Linkovi

Šta sadrži Projekat 2025 - priručnik pripremljen za drugi Trampov mandat?


Grupe protestuju na skupu koji je pokrenuo kampanju "Zaustavi državni udar 2025" protiv projekta 2025. Vašington, 27. januar, 2024. (Foto: AP/Joy Asico-Smith)
Grupe protestuju na skupu koji je pokrenuo kampanju "Zaustavi državni udar 2025" protiv projekta 2025. Vašington, 27. januar, 2024. (Foto: AP/Joy Asico-Smith)

Ako bivši američki predsednik Donald Tramp pobedi na novembarskim izborima u svom revanšu sa aktuelnim predsednikom Džo Bajdenom, možda će pokušati da stavi čitavu saveznu vladu pod direktnu predsedničku kontrolu. Takav potez opisan je u priručniku, koji je više od 100 konzervativnih organizacija sastavilo za potencijalni drugu Trampovu administraciju.

Donald Tramp je tokom prve kampanje za predsednika, pre osam godina, obećao je da će da podredi federalnu vladu svojoj volji.

“Ako budem izabran za predsednika, isušićemo močvaru u Vašingtonu", rekao je tada Tramp.

Trampovo obećanje da će isušiti močvaru znači da se vlada oslobodi od onih koji utvrđuju politiku, ali ne odgovaraju direktno predsedniku. To je sada podržano priručnikom, koji je napravilo više od 100 konzervativnih grupa.

Projekat 2025, koji je objavila desničarska Fondacija Heritidž, podučava predsednika kako da upostavi potpunu kontrolu nad vladom.

Šta je Projekat 2025?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00


Predsednik Fondacije Heritidž Kevin Roberts upozorava da bi moglo da bude nasilja na putu ka primeni spornog priručnika.

“Mi smo u procesu druge američke revolucije, koja će biti bez krvi, ako levica to dozvoli", kaže Roberts.

Posle tog zapaljivog komentara, Tramp je pokušao da se distancira od projekta 2025, tvrdeći da se on, iako ne zna "ništa“ o njemu i njegovim autorima, “ne slaže se nekim stvarima koje su iznesene."

Šef projekta Pol Dens, koji je gostovao na mreži CSPAN, poručio je da su Trampove reči i ideje bile inspiracija za projekat.

“On je bio predsednik četiri godine, tako da su mnoge ideje nastavak njegovog originalnog rada. Voleo bih da mislim da je mnogo toga proizašlo iz prvog Trampovog mandata", objasnio je Dens.

Glas Amerike je zatražio intervju sa Fondacijom Heritidž. Nevladina organizacija je odgovorila da ne može nikoga da stavi na raspolaganje, ali je poslala saopštenje u kojem naglašava da Projekat 2025 nije platforma ni jednog kandidata.

Projekat 2025 ima za cilj eliminisanje odredbi o kontroli i ravnoteži unutar vlade koje su pisci Ustava, poput Džejmsa Medisona i Tomasa Džefersona, osmislili kroz podelu vlasti između izvršne, zakonodavne i pravosudne, kaže Vil Maršal, predsednik Instituta za progresivnu politiku.

“Medison i Džeferson mora da se okreću u grobu kada vide koliko moći oni žele da koncentrišu u rukama sledećeg predsednika. A, ako je taj predsednik Donald Tramp, onda je to neka vrsta noćne more za zemlju, s obzirom na način na koji je zloupotrebljavao moć u prošlosti", ističe Maršal.

Projekat 2025 jedna je od glavnih meta reizborne kampanje predsednika Džoa Bajdena koja je otvorila posebnu internet stranicu posvećenu kritikama priručnika. Na stranici se naglašava i reakcija liberalnih medija.

Profesorka prava Melisa Marej je na mreži MSNBC poručila da "kritičari to zovu fašističkim priručnikom".

"I to bi trebalo da bude jedan od razloga, ako ne i glavni razlog, da glasate ovog novembra", poručila je Marej.

Sveobuhvatni plan takođe poziva na smanjenje federalnih sredstava za obnovljive izvore energije i ublažavanje klimatskih promena. Sekretarijat za obrazovanje bi bio eliminisan. Federalni istražni biro bio bi preuređen od vrha do dna, kao i Agencija za globalne medije, čiji je deo i Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG