta je sa njim radio dva sata - od kako je škola počela u 8.15 ujutro pa do 10.20 kad je pucao.

Kolin Grej je prvi roditelj koji se tereti za teška krivična dela u Džordžiji, pošto je njegov sin izvršio masovno ubistvo. Optužen je za ubistvo drugog stepena, ubistvo iz nehata i okrutno postupanje prema deci - jer je sinu dao oružje.

Kolin Grej u sudnici okruga Berou, 6. septembar 2024. (AP Photo/Brynn Anderson)
Kolin Grej u sudnici okruga Berou, 6. septembar 2024. (AP Photo/Brynn Anderson)

Kolin Grej se nalazi u zatvoru okruga Berou i nije mu omogućeno puštanje na slobodu uz kauciju. Njegov sin Kolt se nalazi u popravnom domu za maloletnike i takođe mu nije omogućeno da izađe na slobodu uz kauciju do početka suđenja. Niko od njih se još nije izjasnio o krivici.

Lajla Sajarat, koja je išla sa Grejom u razred, ispričala je da je on izašao sa časa matematike i da je pomislila da beži iz škole.

Prema njenim rečima, nekoliko minuta pre pucnjave, žena iz školske uprave je došla da traži učenika koji se isto preziva Grej i ima slično ime kao Kolt. Taj učenik je bio u kupatilu, a žena iz uprave je zahtevala da vidi njegov ranac. On se ubrzo vratio na čas i rekao Lajli Sajarat da su u upravi zaključili da on nije učenik koga traže.

Sajarat je takođe ispričala da se preko razglasa čulo da su tražili Greja, te da je nastavnik matematike rekao "A, evo ga", jer je video Kolta Greja kako stoji ispred vrata učionice.

Kada su učenici krenuli da otvaraju vrata, koja se inače automatski zatvaraju i mogu otvoriti samo iznutra, videli su nešto i sklonili se od vrata, kaže Sajarat. Onda se Kolt Grej okrenuo ka hodniku i tada se čulo oko 10-15 vezanih pucnjeva.

Rabeka Sajarat, Lajlina majka, rekla je da smatra da je škola napravila grešku jer je poslala radnika uprave da traži Kolta Greja, umesto jednog od naoružanih školskih policajaca.

Tinejdžer i otac optuženi za ubistvo posle pucnjave u Džordžiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Nije poznato da li su nadležni u školskom okrugu Berou znali da je policija u maju 2023. ispitivala Kolina i Kolta Greja zbog navodnih onlajn pretnji tada 13-godišnjeg Kolta da će pucati u školi.

On je tada rekao da "ni u šali ne bi tako nešto pomenuo", navodi se u izveštaju policije. Tada nije preduzeto ništa jer nije bilo dovoljno informacija sa društvenih mreža o tim pretnjama.

Kolin Grej je tada kazao policiji da Kolt ima pristup oružju u kojem nema municije, i da zna kako da ga koristi, ali da ga ne koristi. Takođe je rekao da je njegov sin imao problema otkako su se on i supruga rastali, i da su Kolta zadirkivali u školi.

Nikol Vales, portparolka školskog okruga Berou, odbila je da odgovori na pitanja o detaljima koji su prethodili pucnjavi.

"Pošto je istraga aktivna i počeli su sudski procesi, nećemo komentarisati detalje", napisala je u odgovoru i uputila na okružnog tužioca, koji takođe nije dao odgovor.

XS
SM
MD
LG