Linkovi

Lukašenko: Prigožin je u Sankt Petersburgu, a mogao bi da ode i u Moskvu


ARHIVA - Vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin (Foto: @concordgroup_official / AFP)
ARHIVA - Vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin (Foto: @concordgroup_official / AFP)

Lider Vagner grupe Jevgenij Prigožin, koji je predvodio pobunu protiv Kremlja, nalazi se u Rusiji, dok su njegove trupe u kampovima, objavio je u četvrtak predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko. Time su ponovo pokrenuta pitanja o dogovoru kojim je okončana pobuna, koja je predstavljala najveći izazov za vladavinu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Lukašenkova tvrdnja nije mogla da bude potvrđena iz nezavisnih izvora, a Kremlj je odbio da komentariše gdje se Prigožin nalazi. Međutim, ruski mediji prenijeli su da je nedavno viđen u svojoj kancelariji u Sankt Petersburgu.

Još nije poznato da li se Prigožinovim prisustvom krši sporazum koji je vođi Vagnera omogućio da ode u Bjelorusiju u zamjenu za okončanje pobune i obećanje da će on i njegove trupe biti amnestirani. Prema izvještajima, dogovor mu možda omogućava da privede kraju svoje poslove u Rusiji.

Ako je to tačno, moglo bi da sugeriše da još nije u potpunosti riješena prijetnja koju Prigožin predstavlja i da je Kremlj oprezan dok ne utvrdi šta da radi sa plaćenicima koji su mu možda i dalje lojalni. Putin je rekao je pripadnici Vagnera mogu da se pridruže ruskoj vojsci, da se penzionišu ili presele u Bjelorusiju.

Međutim, i dalje nije poznato mnogo detalja sporazuma, koji je postignut uz posredovanje Lukašenka.

Bjeloruski lider rekao je prošle nedelje da se plaćenički vođa nalazi u Bjelorusiji, ali je u četvrtak stranim novinarima rekao da je Prigožin u Sankt Petersburgu i da bi mogao da ode i u Moskvu, ako to želi, dok su pripadnici Vagnera u svojim kampovima. Nije precizirao gdje se kampovi nalaze, ali su se plaćenici borili uz ruske snage u istočnoj Ukrajini prije pobune, a imaju i baze na ruskoj teritoriji.

Takođe je naveo da je Prigožinu vraćen novac i oružje koje su ruske vlasti zaplijenile.

Na pitanje gdje je Prigožin, portparol Kremlj Dmitrij Peskov odbio je da komentariše i naveo da ruske vlasti nisu bile u mogućnosti da prate njegovo kretanje. Potvrdio je da je sporazumom o okončanju pobune predviđeno da se preseli u Bjelorusiju.

Lukašenko je rekao da je njegova vlada ponudila Vagner grupi, privatnoj vojnoj kompaniji koja se širom svijeta borila za ruske interese, da koristi bjeloruske vojne kampove ali da o tome nije donijeta konačna odluka.

Kremlj je umanjivao značaj činjenice da Prigožin nije kažnjen zbog pobune dok su drugim Putinovim kritičarima izrečene velike zatvorske kazne, ili su protjerani, a neki čak i stradali. Ruske vlasti navele su da je dogovor sa vođom Vagnera bio neophodan da bi se izbjeglo veliko krvoproliće.

Bjeloruski lider odbacio je sugestije da bi Putin mogao da naloži Prigožinovo ubistvo.

"Ako mislite da je Putin toliko okrutan i osvetoljubiv da ga ubije, ne, to se neće dogoditi", rekao je Lukašenko.

Ruski onlajn dnevnici Fontanka i Izvestija u srijedu su objavili video snimke i fotografije Prigožinove raskošne palate u drugom po veličini ruskom gradu, sa gomilama novca, zlata i jaknom prekrivenom medaljama dodijeljenim vođi Vagnera. Na jednoj fotografiji u palati vide se odrubljene glave.

Na pitanje da li će se Prigožin i plaćenici na kraju preseliti u Bjelorusiju, Lukašenko je rekao da će to zavisiti od odluke lidera Vagner grupe i ruske vlade. Bjeloruski lider takođe je dodao da ne smatra da će prisustvo plaćenika u njegovoj zemlji dovesti do destabilizacije, te da će od vagnerovaca biti traženo da potpišu ugovor sa bjeloruskim vlastima, u kojem bi bili navedeni uslovi i ograničenja za njihove akcije.

Takođe je odbacio navode da bi plaćnici mogli da napadnu Ukrajinu sa bjeloruske teritorije, koju su ruske trupe koristile uoči invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Moskva takođe ima trupe u Bjelorusiji.

Tokom kratkotrajne pobune, Prigožinovi plaćenici brzo su ušli u ruski južni grad Rostov na Donu i zauzeli vojne štabove prije nego što su se približili na 200 kilometara od Moskve. Prigožin je pobunu nazvao "maršom pravde" za smjenu ruskog ministra odbrane i načelnika Generalštaba, koje je kritikovao zbog načina vođenja rata u Ukrajini.

Vagnerovi se nisu suočili sa previše otpora, a oborili su najmanje 6 helikoptera i još jednu letjelicu. Poginulo je najmanje 10 pripadnika vazduhoplovnih snaga. Kada je postignut dogovor, vođa Vagnera naložio je svojim trupama da se vrate u kampove. Pobuna je predstavljala najveću prijetnju Putinu do sada.

XS
SM
MD
LG