Linkovi

Napad na Trampa povećava njegove šanse da pobedi na izborima, kažu investitori


Trampove pristalice na mitingu u Pensilvaniji, 13. jul 2024. (Rebecca DROKE / AFP)
Trampove pristalice na mitingu u Pensilvaniji, 13. jul 2024. (Rebecca DROKE / AFP)

Napad na republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa u subotu povećava njegove šanse da dobije Belu kuću u novembru, ocenili su investitori dan posle atentata.

I pre pucnjave, tržište je pozitivno reagovalo na mogućnost da Tramp postane predsednik, a takav trend bi mogao da se nastavi i sledeće nedelje, kaže Rong Ren Goh, menadžer portfolia u firmi Eastspring Investments iz Singapura.

Prvi pokušaj ubistva predsedničkog kandidata ili predsednika, otkako je pucano na Ronalda Regana 1981. godine, moglo bi da preokrene tesnu trku između Trampa i njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena.

"Dobiće izbore sa velikom razlikom u rezultatu, i to verovatno smanjuje neizvesnost", kaže Nik Feres iz kompanije Vantage Point Asset Management, i podseća na to da je Reganu skočio rejting posle pokušaja ubistva.

Svetski lideri i političari su osudili pucnjavu, dok su pojedini investitori - poput direktora Tesle Ilona Maska i milijadrera Bila Akmena, podržali Trampa.

Bajden se, od problematičnog nastupa u debati pre dve nedelje, suočava sa sve češćim pozivima donatora i demokrata da izađe iz trke, jer sumnjaju da je u mogućnosti da pobedi Trampa.

Imigracija i ekonomija će biti glavna pitanja za američke glasače, prema anketi Rojtersa i Ipsosa. Birači vide Trampa kao boljeg kandidata za ekonomiju - i pored činjenice da je Bajdenova administracija stabilizovala ekonomsku situaciju, smanjila inflaciju i nezaposlenost.

Pod Trampom, analitičari tržišta očekuju ratoborniju trgovinsku politiku, manje regulative i manje stroge propise u oblasti klimatskih promena.

Takođe se očekuje produženje smanjenja korporativnih poreza, što neke zabrinjava u pogledu budžetskog deficita.

Tramp je u intervjuu u februaru kazao da neće ponovo staviti Džeroma Pauela za dirketora Federalnih rezervi, čiji drugi mandat ističe 2026.

"Tramp je uvek bio "pro-tržišno" orijentisan. Ključno pitanje je, kada gledamo unapred, da li će fiskalna politika ostati neodgovorno labava i kakve će posledice to imati na inflaciju i kamatne stope", napominje Feres.

Analitičari u Goldman Saksu ocenili su da su "u proteklih pet predsedničkih izbora za 20 godina, razpoloženje potrošača i optimizam malih biznisa više okrenuti ka pobedi republikanaca, nego demokrata".

"Takvo raspoloženje dovodi do veće potrošnje i investicija, a Trampova pobeda bi mogla da podstakne bolju zaradu nekih firmi, čak i bez značajne promene politike".

XS
SM
MD
LG