Linkovi

Srbima uhapšenim u Severnoj Mitrovici određen kućni pritvor


Protest Srba ispred zgrade policije u Severnoj Mitrovici zbog hapšenja četvorice mladića srpske nacionalnosti, 11. septembar 2024. (Foto: VOA)
Protest Srba ispred zgrade policije u Severnoj Mitrovici zbog hapšenja četvorice mladića srpske nacionalnosti, 11. septembar 2024. (Foto: VOA)

Četvorica mladića uhapšenih u Severnoj Mitrovici određena je mera kućnog pritvora od 30 dana. Ova odluka usledila je posle današnjeg protesta održanog u znak podrške uhapšenima.

Advokat Nebojša Vlajić, koji zastupa jednog od mladića, izjavio je da je njihovo puštanje "mala pobeda pravde" i poručio da će se dalje boriti protiv svake nove odluke suda nakon isteka trenutne mere.

“Rezultat je takav da možemo da budemo delimično zadovoljni. Zadovoljni smo što smo dokazali da bi određivanje mere pritvora bila preterana reakcija na jedan u suštini nevažan i nedužan događaj, gde nažalost može da se zameri obema stranama, ali da samo jedna izvuče posledice iz toga to ne bi bilo u redu", naveo je Vlajić.

Advokat Vlajić o određivanju kućnog pritvora Srbima uhapšenim na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Dodaje da je tužilac predložio sudu da im se odredi pritvor, dok je odbrana insistirala na njihovom oslobađanju.

“Sudija je odbio predlog javnog tužioca da se okrivljenima odredi sudski pritvor. Određen im je kućni pritvor u trajanju od 30 dana. Nakon toga videćemo šta će se dalje dešavati, ali jednostavno ovo je mala Pobeda pravde, jer ti ljudi nisu zaslužili ono što je javni tužilac u ovom postupku tražio“, kazao je Vlajić.

Nakon što je policija sprovela mladiće do njihovih kućnih adresa, medijima se obratio Srđan Jović, otac jednog od uhapšenih, izražavajući olakšanje zbog povratka svog sina kući.

"Pobedili smo tako što su deca u kućnom pritvoru. Moglo je i to da se izbegne, ali na sreću makar nisu otišli u pritvor", kazao je Jović.

Otac mladića uhapšenog na severu Kosova: Olakšanje zbog odluke suda
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Zahvalio je svima koji su danas bili na protestu i koji su im, kako kaže, pomogli da kroz zajedničku borbu ipak ostvare neka prava.

"Mislim da smo dosta toga uradili i da treba da se borimo i dalje da ih potpuno oslobodimo krivice, jer su nedužni", rekao je Jović.

Sudija je odluku o kućnom pritvoru doneo nakon višesatnog saslušanja mladića, koje je počelo oko 14 sati.

Mladići su uhapšeni zbog, kako policija navodi, verbalnog i fizičkog napada na policajca u noći između nedelje i ponedeljka.

Roditelji tvrde da je tokom hapšenja upotrebljena prekomerna sila, te da su mladići pretučeni i maltretirani.

Prema rečima Petrita Fejze, trojica od četvorica privedenih mladića su bila pod dejstvom alkohola, a određen im je pritvor do 48 sati.

XS
SM
MD
LG