Linkovi

Vučić: Umesto reči pomirenja iz Srebrenice smo čuli pretnje, Srbija neće rat sa Bošnjacima


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (foto: REUTERS/Zorana Jevtic)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (foto: REUTERS/Zorana Jevtic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije u petak da se Srbija danas suočava sa brojnim političkim izazovima koje, kako je rekao - nije stvorila niti je za njih odgovorna. Istakao je i da su tokom obeležavanja 29 godina od genocida u Srebrenici građanima Srbije i Republike Srpske upućene „najdirektnije pretnje“, a osvrnuo se na izjavu bošnjačkog člana i aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića da "mir ugrožava režim u Beogradu".

Ono što je juče rečeno je otvoreno pozivanje na rat, jer se u kratkom govoru bar deset puta pominju velikosrpski protagonista, velikodržavni projekat i velikosrpska deklaracija što je jasno targetiranje i pokazivanje šta mora da bude odgovor na nepostojeću velikosrpsku politiku“, kazao je i dodao da neće da „naseda na provokacije koje dolaze iz BiH niti da ratuje sa Bošnjacima.“

"Ja vam sad otvoreno kažem - mi nećemo da ratujemo protiv vas. Možete da radite šta hoćete, možete da izmišljate, možete da provocirate koliko hoćete, a mi nećemo da ratujemo protiv vas. I to je moja poruka i Bošnjacima u Srbiji i Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. Niko ne sme da pomisli da dirne bilo koga jer je Bošnjak", rekao je Vučić, ali je naglasio da se nada da im „neće pasti napamet da ukinu Republiku Srpsku i da ubijaju srpski narod.“

Međunarodni sud pravde u Hagu, presudom iz 2007. donetom po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), utvrdio je odgovornost Srbije, koja - prema mišljenju suda - nije sprečila i kaznila zločin genocida u Srebrenici jula 1995, dok su istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni vojska i policija Republike Srpske (RS).

Tom presudom masovna ubistva više od 8.000 građana bošnjačke nacionalnosti u BiH definisana su kao genocid i utvrđeno da tadašnje vlasti u Beogradu nisu počinile, učestvovale, niti podsticale izvršenje genocida tokom rata u BiH od 1992. do 1995. Na doživotni zatvor osuđeni su nekadašnji predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić i bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić.

Skupština Srbije je 2010. usvojila Deklaraciju o Srebrenici kojom se „najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde“ ali se ne spominje reč genocid.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u Njujorku je 23. maja ove godine usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Dokumentom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, osuđuje negiranje genocida, kao i veličanje ratnih zločinaca.

Metju Miler, portparol Stejt Departmenta poručio je na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici da Sjedinjene Američke države stoje uz žrtve i preživele i podsećaju da je važno osuditi taj zločin i posvetiti se tome da se u budućnosti ne ponovi.

"Stojimo uz žrtve, preživele i porodice koje nastavljaju da traže pravdu za svoje najmilije. Na ovaj dan, prikladno je da odlučimo da osudimo poricanje genocida i ponovo se posvetimo radu širom međunarodne zajednice na sprečavanju budućih masovnih zločina“, naveo je Miler u saopštenju.

Na konferenciji za medije u petak, Vučić je upitao međunarodnu zajednicu "zašto pre nekoliko dana niko nije otišao u Bratunac da položi cvet ili venac na grobove žrtava Nasera Orića i bošnjačkih muslimana", a pročitao je i svedočenja vojnika o tome na koji način su Orić i srebrenički muslimani ubijali Srbe i upitao zašto za to niko nije odgovoran.

"Ne mogu velike sile da menjaju istoriju i da samo jedan narod optužuju za sve što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije“, kazao je.

Vučić je rekao da su građani od početka rata u Ukrajini mogli da čuju poruke da se Srbija sprema za rat, da se ubrzano naoružava i kako će na nalog predsednika Rusije Vladimira Putina - da napadne druge države u regionu, karakterišući to kao "moralno sakaćenje Srbije".

Srbija to ne želi ni po koju cenu“, kazao je.

Osvrnuo se i na marš mladih kadeta i kadetkinja Vojske Srbije u Prijedoru u Republici Srpskoj tokom ceremonije obeležavanja 82. godišnjice Bitke na Kozari, koji je izazvao burne reakcije javnosti i političara u Sarajevu i otvorio pitanje da li im je i ko dozvolio učešće u toj manifestaciji.

Vučić je rekao da su u BiH tri dana vodili „brutalnu kampanju u kojoj je učestvovao i deo srpskih i evropskih medija“

"Naši kadeti defiluju već 10 godina i u drugim zemljama. To isto radimo i sa Austrijom, Češkom, Grčkom, Severnom Makedonijom i sa svim zemljama. Oni su došli bez naoružanja. Kad se sve pokazalo kako i šta je bilo, svi su ćutali kao zaliveni", rekao je predsednik Srbije i pokazao dokumentaciju koja navodno dokazuje da je sve bilo odobreno u skladu sa zakonima BiH.

XS
SM
MD
LG