Linkovi

Portparol Pentagona za Glas Amerike: Više sistema Patriot i F-16 za Ukrajinu, ali bez dozvola za napad unutar Rusije


ARHIVA - Portparol Pentagona general-major Pet Rajder, 14. maja 2024. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
ARHIVA - Portparol Pentagona general-major Pet Rajder, 14. maja 2024. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Sjedinjene Države su u maju dale Ukrajini dozvolu da udari ruske ciljeve preko granice koristeći oružje koje je obezbedila Amerika. Ova odluka je omogućila Ukrajincima da se bolje odbrane od ruskih napada u Harkovu i drugim ukrajinskim regionima. Međutim, dozvola se nije odnosila na raspoređivanje oružja dugog dometa poput projektila ATACMS, koje su SAD takođe davale Ukrajini.

Iako su ukrajinske vlasti apelovale na veću fleksibilnost za napade unutar Rusije, za sada je američka politika ostala nepromenjena, rekao je portparol Pentagona general-major Pet Rajder u intervjuu za Glas Amerike. On je takođe govorio o naporima da se pronađe više sistema Patriot za Ukrajinu, borbenih aviona F-16 i da se uspostavi komandni centar u Nemačkoj, koji bi pomogao Ukrajini u njenim nastojanjima da se pridruži NATO-u.

Glas Amerike: Predsednik Bajden je najavio da će SAD i njihovi saveznici Ukrajini obezbediti dodatne sisteme Patriot kao i sisteme protivvazdušne odbrane. SAD će dostaviti jedan dodatan Patriot sistem. Koliko će vremena biti potrebno za isporuku u Ukrajinu? Da li postoji vremenski okvir i da li će to zahtevati dodatnu obuku za ukrajinske vojnike?

Rajder: Kao što znate, protivvazdušna odbrana Ukrajine je već neko vreme prioritetna tema za sekretara za odbranu Lojda Ostina i vladu SAD. Ako se vratimo ne period pre više od godinu dana, ovo je nešto o čemu smo razgovarali, kako je najbolje da Ukrajina dobije kapacitete protivvazdušne odbrane koji su joj potrebni da bi zaštitila svoj narod i svoj suverenitet.

Iz bezbednosnih razloga, neću moći da ulazim u vremenske okvire osim da kažem, kao i uvek, radićemo sa našim ukrajinskim partnerima kako bismo sve to obezbedili što je pre moguće. I svakako, prepustićemo ukrajinskim zvaničnicima da razgovaraju o tome kada ti sistemi stignu i kada budu u funkciji. Nepotrebno je reći da razumemo hitnost, o čemu svedoče užasni raketni udari Rusije prošle nedelje, od kojih je jedan pogodio dečiju bolnicu u Kijevu. Dakle, ovo je nešto što će i dalje biti neverovatno važno za nas.

Dečja bolnica među metama ruskog granatiranja Ukrajine
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Glas Amerike: Sekretar Ostin je rekao da se borbeni avioni F-16 upravo prebacuju u Ukrajinu. Kada stignu, oni će nesumnjivo postati glavna meta za Ruse. Da li će Sjedinjene Države pomoći Ukrajini da sačuva letelice i, što je još važnije, da ih zaštiti od potencijalnih ruskih napada?

Rajder: Pa, vidite, F-16 ima neverovatnu sposobnost. To je sistem visoke tehnologije koji zahteva veoma specifičnu obuku, ne samo o tome kako da njime upravljate, već i o tome kako da ga održavate i čuvate. Kontakt grupa za odbranu Ukrajine (UDCG) je veoma naporno radila sa Danskom i Holandijom zajedno sa sa SAD kako bi ukrajinski piloti prošli obuku, ali i da se ukrajinski tehničari obuče za održavanje tih sistema i kako najbolje upravljati njima u pretnjama sa kojim će se ukrajinski piloti suočiti.

Glas Amerike: Predsednik Volodimir Zelenski poziva Sjedinjene Države da ukinu sva postojeća ograničenja na oružje većeg dometa, posebno ATACMS. Da li je ovo isključeno, ili je to nešto o čemu razgovarate sa Ukrajincima, i da li bi ovaj pristup mogao da se prilagodi?

Rajder: Kao što ste istakli, nastavljamo veoma redovne razgovare sa ukrajinskim partnerima oko njihovih potreba kada je u pitanju zaštita ukrajinske suverene teritorije i vraćanje okupirane teritorije. Radili smo sa Ukrajincima u svakom monentu, kako bismo razumeli njihove potrebe i pokušali da uputimo zahteve za podršku potrebnu za zaštitu suverene ukrajinske teritorije. Nedavno smo, kao što znate, odobrili upotrebu američke municije preko granice kao podršku odbrambenim udarima. Ipak, naša politika se nije promenila u pogledu udara dugog dometa. Mislim da je ovde važno razumeti da ne želimo da vidimo neželjene posledice i eskalaciju kako bismo ovo učinili širim sukobom koji se proteže izvan Ukrajine. I to je nešto o čemu mislim da svi treba da razmislimo i da shvatimo veoma ozbiljno.

Međutim, nikada ni u jednom trenutku ne potcenjujemo pretnju koju Rusija predstavlja Ukrajini, tako da ćemo nastaviti da radimo sa Ukrajinom, i nastavićemo da obezbeđujemo da imaju ono što im je potrebno da zaštite svoju suverenu teritoriju i svoj narod.

Glas Amerike: Kako bi tačno situacija mogla da eskalira? Nije eskalirala posle nedavne dozvole SAD za napad preko granice.

Rajder: Mislim da je u tom slučaju ono o čemu govorimo samo pitanje zdravog razuma, u smislu da li na vas pucaju preko granice, ili da li formiraju trupe za napad, na primer Harkov, onda ima smisla da se omogući Ukrajincima da uzvrate paljbu. Ali opet, morate da pogledate druge i dalje efekte u smislu potencijalne eskalacije ako se gađaju ciljevi unutar Rusije koji nemaju nužno strateški uticaj ili mogu imati neželjene posledice u smislu eskalacije.

Dakle, tokom trajanja ovog sukoba, mi veoma blisko sarađujemo sa Ukrajinom i našim partnerima širom Evrope kako bismo sprečili širi rat. SAD nisu u ratu sa Rusijom. Ne tražimo sukob sa Rusijom, ali u potpunosti podržavamo pravo Ukrajine da se brani, i nastavićemo da radimo sa Ukrajinom kako bismo bili sigurni da može to da radi.

Glas Amerike: Generale, možete li nam reći nešto više o novom komandnom centru u Visbadenu u Nemačkoj? Kada će početi sa radom? Ko će biti nadležan za to i kako će tačno koordinirati zajedničke napore za podršku Ukrajini na dugi rok?

Rajder: Kao što ističete, NATO je najavio da će pokrenuti komandu u Visbadenu koja će pomoći u koordinaciji obuke i bezbednosnoj pomoći Ukrajini. Kako Ukrajina bude nastavila da se razvija i gradi svoje snage, to će na mnogo načina biti fokusirano na interoperabilnost, tako da će u budućnosti, kada Ukrajina bude u poziciji i NATO saveznici postignu konsenzus, biti u mnogo boljoj poziciji da se pridruži NATO.

XS
SM
MD
LG